Obavijesti

News

Komentari 17

Nastavlja se restrukturiranje, napredak na polju održivosti

Nastavlja se restrukturiranje, napredak na polju održivosti
1

Ocjenjuje se da je ovogodišnje poslovanje u maloprodaji bilo obilježeno nemogućnošću kupnje roba i usluga kao posljedicom značajnih problema s likvidnošću u prvoj polovici godine

VIDEO

 U najnovijem izvješću izvanredne uprave Agrokora ocjenjuje se da nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja vodi poboljšanjima sveukupnog stanja grupe, posebice u pogledu stabilizacije poslovanja kompanija u maloprodaji te kako je od prethodnog izvješća ostvaren značajan napredak na polju plana održivosti grupe.

Ocjenjuje se da je ovogodišnje poslovanje u maloprodaji bilo obilježeno nemogućnošću kupnje roba i usluga kao posljedicom značajnih problema s likvidnošću u prvoj polovici godine te da se nakon financijskog priljeva od novog financiranja situacija počela stabilizirati pa maloprodaja bilježi nastavak pozitivnog financijskog trenda.

"Iako su razine zaliha također stabilizirane, pregovori s dobavljačima i dalje traju što predstavlja daljnji izazov u povratku dostupnosti zaliha na razine prijašnjih godina", navodi se u izvješću za razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna objavljenom u ponedjeljak.

Konzum: u sedam mjeseci prihodi 5,16 milijardi kuna

Prema procijenjenim podacima izvanredne uprave, pet kompanija iz poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja - Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH u prvih su sedam mjeseci ove godine ostvarile kumulativni prihod od 8,79 milijardi kuna, uz negativnu EBITDA od 203 milijuna kuna.

Konzum u prvih je sedam mjeseci ostvario prihod od 5,16 milijardi kuna te negativnu EBITDA-u od 27 milijuna kuna. 

U prvih sedam mjeseci Konzum se suočio s problemom likvidnosti i solventnosti koji su doveli do obustave suradnje s nekim dobavljačima, što je nadalje uzrokovalo manjak zaliha, gubitak kupaca i manju prosječnu vrijednost košarice, navodi se u izvješću te dodaje kako ovi događaji nastavljaju negativno utjecati na prihode i u srpnju.

Nastavak solidnih rezultata poslovne grupe prehrana

Devet kompanija iz poslovne grupe prehrana - Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant te PIK Vrbovec u prvih sedam mjeseci ostvarilo je kumulativni prihod nešto veći od 5 milijardi kuna uz EBITDA od 757 milijuna kuna.

Procijenjeni rezultati za Jamnicu pokazuju prihode od  844 milijuna kuna te EBITDA od 194 milijuna kuna.

Poslovni rezultati Jamnice premašuju očekivanja, navodi se u izvješću te napominje i kako su "angažman u pregovorima s dobavljačima kao i poboljšana likvidnosti osigurali da se većina dobavljača vratila na redovne uvjete plaćanja". 

Podaci iz izvješća pokazuju da je Ledo u sedam mjeseci ostvario prihode od 657 milijuna kuna i operativnu dobit od 157 milijuna kuna.

PIK Vrbovec je u sedam mjeseci ostvario prihode veće od milijardu kuna, uz operativnu dobit od 59 milijuna kuna.

Poljoprivredne tvrtke s prihodom od 1,59 milijardi kuna

Četiri kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda - Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina su u sedam mjeseci ostvarile kumulativni prihod od 1,59 milijardi kuna, uz operativnu dobit od 184 milijuna kuna.

Belje je u prvih sedam mjeseci ostvarila prihod od 713 milijuna kuna i EBITDA od 111 milijuna kuna. 

U izvješću izvanredne uprave se podsjeća da je prema odlukama Privremenog vjerovničkog vijeća iz srpnja i kolovoza odobreno plaćanje starog duga za 4.876 Agrokorovih dobavljača svih kategorija. Kada se pribroje plaćanja starog duga od početka izvanredne uprave, iznos ukupno plaćeno starog duga penje se na 1,05 milijardi kuna. 

Izvanredna uprava izvijestila je i da je do 25. kolovoza zaprimljeno 305 indikativnih prijava od dobavljača koji su izrazili interes za sudjelovanjem u kreditu dobavljača u iznosu od 50 milijuna eura te da je ukupan iznos indikativnog interesa značajno veći od dostupnog kredita, a postupak pregleda i potvrde prijava s dodjelom će biti utvrđen u rujnu ove godine.

Napredak u održivosti

U izvješću se navodi kako je ostvaren značajan napredak na polju plana održivosti Grupe.

"Nacrti planova održivosti su predstavljeni na opširnoj dvodnevnoj radionici vodstva gdje su bili predmet komentara i razgovora vodstva koncerna i savjetnika. Dobivene povratne informacije bit će iskorištene za izradu individualnih planova održivosti koji će biti završeni do 30. rujna 2017.", ističe se u izvješću izvanredne uprave. 

U dijelu izvješća koji se odnosi na pravne postupke među ostalim se navodi kako je evidentiran daljnji razvoj različitih sporova i ovršnih postupaka pokrenutih protiv Agrokora d.d. i nekoliko ovisnih i povezanih društava.

Tako je u Hrvatskoj izvanredna uprava uspješno pobila žalbu koju je uložila Sberbank of Russia na Visokom Trgovačkom sudu kojom je zatraženo poništenje odluke Privremenog vjerovničkog vijeća kojom je odobreno novo financiranje. 

U Sloveniji je izvanredna uprava odgovorila na žalbe dva Sberbankova društva i Republike Slovenije u postupku priznanja izvanredne uprave. Postojeći postupci u Sloveniji su prekinuti  te se očekuje da će u sljedećem izvještajnom razdoblju sud donijeti deklaratorne odluke kojima se prekidaju svi novi postupci, navdi se u izvješću.

U Srbiji su pokrenuti daljnji sporovi, ovršni postupci i privremene mjere zabrane raspolaganja od strane Banca Intesa te banaka iz Sberbank grupe iz Hrvatske i Slovenije u pogledu više vlasničkih udjela u kompanijama u Srbiji, a izvanredna uprava Agrokora je u tim postupcima već uložila žalbe i prigovore ili će to uskoro učiniti. Također, 30. kolovoza u Srbiji je odbačen zahtjev izvanredne uprave za priznanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji te izvanredna uprava priprema žalbu na tu odluku.

U izvješću se navodi i kako je Sberbank uložio prigovor na zahtjev za priznanjem postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa. Odgovor izvanredne uprave je podnesen, a ročište zakazano za kraj listopada. Arbitražni postupci su prekinuti do donošenja odluke o ovom zahtjevu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21