News

Komentari 0

NASA: Tlo na Marsu ipak nije tako pogodno za život

NASA: Tlo na Marsu ipak nije tako pogodno za život

Preliminarni rezultati drugog laboratorijskog testiranja pokazuju postojanje perklorata, visoko oksidirajuće soli, koja može uzrokovati jalovo tlo.

NASA-ini znanstvenici su ranije izvijestili kako je tlo na sjevernom polu Marsa slično onom u dvorišnim vrtovima na Zemlji gdje mogu rasti biljke poput šparoge, zelenog graha i repe. No, preliminarni rezultati drugog laboratorijskog testiranja pokazuju postojanje perklorata, visoko oksidirajuće soli, koja može uzrokovati jalovo tlo. Potvrdi li se informacija NASA-ine svemirske letjelice Phoenix da na tlu Marsa postoje kemijske reaktivne soli, umanjuje mogućnost postojanja potencijalnog života na Crvenom planetu.
- Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u kemijskom sastavu soli - izjavio je u ponedjeljak šef tima znanstvenika Sveučilišta u Arizoni Peter Smith. Na Zemlji, perklorat je kontaminirajuća tvar koja može biti prirodna ili je može napraviti čovjek, a nekada se nalazi u tlu i podzemnim vodama. Glavni je sastojak krutog raketnog goriva i može ga se naći u pirotehničkim sredstvima i drugom eksplozivu.
- Na prvi pogled, to je reaktivni sastojak, koji se obično ne smatra sastojkom potrebnim za život - rekao je Geolog na Brownovom Institutu Jihn Mustard, koji ne sudjeluje u misiji.

Najčitaniji članci