Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Naši stručnjaci pomagat će u obnovi katedrale Notre Dame?

Premijer je podsjetio da je dogovoren posjet predsjednika uprave China Shipbuilding Industry Corporation kako bi se razmotrile mogućnosti suradnje narješavanju problema Uljanika i 3.maj

Zagreb: Na sjednici VLade RH tema je i nagodba države s vatrogascem Franom Lučićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
68 komentara

Na početku sjednice u četvrtak premijer Andrej Plenković izrazio je solidarnost s francuskim narodom nakon požara katedrale Notre Dame te je najavio da će, ako francuska vlast izrazi privolu, ponuditi ekspertizu naših stručnjaka stečenu tijekom Domovinskog rata. 

- U tom procesu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, naročito crkava. Time šaljemo snažnu poruku solidarnosti i prijateljstva - poručio je Plenković. 

Izrazio je i sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel povodom tragedije koja se dogodila u Portugalu, a u kojoj je prilikom izlijetanja autobusa poginulo 28 njemačkih turista.  

Istaknuo je da su posjetili logor Jasenovac i izrazili pijetet žrtvama i kazao kako smatra da je kurikulum povijesti važan korak na putu realizacije jedinstvene komemoracije.

Podsjetio je da je u ponedjeljak posjetio Hrvatsku Kostajnicu i obnovljene kuće nakon klizišta te na potpisivanje sporazuma o izgradnji dječje bolnice u vrijednosti 42 milijuna kuna.  

- Želimo napraviti projekt koji će dugoročno riješiti problem dječje bolnice u Hrvatskoj, mislim da je to projekt kojim bismo osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i na taj način pojačali sve pedijatrijske kapacitete aktualnih zagrebačkih bolnica. Time bismo učinili i prvi korak prema izgradnji Nacionalne sveučilišne bolnice - istaknuo je Plenković.  

Kinezi u svibnju dolaze u Uljanik i 3. maj 

Najavio je i posjetu predsjednika uprave China shipbuilding industry corporation, najveće brodogradne kompanije, početkom svibnja. 

- Obići će Pulu i Rijeku, a nakon toga ćemo vidjeti njihove dojmove i što mogu, eventualno, učiniti u vezi ovih naših brodogradilišta. Bitno je da smo na temelju politički razgovora premijerom Lijem došli u fazu da će oni posjetiti Hrvatsku - poručio je. 

Zagreb: Vlada raspravljala o Interpelaciji o radu Vlade u postupku nabave borbenih aviona IMAJU TRI CILJA Evo koje reforme Vlada planira provesti u idućih godinu dana...

Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je kako će Kinezi doći 1. svibnja.  

- Mi ćemo s njima kratko popiti kavu, obići brodogradilišta u Puli i Rijeci i 2. svibnja napraviti zaključni sastanak, neprejudicirajući njihovu odluku - istaknuo je.  

Tri cilja reforme 2019 

Vlada je na sjednici donijela Nacionalni plan reformi za 2019. godinu. 

- On dolazi na dnevni red u jednom pozitivnom kontekstu, a to je kontinuitet naše politike koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija. 2017. smo izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prije mjesec i pol dana smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, potom je Standard & Poor's vratio kreditni rejting - istaknuo je Andrej Plenković. 

Zagreb: XV. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike VIJEĆE ZA DOMOVINSKU SIGURNOST: 'Sredstava iz EU fondova može se koristiti u obrambene svrhe'

Dokument se sastoji, naglasio je, od tri cilja, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti.

Tri cilja su, dodao je, jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada te održivost javnih financija.

Deset reformskih područja, nabrojao je Plenković, odnose se na unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi te osiguranje financijske stabilnosti i održivosti kvalitete zdravstvenog sustava. 

'TO JE ZA ZAŠTITU IDENTITETA' Povećali: Vlada će za Hrvate u BiH dati čak 25,8 milijuna kuna

- U tih 10 točaka su praktički sve strukturne reforme, sve ono o čemu stalno govorimo i na čemu stalno radimo - istaknuo je Plenković. 

Nove mjere za ulaganja i borba protiv korupcije 

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić istaknuo je kako će se planiranim reformama nastaviti liberalizacija tržišta kroz administrativno rasterećenje poslovnog sektora i neporeznih davanja, omogućit će se elektroničko pokretanje poslovanja, uvest će se nove poticajne mjere za ulaganje u Hrvatsku, nastavit će se aktivacija državne imovine kao i osiguranje odgovornijeg poslovanja trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a planira se restrukturiranje cestarskih društava i željezničkog sustava. 

FILE PHOTO: Part of Uljanik shipyard is seen in Pula 'KRUNA NAŠE SAMOSTALNOSTI' Predsjedanje EU-om 6 mjeseci: Vlada prihvatila akcijski plan

U području borbe protiv korupcije, nastavio je Tolušić, planira se intenzivirati aktivnosti u područjima jačanja odgovornosti i integriteta dužnosnika, radit će se na poboljšanju pravosudnog sustava kroz daljnji razvoj elektroničke komunikacije između sudova i drugih sudionika te kroz ubrzanje i skraćivanje sudskih postupaka. 

Jedan od glavnih prioriteta Vlade je poticanje demografske obnove posebno u manjim, ruralnim područjima, a u cilju poticanja korištenja rodiljnog dopusta zaposlenih roditelja planira se povećati iznos limita novčanih naknada za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta. 

'Javne financije su nam u plusu'

Vlada je donijela i program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2019. – 2022.  

- On je bitan jer pokazuje da smo Vlada koja dobro prepoznaje šire gospodarske trendove i ozračje u Europi i svijetu, koja radi razumne, racionalne projekcije, da se naša ekonomska politika temelji na zdravom rastu i da smo Vlada koja se ponaša kao razuman, racionalan, dobar gospodar, a to je da troši onoliko koliko ima i kada može, obzirom na sve okolnosti, nešto i uštedi - istaknuo je premijer dodajući kako je njihova Vlada prva nakon 1998. godine ostvarila visoki proračunski višak u 2017. godini i to u iznosu 2,9 milijarde kuna.

- Prema projekcijama za 2018. godinu bi trebali ostvariti višak u iznosu 758 milijuna kuna. Unatoč i usprkos isplati 2,5 milijarde kuna jamstava za brodogradilišta, naše javne financije su u plusu. To pokazuje kontinuitet odgovorne fiskalne politike - naglasio je.

Sudanese demonstrators gather to protest against the army's announcement that President Omar al-Bashir would be replaced by a military-led transitional council, outside the Defence Ministry in Khartoum SVRGNULI PREDSJEDNIKA Vojno vijeće Sudana: Uskoro će zemlja imati novu civilnu vladu

Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako se i dalje očekuje veliki udio uvoza roba.

- U ovom trenutku to je jedan od jačih izazova koji imamo na makroekonomskom planu, kako i na koji način dodatno osnažiti domaću proizvodnju i cijelo gospodarstvo učiniti manje uvozno ovisnim - istaknuo je.

Što se tiče rashodne strane proračuna, Marić je ustvrdio da je ona pod kontrolom.

- Mi ni u jednoj godini nismo probili limit koji smo si zacrtali, ostali smo unutar limita i ostvarili i neke uštede - rekao je.

SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA 'Novi zakon ne mijenja ništa, neće biti depolitizacije uprave'

Za ovu godinu, dodao je, ostaje se na tragu originalne projekcije koja je rađena, što znači blagi deficit proračuna od 0,3 posto BDP-a.

- U zadnje tri godine u svakoj od godina smo značajno isporučili bolje rezultate od onoga što smo planirali, i to ne probijajući limite, a sav višak prihoda usmjeren je u poboljšanje proračunskih rezultata i smanjivanje javnog duga i porezno rasterećenje - istaknuo je.

Kamata za POS stanove smanjuje se s tri na dva posto 

Vlada je izmijenila Zakone o društveno poticanoj stanogradnji te o subvencioniranju stambenih kredita, a kako je istaknuo ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, na zahtjev građana. 

- Unazad godinu dana slušali smo zahtjeve građana, komunicirali s njima i odlučili mjere dodatno poboljšati i prilagoditi njima - istaknuo je.

U Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita uvodi se novina, a to je dodatno subvencioniranje za svakog maloljetnog člana kućanstva za jednu godinu. 

- To znači da svako maloljetno dijete produljuje subvencioniranje kredita u trajanju jedne godine - istaknuo je Štromar dodajući kako isto ostaje subvencioniranje u iznosu 30 do 50 posto rate kredita u pet godina te za svako rođeno dijete produljenje za dvije godine. 

- Do sada s rodilo više od 550 djece - rekao je. 

U Zakon o POS-u uvodi se zabrana najma ili prodaje neotplaćenih stanova što će se definirati kupoprodajnim ugovorom te se smanjuje kamata s tri na dva posto godišnje. 

Štromar je istaknuo kako je u dvije godine primjene zakona odobreno 5300 subvencioniranih kredita, a 2018. godine broj zahtjeva je porastao za 23 posto u odnosu na godinu ranije dok je izgrađeno 8276 POS stanova. 

- Do 2020. godine 20.000 obitelji imat će svoj dom po nekom od ovih modela - dodao je Štromar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message