News

Komentari 8

Napustio ženu kućanicu nakon 27 godina braka, dobila odštetu

Napustio ženu kućanicu nakon 27 godina braka, dobila odštetu

Muškarac iz Argentine mora bivšoj supruzi isplatiti oko 1.130.000 kuna na ime odštete za kućanske poslove koje je obavljala tijekom 27 godina njihova braka...

Argentinsko pravosuđe dosudilo je muškarcu da bivšoj supruzi isplati 8 milijuna pesosa (oko 1.130.000 kuna) na ime odštete za kućanske poslove koje je obavljala tijekom 27 godina njihova braka, piše lokalni tisak. 

Riječ je o 70-godišnjoj ženi koja je diplomirala ekonomiju no nije radila jer se posvetila odgoju djece i kućanstvu tijekom zajedničkog života. 

- Ekonomska ovisnost žena o suprugu jedan je od središnjih mehanizama kojim se žene drže u potlačenu položaju u društvu - objasnila je sutkinja Victoria Fama.

Riječ je o razumnoj svoti koja bi trebala stvoriti ekonomsku ravnotežu između bivših supružnika, smatra sutkinja. 

- Nakon 27 godina braka, suprug je napustio svoju ženu kada je imala 60 godina, u dobi za umirovljenje žena i ona je ostala bez sredstava za život jer je isključena iz svijeta rada - navodi se u presudi.

Par razdvojeno živi od 2009., a razveo se 2011.

Financijsko obeštećenje uvedeno je u Građansko pravo 2015. i može se isplatiti jednokratno, kao mjesečni prihod ili ustupanje dobara ili drugih prihoda.

Najčitaniji članci