Obavijesti

News

Komentari 2

'Naši su Orašari teški čak 100 kilograma i visoki 2,8 metara'

'Naši su Orašari teški čak 100 kilograma i visoki 2,8 metara'
3

Orašare koji prate izvođenje istoimenog baleta u HNK, najpopularnije baletne predstave svih vremena, izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka...

VIDEO

S početkom Adventa u Osijeku, ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, osvanule su dvije impozantne trometarske skulpture Orašara, kralja i vojnika s knjigom.

Simpatične skulpture izmame osmijeh svakome tko ih ugleda i idealne su za foto-uspomenu. Orašare koji prate izvođenje istoimenog baleta u HNK, najpopularnije baletne predstave svih vremena, izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka.

- Riječ je o ozbiljnom projektu jer su kipovi visoki 2,80 metara i teški gotovo 100 kilograma. Dva i pol tjedna ih je izrađivalo 12 učenika kiparskog smjera iz trećih razreda i šest maturanata. Radili su baš sve sami. Prvo su izradili drvenu konstrukciju koju su obložili stiroporom, potom zamiješali beton i izlili postolje, a onda i bojili emajl bojom otpornom na atmosferske prilike. Mislim da ništa slično nije napravljeno ni u jednoj školi u Hrvatskoj - kaže profesor kiparstva Drago Stojaković.

Orašare je od škole naručio HNK, i to je jedan u nizu projekata koji su učenici realizirali tijekom godine za gradske institucije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Redovito surađujemo i s Gradskom sveučilišnom knjižnicom, za koju također radimo prigodne dekoracije. Božićnu i novogodišnju smo im već isporučili. Suradnja s HNK bila je odlična i za Valentinovo - kaže profesor Stojaković, koji sad pomaže učenicima izraditi rekvizite za kulise tijekom novogodišnjeg koncerta u HNK.

- Dizajn i primjena umjetnosti u svakodnevnom životu je ono što oni trebaju. Osim toga, oni doista u svemu tome uživaju jer često upravo njihove ideje budu ono što slijedimo u realizaciji tih projekata. Naručitelj kaže što želi, plati materijal, profesori predlože svoje ideje, a učenici sve to izrade i dodatno nadograde svojim kreacijama - kaže Ina Marić, ravnateljica škole, dodajući kako škola pokušava biti i komercijalna, koliko to plan i program nastave dopušta.

Naime, u školi uspješno djeluje učenička zadruga kroz koju oni plasiraju svoje proizvode na tržište. Često sudjeluju i u humanitarnim akcijama, a neki od učenika sudjelovali su na velikim i prestižnim svjetskim natjecanjima. Tako je učenik Filip Glogoški izradio plakat za NASAWorld Space Week koji je proglašen najboljim u svijetu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag