Obavijesti

News

Komentari 384

Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, a HDZ-u Slavonija...

Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, a HDZ-u Slavonija...
1

Usporedbom podataka za svaku pojedinu jedinicu s izbornim rezultatima iz prošle godine jasno je da se situacija i nije bitno promijenila i da ključni igrači osvajaju više-manje isti broj mandata

VIDEO

Veliko terensko istraživanje Nove TV koje je provela agencija Ipsos između 19. kolovoza i 4. rujna u četiri izborne jedinice – 3., 4., 5. i 8. – sugerira da bi se 11. rujna mogao ponoviti scenarij iz studenog prošle godine.

Naime, usporedbom podataka za svaku pojedinu jedinicu s izbornim rezultatima iz prošle godine jasno je da se situacija i nije bitno promijenila i da ključni igrači osvajaju više-manje isti broj mandata. Tako je 3. izborna i dalje “crvena utvrda” i u njoj Narodna koalicija osvaja osam mandata kao i u studenom prošle godine, dok HDZ dobiva četiri mandata, također isto kao i na prošlim izborima.

Žele koaliciju SDP-a i Mosta

Koalicija Radimira Čačića i Milana Bandića i dalje je na jednom mandatu kao i Most. Živi zid, kao i na prošlim izborima, prelazi prag od 5 posto, ali nema siguran, nego granični mandat. U toj izbornoj jedinici najveći postotak anketiranih, njih 20,5 posto, priželjkuje da vlast formiraju Narodna koalicija i Most. Prema istraživanju u četvrtoj izbornoj jedinici, najjača je lista HDZ-a koja dobiva šest mandata, od kojih je pet sigurnih, a šesti granični. Izgubi li HDZ taj granični mandat, u konačnici bi mogao imati jednog zastupnika manje nego na prošlim izborima u toj jedinici. 

Narodna koalicija osvaja četiri sigurna mandata s time da ima šansu osvojiti i još jedan mandat koji joj je sada granični. Po jedan mandat, ali ne siguran, dobiva i koalicija Milana Bandića i Reformista te Živi zid s partnerima. Nijedna od te dvije koalicije na zadnjim izborima u četvrtoj jedinici nije osvojila mandat. Most, prema rezultatima, i dalje ima jedan siguran mandat. Jedan siguran mandat osvaja koalicija HDSSB-a i HKS-a, a imaju šansu doći i do još jednog mandata koji im je granični. Lani je HDSSB u ovoj jedinici osvojio dva mandata. U ovoj jedinici ne treba zanemariti ni 16,8 posto neodlučnih birača što s obzirom na velik broj graničnih mandata u ovoj jedinici može odigrati bitnu ulogu. 

U petoj izbornoj jedinici, koja se smatra utvrdom HDZ-a, ta stranka, prema anketi, osvaja osam mandata od čega sedam sigurnih i jedan granični. I na prošlim izborima HDZ je u toj slavonskoj jedinici osvojio osam zastupničkih mjesta. Narodna je koalicija na pet mandata, za razliku od prije devet mjeseci kada je imala četiri mandata s tim da im je i sada taj peti mandat graničan. U toj jedinici mandat još osvaja i Most što je jedan manje nego lani. Živi zid i Milan Bandić imaju šansu osvojiti po mandat koji im je granični. Dobiju li mandat, to će biti iznenađenje jer na zadnjim izborima nitko od njihovih kandidata u toj jedinici nije ušao u Sabor. Ako prag prijeđu Živi zid ili koalicija Milana Bandića, pripast će im po mandat koji će oduzeti HDZ-u i/ili Narodnoj koaliciji. U osmoj izbornoj jedinici, tradicionalno sklonoj SDP-u, Narodna koalicija osvaja šest sigurnih mandata s time da joj je jedan graničan, dok je na prošlim izborima osvojila sedam mandata. IDS ima tri sigurna mandata i također jedan graničan. 

IDS ne mijenja saveznika 

HDZ je kao i na zadnjim izborima ostao na tri sigurna mandata. Most dobiva jedan mandat kao i lani, dok mogućnost ulaska u Sabor ima i Živi zid koji je na jednom graničnom mandatu. Ako Živi zid ne dobije taj mandat, moguće je da će on pripasti Narodnoj koaliciji ili IDS-u, u svakom slučaju ostat će u istoj košari jer je IDS tradicionalni saveznik SDP-a. U toj jedinici najviše ispitanika, njih 28,7 posto, nakon izbora priželjkuje vlast Narodne koalicije i Mosta. Istraživanje je potrebno staviti u društveno-politički kontekst, provedeno je u periodu koji je obilježila objava snimke razgovora Zorana Milanovića s dijelom predstavnika braniteljskih udruga. Milanović je, doznalo se s tih snimki, žestoko napao Srbiju, ali i optužio majku šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da je bila “vojni lekar”. Danima je Milanović bio glavna vijest udarnih medija. U tom je periodu i Most izišao sa svojim uvjetima postizborne suradnje. 

U istraživanju je sudjelovalo više od 4200 ispitanika 

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima RH. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruže listu na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo više od 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinci. Uzorak je reprezentativan za svaku izbornu jedinicu s obzirom na broj punoljetnih stanovnika prema županiji i veličini naselja te prema spolu i dobi ispitanika.

Istraživanje je provedeno između 19. kolovoza i 4. rujna.

Pogreška mjerenja na razini izborne jedince je oko +/-4,8%.

U istraživanju je sudjelovalo 150 anketara.

Ostavite poruku budućoj vladi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 384
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora