Obavijesti

News

Komentari 0

''Naše vatrogasno sestrinstvo pomaže djeci i nemoćnima''

''Naše vatrogasno sestrinstvo pomaže djeci i nemoćnima''

Žene iz Vrhovca kraj Ozlja uključile su se u DVD i preporodile svoje selo. Mlade uče gasiti vatru, pomažu starijima, a muški članovi na njih su ponosni i puni hvale

VIDEO

- Uvijek smo pomagale. Naše vatrogasno društvo nam je drugi dom. Naša vrata su uvijek otvorena svima. Posjećuju nas hodočasnici, organizirali smo humanitarne akciju za bolesnu djecu. Organiziramo i koncerte za pomoć i uvijek imamo vremena za druge.

Ispričale su nam to članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrhovac kraj Ozlja, koje su osnovale vatrogasno sestrinstvo.

- Uvriježeno je mišljenje da je vatrogastvo tradicionalno i isključiva muška aktivnost u društvenoj zajednici. Pokrenula sam inicijativu da nam se priključe žene svih dobnih skupina, poglavito onih iznad 30 godina, i aktivno se uključe u vatrogastvo. Osim u osnovnim vatrogasnim aktivnostima, žene u DVD-u pomažu u radu s vatrogasnom mladeži i podmlatkom, sudjeluju u aktivnostima u zaštiti okoliša, potiču i razvijaju temeljne ljudske vrijednosti poput solidarnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti i prijateljstva. U posljednju godinu dana društvu se priključilo petnaestak žena i jako sam ponosna na njih – govori dopredsjednica DVD-a Ivana Ferenac Sudac, koja je pokrenula osnivanje sestrinstva. 

Projekt 'Sestre vatrogaskinje'

Glavni cilj im je, kako kaže, poboljšati životi svih ljudi u njihovoj maloj, ali skladnoj zajednici.

- Uključile smo se i u EU projekte za ruralna područja. Uspješno smo proveli i završili nekoliko radnih akcija poput uređenja okoliša i unutrašnjosti doma, a u pripremi su i brojne radionice, projekti i aktivnosti. Na natječaju zaklade Solidarna prijavili smo projekt ‘Sestre vatrogaskinje’, koji smo bazirali na tome da žene na selu, bez obzira na obrazovanje, mogu biti pokretači nečeg lijepog, kvalitetnog i društveno korisnog u zajednici i u ožujku smo njime osvojili 2000 kuna. 

Novac smo uložili u kupnju projektora koji ćemo koristiti u radu, ali i ustupiti svima u zajednici – objašnjava Ivana Ferenc Sudac. U svibnju pripremaju i posebne radionice za djecu. Na vatrogasne sestre posebno se ponosi zapovjednik DVD-a Krunoslav Bakarić.

- Pomažemo u vatrogasnim vježbama mladeži i podmlatka, radnim akcijama. Čistili smo stari dio šume, redovito čistimo okoliš DVD-a, kosimo travu... Za to se uvijek nađe vremena, osim što nešto korisno napravimo, družimo se i zabavljamo – zaključuje Anita Zorman (28), tajnica DVD-a i majka troje djece.

Bolje podnose sve stresne situacije

Dobrodošle su u vatrogasnim postrojbama jer u stresnim situacijama bolje reagiraju nego muškarci, kaže šef karlovačkih vatrogasaca Robert Hranilović. Zbog toga kane popularizirati vatrogastvo kod žena.

Žele uključiti što više žena

U Hrvatskoj je danas oko 18 posto žena uključeno u rad DVD-a, dok je u europskim zemljama 30 posto. Vatrogasna zajednica Karlovačke županije želi više žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk