Obavijesti

News

Komentari 33

Natascha Kampusch i dalje traži ljubav svojega života...

Natascha Kampusch i dalje traži ljubav svojega života...
1

Austrija: Wolfgang Priklopil je oteo Nataschu Kampusch kada je bila stara deset godina. U zatočeništvu ju je držao osam godina. Nakon što je pobjegla, bacio se pod vlak

VIDEO

Natascha Kampusch (28) je 23. kolovoza 2006. godine pobjegla svojem tamničaru Wolfgangu Priklopilu. Oteo ju je 1998. godine kada je bila stara deset godina. 

REUTERS/PIXSELL


Rano je djetinjstvo Kampusch provela s majkom Brigittom Sirny i ocem Ludwigom Kochom koji su u početku živjeli u izvanbračnoj zajednici, a kasnije su se razišli. S dvije starije sestre i 5 nećakinja živjela je u Beču. Kampusch je otišla 2. ožujka 1998. godine u školu gdje nije nikada stigla. Svjedokinja (12) rekla je kasnije policiji da je vidjela kako netko Kampusch gura u bijeli minibus. Rekla je i da je vidjela da netko upravlja vozilom. Kampusch nikada nije potvrdila, ali ni zanijekala da su u otmici sudjelovale dvije osobe. Policija je bila skeptična prema izjavama svjedokinje (12) pogotovo jer je škola potvrdila da je djevojčica imala bujnu maštu. Policija je počela potragu. Čak su pretražili i Priklopilov bijeli minibus. On je tada rekao kako je na dan nestanka Natasche Kampusch bio sam kod kuće, a da minibus koristi za prijevoz građevinskog materijala. Nije imao dosje pa ga policija nije dalje istraživala. Kampusch je držao u maloj, tajnoj sobici, 2.5 metara pod zemljom sa samo 5 četvornih metara prostora.

"Divio se Hitleru" 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kampusch je o Priklopilu u jednom intervjuu rekla da se divio Hitleru.

- Htio je da i ja patim kao žrtve nacizma. Davao mi je jako malo odjeće kako bi pokazao da je on gospodar, a ja rob. Davao mi je malo jesti, ošišao me na ćelavo, ponižavao me i tjerao na težak rad - rekla je Kampusch. 

Prvih šest mjeseci nije smjela izlaziti iz sobice. Kasnije joj je dopuštao da boravi u ostatku kuće, a od lipnja 2005. godine dopustio joj je da šeće po vrtu kuće u Strasshof an der Nordbahn-u u nižem dijelu Austrije. Priklopil je rekao  Nataschi da su vrata i prozori kuće osigurani eksplozivom te bi pri svakom slučaju njenog mogućeg bijega sve eksplodiralo. Također, rekao joj je da nosi pištolj i da će je ubiti ako pokuša pobjeći. Kampusch je kasnije rekla da joj je davao knjige i da se sama obrazovala. Gledala je i televiziju i slušala radio. Navodno je imala više prilika za bijeg, a navodno joj je i sam Priklopil sugerirao kako to može učiniti. Kampusch će kasnije sve te tvrdnje negirati. 

23. kolovoza 2006. čistila je i usisavala automobil svojeg otmičara. Njemu je zazvonio mobitel pa se udaljio da bi mogao u miru razgovarati. Kampusch je ostavila upaljen usisavač i pobjegla. Prolaznici nisu reagirali na nju, a onda je pokucala jednoj ženi na prozor koja je pozvala policiju.

Priklopila su ubili?

Priklopil se nakon što je Natacha pobjegla bacio pod vlak u blizini stanice Nordbahnhof u Beču. Ipak, kasnije će mediji izraziti sumnju u to. Naime, Johann Rzeszut, predsjednik suda i bivši član komisije koja je istraživala slučaj, je rekao kako smatra da je oproštajno pismo Priklopila vrlo sumnjivo. Osim toga navodno je bio sumnjiv i položaj Priklopilovog tijela pa se nagađalao da je možda ubijen.   

Dizajnira nakit

Gotovo deset godina nakon što je pobjegla svom tamničaru Wolfgangu Priklopilu, Natascha Kampusch dala je intervju u kojem govori o svojem novom životu. Natascha Kampusch je spreman sada uzeti "život u svoje ruke". Želi završiti maturu, ide na pjevanje i uzela je sate jahanja, dizajnira nakit za svoje nove prijatelje. Objavila je i svoju drugu knjigu "10 godina slobode". Kaže kako želi sama ispričati svoju priču. Muškarca svojeg života još nije pronašla, ali to nije isključeno.

Priklopil ju je silovao

Kampusch je priznala medijima da ju je Priklopil silovao, a pojavila se i priča da je bila trudna s otmičarom i da je rodila, a bebu je kasnije zakopala u vrtu kuće u kojoj je bila zatočena. No Kampusch negirala da je ikada bila trudna.

Od države tražila odštetu

Od države je tražila milijun eura odštete. Zahtjev je Nataschin odvjetnik Gerald Ganzger podnio krajem veljače 2011. godine na osnovu izjave bivšeg čelnika austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda u Beču Herrwiga Haidingera, koji je optužio vlasti da su ignorirale izjavu lokalnog policajca o otmičaru Priklopilu i njegovom bijelom minibusu kojim je, kako se je kasnije ispostavilo, oteo Nataschu. Trag tog policajca organima vlasti upućen je samo 35 dana nakon otmice, te Kampusch tvrdi da je zbog propusta organa vlasti koji su se oglušili na dobivenu informaciju u zatočeništvu ostala čak 3061 dan dulje od ukupno 3096 dana. Austrija je zaključila da Kampusch neće dati odštetu. 

Zaradila pet milijuna funti

Prema nekim procjenama, Kampusch je do 2013. godine zahvaljujući intervjuima i prodaji prve knjige zaradila oko 5 milijuna funti.  Prema svom otmičaru, kojeg naziva kriminalcem, još ima pomiješane osjećaje. Navodno uz sebe uvijek nosi njegovu fotografiju, održava njegov auto i putuje u strane zemlje pod lažnim imenima zbog velike pozornosti koju privlači. 

U jednoj je emisiji rekla kako bi voljela da je njezin otmičar živ kako bi mogao iznijeti svoju stranu priče. Inače Kampusch je vlasnica kuće u kojoj je nekada bila zatočena. Htjela ju je otvoriti za izbjeglice, ali su susjedi bili protiv. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS