Obavijesti

News

Komentari 8

"Svi su bili zadovoljni da se na požare šalju maloljetni mladići"

"Svi su bili zadovoljni da se na požare šalju maloljetni mladići"
1

Na suđenju Draženu Slavici početkom listopada je svjedočio jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić. Predsjednik sudskog vijeća predložio je šestero svjedoka

VIDEO

Maloljetnici na gašenju požara, bilo je središnje pitanje u nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju. Na otok su u kolovozu 2007. godine poslali dvojica maloljetnih gasitelja, Marka Stančića i Karla Šervedija, koji su stradali od posljedica požara. Iako su prošli obuku za vatrogasce, uvjerenja im nisu uručena, jer su bili maloljetni, potvrdio je bivši tajnik šibensko-kninske vatrogasne zajednice Jordan Žaja. Isto tako je rekao da nisu ni smjeli na obuku do 18. godine, ali kako su voljeli taj poziv i bili talentirani, zbog čega ih nisu željeli izgubiti. 

- Mi smo imali strašnih problema s time i borili smo se čitavo vrijeme da nam ljudi ne dolaze na te intervencije neosposobljeni i nepripremljeni i bez liječničkih uvjerenja. Međutim, dok je požar na području nekoga DVD-a, onda poraste adrenalin među članstvom pa se sami i nepozvani priključe intervenciji. Ta dva momka, Marko Stančić i Karlo Ševerdija, samoinicijativno su dolazila u vatrogasni dom, pomagali su u pomoćnim poslovima i za to bila nagrađena. Zašto su kobnoga dana izašli na intervenciju nije mi poznato - rekao je Žaja.

Također je ispričao kako neki vatrogasni zapovjednici, spominjući zadarskoga, vode vlastitu malodobnu djecu na gašenje požara. Da je riječ o uobičajenoj praksi potvrdio je i predsjednik DVD-a Tisno Ivica Kaleb, istaknuvši da su malodobni gasitelji smjeli samo izviđati i pomagati. 

– Trideset godina sam u vatrogastvu i oduvijek se radilo tako da su i maloljetnici, unatoč propisima, odlazili na požarišta. Pa čitav rat smo prošli s maloljetnicima. Ja sam konkretno jednom poslao na Jelinjak čitavu skupinu maloljetnih gasitelja. Među njima je bio samo jedan stariji od 18 godina, a zapovijedao im je moj tada 17-godišnji sin – ispričao je Kaleb. Dodaje kako je bilo normalno na požarište idu maloljetnici te su svi s tim bili zadovoljni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je kako je i tom prigodom izgorjela sva vatrogasna oprema, dok su se gasitelji uspjeli izvući bijegom na jednu čistinu. Predsjednik DVD-a iz Vodica Šime Vlašić je pak posvjedočio da maloljetni vatrogasci po njihovu statutu ne smiju gasiti požare. Pomorski policajac Tomislav Banovac sudu je ponovio iskaz iz istrage da je o kornatskoj nesreći saznao tek predvečer oko 18.30 sati, kada su mu u JVP Šibenik rekli da je jedan vatrogasac poginuo te da ima ozlijeđenih. 

– Da sam na vrijeme dobio informaciju o nesreći, odmah bi organizirao spašavanje. Zadarski policijski brod mogao je za desetak minuta biti u uvali Šipnata – rekao je sudu Banovac. Suđenje se nastavlja u srijedu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag