Obavijesti

News

Komentari 141

Napušteno Belje: Iza Gazde su ostale jedino azbestne ploče

Napušteno Belje: Iza Gazde su ostale jedino azbestne ploče
7

Tridesetak zgrada za uzgoj stoke sagrađenih od betona i cigala već godinama propadaju, ruše se te zarastaju u korov i visoko šipražje. Nema ni ograde

VIDEO

U većini polusrušenih hala nalaze se razbijeni ostaci azbestnih salonit ploča kojima su bili pokriveni krovovi farme, a koje su u Hrvatskoj zabranjene za upotrebu jer sadržavaju kancerogene tvari razreda 1, što znači da uzrokuju karcinom.

Tako izgleda napuštena farma svinja na samom izlazu iz mjesta Darda u Baranji, petnaestak kilometara od Osijeka i Belog Manastira. Propala farma svinja nekad se zvala Svinjogojstvo Darda i bila je dio Belja. U vrijeme kad je Todorić kupio Belje i najavio da će preporoditi Baranju, ta je farma bila dotrajala, ali je on uložio milijune kako bi je obnovio.

Tridesetak zgrada za uzgoj stoke sagrađenih od betona i cigala već godinama propadaju, ruše se te zarastaju u korov i visoko šipražje. Nema ni ograde, ni znaka zabrane prilaska niti ikakvog znaka koji bi upućivao na to o kakvom je terenu riječ, kome pripada i predstavlja li ulazak u to područje nekakvu opasnost.

Darda: Srušena farma Belja

- Prije 5-6 godina raspisan je natječaj za rušenje i saniranje tog prostora, po kojemu je izvođač radova trebao sve srušiti, odvesti i sanirati zemljište. Vrijednost radova je bila oko sedam milijuna kuna, ali natječaj je propao jer je u to vrijeme počeo propadati i Agrokor. Sad Belje ni ne može ništa učiniti jer nemaju novca. Bore se za svako radno mjesto, a kamoli da još daju milijune da se taj prostor sanira - rekao je Anto Vukoje, načelnik općine Darda. Iz Belja, koji je u sastavu Agrokorova koncerna, tvrde da je sve napravljeno prema pravilniku.

- Nakon prestanka rada farme, građevinski materijal, uključujući i azbestne salonitne ploče koje su se nalazile na krovu farme, pohranjen je u posebnu zatvorenu i obilježenu zgradu prema Pravilniku o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest. Na ulazu u nekadašnju farmu postavljena je oznaka o zabranjenom prilazu, no uz sve mjere zaštite i brojne prijave policiji, nažalost, i dalje postoje pojedinci koji nedopušteno ulaze u prostor te otuđuju i uništavaju kako prostore, tako i opremu nekadašnje farme - tvrde u Belju.

Darda: Srušena farma Belja

Nekadašnje goleme farme svinja i krava, koje su postojale pod okriljem Belja, danas su ili prazne ili uništene. Od 30.000 hektara zemlje, koliko je ima u Baranji, 18.000 je Agrokorovo. Danas većina te Agrokorove zemlje stoji neobrađena. Hale za stoku su prazne, a najgore izgleda upravo ova u Dardi, nekad najveća farma svinja u Baranji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca