News

Komentari 89

Nastavlja se raketiranje, umrlo 69 ljudi, od toga i 17-ero djece: Srušili i zgradu od šest katova

Nastavlja se raketiranje, umrlo 69 ljudi, od toga i 17-ero djece: Srušili i zgradu od šest katova

Napadat ćemo dok ne priznaju da je otvaranje vatre bila pogreška. Ovo neće stati istaknuo je izraelski ministar...

Izraelska vojska ni danas ne prestaje s raketiranjem visokih zgrada u pojasu Gaze dok Palestinci obilježavaju Ramazanski bajram, prenosi BBC.

Otkako je započela izraelska ofenziva u ponedjeljak, ministarstvo zdravlja pojasa Gaze kaže da je ubijeno najmanje 69 ljudi među kojima je 17 djece. Ranjeno je više od 390 osoba. Uništena je i stambena zgrada na šest katova usred grada Gaze.

POGLEDAJTE VIDEO:

S druge strane, ubijeno je i najmanje sedam izraelskih zapovjednika iako su militantne skupine u Gazi, koje vodi islamistički pokret Hamas, prema izraelskim gradovima ispalile više oko 1600 raketa. Međutim, gradovi su uglavnom obranjeni zbog proturaketnog sustava Iron Dome koji zaustavlja palestinske rakete te je zbog toga broj žrtava s izraelske strane puno manji.

Došlo je i do žešćih sukoba između Izraelaca i Palestinaca u nekoliko izraelskih gradova. Tučnjave su izbile u ponedjeljak nakon podizanja izraelsko-palestinske napetosti u istočnom Jeruzalemu.

Uhićeno je više od 374 ljudi, a 36 policajaca ozlijeđeno u sukobima u izraelskim gradovima, navodi tamošnja policija. 

Militantna skupina Hamas sinoć je ponudila primirje preko ruskog ministarstva vanjskih poslova, zatraživši prekid vatre na 'obostranoj osnovi' nakon što su lansirali više od 1.000 raketa na gusto naseljene gradove i ubili sedam izraelskih civila.

No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, odbio je mirovinu ponudu Hamasa te je Izrael nastavio s žestokim bombardiranjem pojasa Gaze i pripremio planove za moguću kopnenu invaziju.

- Ništa ne može opravdati napad arapske mafije na Židove, kao što ništa ne opravdava napad židovske mafije na Arabe - rekao je premijer u videu za medije u srijedu navečer.

- Ovo neće završiti u idućih nekoliko dana. Izrael neće prestati i nemamo interes prestati. Sve ide u pravom smjeru. Napadat ćemo dok ne priznaju da je otvaranje vatre bila pogreška kao što je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah učinio nakon drugog sata u Libanonu 2006. - istaknuo je izraelski ministar.

Što se dogodilo u srijedu?

Sve je započelo kada su militantne skupine u Gazi ispalile 130 raketa na Izrael kao odgovor na izraelski napad koji je uništio toranj al-Sharouk u Gazi.

Izraelske obrambene snage izjavile su u srijedu kako je ovo jedan od najvećih sukoba od 2014. godine. 

Stanovnici u izraelskim gradovima evakuirani su iz zgrada, no unatoč tome registriran je veliki broj žrtava. Anna Ahronheim, dopisnica za obranu i sigurnost za Jerusalem Post morala je provesti noć u skloništu sa svojim petomjesečnim djetetom.

- Čuli smo stotine raketa kako padaju blizu nas, bilo je zastrašujuće - izjavila je Anna za BBC. 

Kako je reagirao ostatak svijeta?

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres rekao je da je 'ozbiljno zabrinut' zbog nasilja koje se odvija u Izraelu. Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se kako bi raspravilo po tom pitanju, no bez ikakvog objavljenog priopćenja. 

U telefonskom razgovoru s premijerom Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden ponudio je pomoć i potporu Izraelu. 

- Izrael ima pravo braniti se od napada raketa koje svakodnevno raketiraju gradove. Nadam se da će ovo nasilje završiti čim prije i da će obje strane sklopiti mir - rekao je Biden.

Britanski ministar za Bliski Istok apelirao je da se obje strane trebaju povući.

- Vidjeli smo neviđenu razinu raketnih napada na Izrael. Želimo da to prestane - rekao je James Cleverly.

S druge strane glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus kaže kako će se napadi na Gazu nastaviti dok se pripremaju za više scenarija.

- Imamo kopnene jedinice koje su pripremljene i u raznim su fazama pripreme kopnenih operacija - rekao je on danas.
 

Najčitaniji članci