Obavijesti

News

Komentari 454

Naši radnici bježe, a strani ne žele doći jer su plaće - premale

Naši radnici bježe, a strani ne žele doći jer su plaće - premale
1

PLAMENE ZORE Pretvaramo se u zemlju koja izvozi radnike, liječnike i visokoobrazovane ljude, pa nam fali radnika svih profila. 'Gospodarstvo nam tone zbog kroničnog nedostatka radnika', poručuju poslodavci

VIDEO

Da je voda došla do grla što se tiče manjka radne snage u Hrvatskoj, svjedoči i podatak da je Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak predstavio mjere za zapošljavanje 650 - legalnih migranata.

Od prošle godine Vlada RH podigla je kvote za radne dozvole za strane radnike. Lani je 7279 stranih državljana dobilo dozvolu za rad u Hrvatskoj. Zaključno s prošlim petkom, 29.769 stranih radnika može dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj. To je vidljivo povećanje u zadnja tri mjeseca. Naime, krajem srpnja kvote su bile 26.500, a samo mjesec dana ranije bile su 25.735. Ali očito ni to nije dovoljno.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuju da sustavno, već dulje, upozoravaju vlasti na “gorući problem” za cijelo društvo.

- Naše gospodarstvo tone zbog kroničnog nedostatka radne snage. Poslodavci već dugo upozoravaju na nekonkurentnost države.

Nitko ne može reći da se aktualna situacija dogodila iznenada. Otprilike, kao da se čudimo snijegu u veljači - poručila je nedavno Gordana Dernja, predsjednica HUP-a.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca poručuju da trendovi pokazuju kako diljem Europe i dalje nedostaje radnika, tako da je to problem s kojim se sreću sve, pa i najrazvijenije zemlje. Smatraju da je trenutačni propisani način utvrđivanja kvote pretjerano formalan, nefleksibilan i u suprotnosti s dinamičnim tržištem radne snage. Zbog toga, tvrde, Hrvatska već neko vrijeme muku muči s povlačenjem radnika iz inozemstva. Jedine zemlje iz kojih ljudi dolaze raditi kod nas su susjedne BiH, Srbija i Makedonija. Plaća je, dakako, među najvažnijim faktorima.

- Neupitno je da radnici moraju biti plaćeni za svoj rad. Svjedoci smo da u zadnje vrijeme plaće rastu, no da bi se dogodio veći skok plaća, potrebno je da država ubrza sve reformske procese. Svi podaci pokazuju kako Hrvatska raste, ali puno sporije od svih usporedivih zemalja, tako da u konačnici možemo reći da zapravo sve više zaostajemo za drugima - oštro poručuju.

Dodaju kako su porezna rasterećenja ključ svega.

- Dugo upozoravamo na nužnost rasterećenja poduzetnika velikog broja neporeznih nameta koji poskupljuju poslovanje. HUP je išao i s nizom prijedloga za izmjene poreznih zakona, tako da se omogući rast neto plaće zaposlenika. Primjerice, proširenje neoporezivih primitaka, kao što su pravo na topli obrok, prijevoz, smještaj, 13. plaća... Ako bi se naši prijedlozi prihvatili, to bi omogućilo veće plaće radnicima - zaključuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 454
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca