Obavijesti

News

Komentari 76

Narod odlučuje: Želimo ostavku Kuščevića te novi referendum!

Narod odlučuje: Želimo ostavku Kuščevića  te novi referendum!
1

Predstavnici Inicijative na konferenciji za novinare u Splitu zatražili su od premijera da poštuje europske standarde na koje se stalno poziva i raspiše referendum za promjenu izbornog sustava

VIDEO

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" pozvala je u subotu premijera Andreja Plenkovića da, sukladno europskim standardima, omogući raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, a ponovno su zatražili i smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića.

Predstavnici Inicijative na konferenciji za novinare u Splitu zatražili su od premijera da poštuje europske standarde na koje se stalno poziva i raspiše referendum za promjenu izbornog sustava, priopćeno je iz Inicijative koja nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje državnog referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva.

Uvid u sve nevažeće potpise samo građanskim inicijativama
Uvid u sve nevažeće potpise samo građanskim inicijativama

Naime, prema izvješću Ministarstva uprave, za svako referendumsko pitanje vezano uz izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani.

Iz Građanske inicijative "Narod odlučuje" podsjećaju da je  premijer Plenković prije tri tjedna na sjednici Vlade najavio da će se omogućiti uvid i kontrolu prebrojavanja potpisa svim zainteresiranim stranama, te tvrde da njima to  još nije omogućeno.

'Narod odlučuje' poslao apel predsjednici zbog referenduma
'Narod odlučuje' poslao apel predsjednici zbog referenduma

“S obzirom na to da je već prošlo tri tjedna, zašto nismo dobili nikakvu informaciju, zašto nam nije omogućen uvid kao što je i rečeno”, pitala je Bilić Antičević na konferenciji u Splitu, rekavši kako je u dosadašnjem ponašanju premijera Plenkovića i ministra Kuščevića vidljivo da nisu neutralni.

“Građanska inicijativa Narod odlučuje je tijekom cijelog referendumskog procesa dokazala nezakonit i netransparentan rad aktualnog ministra Kuščevića, ali jednako tako i premijera Plenkovića, stoga i tražimo ostavku ministra”, rekla je Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje.

Kao razloge za smjenu ministra Kuščevića Bilač je navela njegove laži da se Inicijativa "Narod odlučuje" nije prijavila za uvid u navodno nevažeće potpise.

'Inicijativa Narod odlučuje ne želi uvid u nevaljane potpise...'
'Inicijativa Narod odlučuje ne želi uvid u nevaljane potpise...'

Prozvala je ministra i da je lagao da su se potpisi prikupljali nakon roka i da referendumska pitanja zadiru u ljudska prava.

Upozorila je i da je  uvid u potpise Kuščević omogućio tvrtki Apis u kojoj se, tvrdi Bilač, ljudi zapošljavaju po političkom ključu.

Istaknula je i nepodudaranje izvješća Ministarstva uprave i zapisnika Sabora o primopredaji potpisnih knjiga, što, kaže, ukazuje na manipulaciju potpisnim knjigama te mijenjanje kriterija valjanosti potpisa nakon početka provjere potpisa.

Bilač je podsjetila i na Kuščevićevu izjavu da se referendumom ne mijenja izborni sustav, a što je, istaknula je, u suprotnosti s demokratskim standardima.

Narod odlučuje najavio pravne korake: 'Knjige se ne slažu...'
Narod odlučuje najavio pravne korake: 'Knjige se ne slažu...'

“Sve ovo pokazuje nezakonit rad i nesposobnost aktualnog ministra Kuščevića koji je od početka provodio antireferendumsku kampanju i pokušao opstruirati referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav”, rekla je Bilač.

Ministarstvo uprave, navodi Večernji list od petka, utvrdilo je termine i metodologiju uvida u potpise prikupljene u sklopu dviju referendumskih inicijativa koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni nevažećima. Najprije su na redu građani, njih 233 koji su se prijavili za provjeru, koji će 14. i 15., odnosno 16. studenog, ako ne mogu u prethodna dva termina, moći dobiti uvid isključivo u svoje potpise.

Potom su 20., 21., odnosno 22. studenoga na redu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, čiji će i predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca