Obavijesti

News

Komentari 75

Jurak: HDZ je tražio usluge, a troškove je plaćala Fimi Medija

Jurak: HDZ je tražio usluge, a troškove je plaćala Fimi Medija
3

Na današnjem ročištu obranu su iznijele Branka Pavšević i Nevenka Jurak. Obje su izrazile žaljenje zbog svega što se dogodilo. U ponedjeljak obranu iznosi HDZ

VIDEO

U utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi Media. Obranu iznose bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, te vlasnica agencije po kojoj je afera i dobila ime, Nevenka Jurak.

Njih dvije priznale su krivnju, a Branka Pavošević tvrdnje je potkrijepila i bilježnicom u koju je zapisivala sve isplate 'na ruke'.

Pavošević: Osjećam se krivom i žao mi je

- U cijelosti ostajem kod iskaza koji sam u više navrata dala USKOK-u i pred istražnim tijelima. Osjećam se krivom i izražavam žaljenje što sam se našla u toj situaciji i učinila kaznena djela za koja se smatram krivom. Zbog svega toga pati moja obitelj, u međuvremenu sam dobila otkaz u HDZ-u i već dvije i pol godine sam na bolovanju - rekla je Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a na suđenju u Fimi Mediji. Dodala je kako će iskoristiti svoju zakonsku mogućnost i neće odgovarati ni na čija pitanja.

Na početku svoje obrane Nevenka Jurak objasnila je kako je imala kredit na stan u iznosu od sto tisuća maraka kada se našla u problemima. Unatoč tome što je tražila posao svuda, i kod privatnika i u državnim firmama, nije dobila posao i našla se u bezizlaznoj situaciji. 

Svoje probleme iznijela je Barišiću

- Sjetila sam se dugogodišnjeg poznanika Mladena Barišića, koji je bio visoko u politici pa sam mu iznijela svoje probleme. Obećao mi je da će razgovarati s Ivom Sanaderom jer su u potrazi za novom marketinškom agencijom te smo dogovorili da će tvrtka Fimi Medija od poslovanja dobiti plaćene troškove i proviziju, a dobit će plaćati HDZ-u. Nakon toga su uslijedili pozivi šefova uprava državnih i javnih poduzeća i privatnih tvrtki. Dio poslova dobivala sam kroz javne natječaje, a dio kroz pozivne natječaje. Protekom vremena tražili su sve veće iznose novca što nisam mogla realizirati bez povećanja opsega posla. Do toga je došlo nakon famoznog sastanka u vladi u travnju 2007. -  rekla je Jurak.

- Osim poslova koje je Fimi Medija uredno obavljala počeli su stizati i zahtjevi privatnika za 'donacijama'. Izdavala sam fiktivne fakture za posao koji nije obavljen koje su onda ovi plaćali. Bilo me je strah pa sam o tome razgovarala s Barišićem, a on mi je rekao da je o tome pričao sa Sanaderom koji mi je poručio da se nemam čega bojati. HDZ je usluge od Fimi Medije tražio mailom, faksom, telefonom, a sve troškove koje su napravili plaćala je Fimi Medija. Primjerice tvrtka za catering Domjenak nosila je hranu na Sabor stranke 2007. godine na izbore za mladež u HDZ-u u Globusu, itd. Samo za središnjicu stranke za catering platila sam milijun i pol kuna - nastavila je Jurak.

Navela dio troškova, žali zbog svega

- Za namještaj Sanadera u središnjici HDZ-a Fimi Medija je platila 350 do 400 tisuća kuna. Tvrtki Pan papirna industrija koja je krajem 2005. isporučila rokovnike, olovke, kalendare i slično za HDZ platila sam više od 800 tisuća kuna - rekla je Nevenka Jurak navodeći dio troškova. 

- Žalim zbog svega što se dogodilo. Upravo da ispravim sve to dala sam suglasnost da se sva protupravna dobit prenese na račun suda (riječ je o dva i pol milijuna kuna). Sve što sam zaradila prenijela sam državi, a moja obitelj i ja obilježeni smo za čitav život. Nakon 35 godina rada danas ne posjedujem ništa, čak ni zdravstvenu zaštitu - rekla je Nevenka Jurak dodavši kako zbog svega ima i zdravstvenih problema.

Sanader: Jurak nema nikakvih neposrednih saznanja

Rekla je da će odgovarati samo na pitanja sudskog vijeća. 

HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin stavio je primjedbu na iskaz Nevenke Jurak u kojem je govorila o sastanku u Vladi 2007. Sanader je stavio primjedbu na istinitost njenog iskaza na sve dijelove u kojima se spominje njega.

- Ona nema nikakvih neposrednih saznanja, sve crpi iz onoga što je navodno govorio Barišić - rekao je Sanader. 

Suđenje je danas gotovo i nastavlja se u ponedjeljak kada će obranu iznositi HDZ. 

Ratko Maček porekao izvlačenje novca

Na ročištu u ponedjeljak obranu je iznosio bivši glasnogovornik HDZ-ove vlade i HDZ-a Ratko Maček koji je porekao izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje 'crnog fonda'. Maček je na sudu rekao kako politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego ozbiljan posao, te da se u strankama nikad ne propituju odluke nadređenih. 

>>> Ratko Maček: Ako ne poštujete hijerarhiju, pojede vas pirana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa