Obavijesti

Promo sadržaj

Nastavnici sudjeluju na edukaciji prevencije kockanja

Nastavnici sudjeluju na edukaciji prevencije kockanja
6

Počinje edukacija za primjenu Programa „Tko zapravo pobjeđuje?“ u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i podršku HUZIS-a

U zagrebačkom hotelu Academia danas je svečano otvorena trodnevna edukacija „Tko zapravo pobjeđuje?“, a koju provodi tim stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji i uz podršku Hrvatske udruge za igre na sreću. Cilj ove edukacije je implementacija Programa prevencije kockanja mladih te će na njoj sudjelovati tridesetak stručnih suradnika i nastavnika srednjih škola iz sedam županija. Oni će tako dobiti kompetencije, znanja i vještine u provođenju Programa s učenicima, kao i odgovore na pitanja zašto mladi kockaju, kakve to posljedice nosi u kasnijoj dobi, te kako mlade zaštititi od razvoja ovisnosti o kockanju, odnosno štetnih psihosocijalnih posljedica kockanja. 

Važnost ovih edukacija svojim prisustvom podržali su predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr. sc. Ines Strenja, dr.med., pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje mr.sc. Katarina Milković, prof., pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, dr. Ivana Đerek Dubravčić, viša savjetnica za stručne suradnike defektologe iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić, mag. paed. soc. te predstavnici Ministarstva financija. 

Program „Tko zapravo pobjeđuje?“ prvi je hrvatski sveobuhvatan i evaluiran program univerzalne prevencije kockanja mladih, razvijen u okviru projekta „Kockanje mladih u Hrvatskoj“ koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz voditelja projekta, izv. prof. dr. sc. Nevena Ricijaša, polaznicima će predavati socijalne pedagoginje Sanja Radić Bursać i Ana Rakić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Agencija za odgoj i obrazovanje već gotovo cijelo desetljeće podupire rad prof dr. sc. Nevena Ricijaša, a posebno nam je drago što su u projekt uključeni i priređivači igara na sreću. U prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju kod maloljetnika na taj način uključeni su važni dionici i nadam se da će ovi neumorni napori stručnjaka rezultirati dostupnošću programa u školama diljem Hrvatske.“, poručila je viša savjetnica za stručne suradnike defektologe iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić.

Kada govorimo o prevenciji kockanja mladih iznimno je bitno razviti kritičko mišljenje kod maloljetnika i poticati ih da razvijaju ispravan odnos prema igrama na sreću. Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe u svakodnevnom okruženju djece i mladih na vrijeme i pedagoški ispravno reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je i jedan od najvažnijih ciljeva ove edukacije, a sve sa svrhom osnaživanja mentalnog zdravlja i važnih socio-emocionalnih vještina učenika.“, poručio je izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš, stručnjak u području ovisnosti o kockanju i razvoju psihoedukativnih i psihosocijalnih intervencija.

Kao priređivači igara na sreću svjesni smo naše odgovornosti, tako da osim ove edukacije, provodimo i edukacije naših zaposlenika o simptomatologiji ovisnosti o kockanju i klađenju te industriji igara na sreću. Svojim aktivnostima želimo maksimalno utjecati na smanjenje pojavnosti maloljetničkog kockanja. Jedan od velikih pomaka učinjen je i zahvaljujući izmjenama Općeg poreznog zakona, kojim su zabranjene ilegalne strane online kladionice. S obzirom na to da takve platforme nisu podrazumijevale provjeru dobi, mladi su predstavljali posebno ranjivu skupinu. Navedena zabrana odličan je primjer sinergije i zajedničkog rada priređivača igara na sreću, struke i regulatornih tijela.“, izjavila je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince