Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

'Platili smo pet milijuna eura, to nema veze sa Sanaderom'

Gospodina Hernadija poznajem otkad je došao u Mol, negdje 2000. godine. Nismo prijatelji, ali obraćao sam se u vezi poslova za koje smatram da može riješiti ta razina menadžera, rekao je svjedok

Foto: Robert Anic/PIXSELL
40 komentara

Svjedočenjem Imre Fazekaša, poslovnog čovjeka iz Mađarske, na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u predmetu Ina - Mol. Bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera dovezli su iz pritvora. Dok je ulazio u sudnicu koristio se štakom. 

Fazekaš svjedoči videolinkom iz zgrade tužiteljstva u Budimpešti.

- Školovanje sam završio u SSSR-u i to je odredilo i moj poslovni put. Radio sam u industriji nafte i plina, prvo u Gazpromu, a onda u Yukosu gdje sam postao i glavni zastupnik tvrtke za srednju Europu. Tako sam došao u kontakt s Hrvatskom. U toj zemlji kao i u drugim zemljama regije Yukos je sudjelovao u provedbi projekta Družba Adria. Cilj je bio da se ruska nafta prevozi u Hrvatsku, ali projekt nije uspio zbog otpora u toj zemlji, rekao je Fazekaš.

Dodao je kako ga je u proljeće 2009. kontaktirao Stefan Hurliman, direktor Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast. rekao je kako bi mu mogao pomoći oko projekta kroz lobističke usluge. Susreo sam se s njim:

- Rekao je kako ima ozbiljnu ponudu za mene. Mislio sam da se radi o projektu Družba Adria pa smo pristali platiti 10 milijuna koliko je tražio Hurlimann. Platili smo predujam od 5 milijuna eura, a moram reći kako taj novac nema nikakve veze sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem, izjavio je Fazekaš.

Na pitanje tužitelja je li imao kontakte s Ježićem tijekom realizacije Družbe Adria, odgovorio je da nije dodavši da poznaje Hernadija.

- Gospodina Hernadija poznajem otkad je došao u Mol, negdje 2000. godine. Nismo prijatelji, ali obraćao sam se u vezi poslova za koje smatram da može riješiti ta razina menadžera, rekao je Fazekaš.

Ostao je kod iskaza koji je dao i na prošlom suđenju. 

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message