Obavijesti

News

Komentari 40

'Platili smo pet milijuna eura, to nema veze sa Sanaderom'

'Platili smo pet milijuna eura,  to nema veze sa Sanaderom'
1

Gospodina Hernadija poznajem otkad je došao u Mol, negdje 2000. godine. Nismo prijatelji, ali obraćao sam se u vezi poslova za koje smatram da može riješiti ta razina menadžera, rekao je svjedok

VIDEO

Svjedočenjem Imre Fazekaša, poslovnog čovjeka iz Mađarske, na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u predmetu Ina - Mol. Bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera dovezli su iz pritvora. Dok je ulazio u sudnicu koristio se štakom. 

Fazekaš svjedoči videolinkom iz zgrade tužiteljstva u Budimpešti.

- Školovanje sam završio u SSSR-u i to je odredilo i moj poslovni put. Radio sam u industriji nafte i plina, prvo u Gazpromu, a onda u Yukosu gdje sam postao i glavni zastupnik tvrtke za srednju Europu. Tako sam došao u kontakt s Hrvatskom. U toj zemlji kao i u drugim zemljama regije Yukos je sudjelovao u provedbi projekta Družba Adria. Cilj je bio da se ruska nafta prevozi u Hrvatsku, ali projekt nije uspio zbog otpora u toj zemlji, rekao je Fazekaš.

Dodao je kako ga je u proljeće 2009. kontaktirao Stefan Hurliman, direktor Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast. rekao je kako bi mu mogao pomoći oko projekta kroz lobističke usluge. Susreo sam se s njim:

- Rekao je kako ima ozbiljnu ponudu za mene. Mislio sam da se radi o projektu Družba Adria pa smo pristali platiti 10 milijuna koliko je tražio Hurlimann. Platili smo predujam od 5 milijuna eura, a moram reći kako taj novac nema nikakve veze sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem, izjavio je Fazekaš.

Na pitanje tužitelja je li imao kontakte s Ježićem tijekom realizacije Družbe Adria, odgovorio je da nije dodavši da poznaje Hernadija.

- Gospodina Hernadija poznajem otkad je došao u Mol, negdje 2000. godine. Nismo prijatelji, ali obraćao sam se u vezi poslova za koje smatram da može riješiti ta razina menadžera, rekao je Fazekaš.

Ostao je kod iskaza koji je dao i na prošlom suđenju. 

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu