Obavijesti

News

Komentari 13

Nastavlja se reforma: U Vladi predstavili plan za obrazovanje

Nastavlja se reforma: U Vladi predstavili plan za obrazovanje
1

Kako je istaknula Vican, Akcijski plan je razrađen u pet područja, a istaknula je najbitnije mjere. Poručila je kako se cjelovita kurikularna reforma nastavlja...

VIDEO

Nakon sjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u četvrtak u Banskim dvorima, predsjednica Povjerenstva Dijana Vican te ministar obrazovanja Pavo Barišić predstavili su nacrt Akcijskog plana za provedbu Strategije za sljedeće dvogodišnje razdoblje.

Kako je istaknula Vican, Akcijski plan je razrađen u pet područja, a istaknula je najbitnije mjere. Poručila je kako se cjelovita kurikularna reforma nastavlja. 

- Obuhvat predškolskog odgoja, koji je izostao u prethodnom Akcijskom planu, sada je zadobio svoje mjesto sa prioritetnom mjerom kao što je povećanje broja djece u predškolskim ustanovama i izgradnja tipskih vrtića. To bi značilo do 2020. godine da su sva naša djeca uključena u predškolski sustav. Ono što je bitno za osnovnu i srednju školu, cjelovita kurikularna reforma se nastavlja, nema nikakvih prekida što se tiče inoviranja kurikuluma, a naše stajalište je da se procesi ubrzaju zbog čega smo raspisali i natječaj ekspertnoj radnoj skupini - poručila je Vican dodavši da kurikularne reforme nema, a da se ne stvore jednaki uvjeti za sve učenike i da se ne stvore nastavnički kapaciteti i kompetencijski standardi.

- I sa usavršavanjem se nastavlja. Jasna mjera odmah u 2017. je licenciranje ravnatelja i izrada mreže odgojno- obrazovnih ustanova. Najvažnija je internacionalizacija, tako da se Hrvatska otvori i postane otvorenija zemlja za sve druge zainteresirane studente- istaknula je Vican.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar Barišić istaknuo je kako će sljedeća tri tjedna trajati stručna rasprava, nakon čega će biti napravljen konačni prijedlog Akcijskog plana. 

- Kroz ova tri mjeseca Povjerenstvo je pokazalo iznimno dobre rezultate u radu, to su bile vrlo plodne sjednice na kojima su se 11 članova Povjerenstva uspjeli usuglasiti oko bitnih pitanja- istaknuo je Barišić.

Što se tiče natječaja za ekspertnu radnu skupinu, istaknuo je kako je veliki broj zainteresiranih i prijava za mjesto predsjednika i 12 članova Povjerenstva.

Na pitanje novinara jesu li uspostavljeni svi preduvjeti za uvođenje devetogodišnjeg obaveznog osnovnoškolskog obrazovanja, Vican je odgovorila kako je predviđeno da se razradi taj model te da to ostaje kao jedna od mjera Akcijskog plana.

- U Akcijskom planu je predviđeno da će se razmotriti taj model, stručna rasprava će se provesti vrlo široko. Raspravljat će se o tome hoće li se govoriti o devetogodišnjem obrazovanju ili devetogodišnjoj školi. Za sad je formulacija devetogodišnje obvezno obrazovanje- poručio je Barišić dodavši kako će se rasprava provesti u iduće dvije godine na razini cijele Hrvatske.
 
- Za sada, prema pokazateljima EU, vodimo se kao zemlja koja ima devetogodišnje obvezno obrazovanje, to je od prije tri godine, s obzirom da je i predškola ušla kao jedna godina koja se računa u obrazovanje- istaknuo je Barišić. 

Kako je istaknuo Barišić, uvođenje novih kurikula započelo bi 2018./2019. godine, a što se tiče kurikula informatike i još ponekih kojih su u dobrom stanju, Ekspertna radna skupina će razmotriti je li neke od njih moguće uvesti već od školske godine 2017./2018.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke