Obavijesti

News

Komentari 0

'NATO je agresivni savez i BiH ne bi trebala biti u njemu...'

'NATO je agresivni savez i BiH ne bi trebala biti u njemu...'
1

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članicom NATO-a Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH

VIDEO

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov poručio je u subotu kako se vlada njegove zemlje odlučno protivi širenju NATO-a i na područje zapadnog Balkana jer taj savez smatra "agresivnim blokom".

U autorskom tekstu kojega je objavio banjolučki list "Glas Srpske" blizak režimu Milorada Dodika, ruski je veleposlanik otvoreno kazao kako Moskva nastoji razvijati što bolje odnose s Republikom Srpskom ali je ustvrdio kako to ne čini na štetu nekog drugog u BiH a zapadne saveznike, prije svega SAD je optužio kako pokušavaju revidirati Daytonski sporazum i time narušiti ravnotežu između dva enititeta i tri konstititutivna naroda.

Trump je 2018. bio spreman napustiti NATO, tvrdi Bolton
Trump je 2018. bio spreman napustiti NATO, tvrdi Bolton

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članicom NATO-a Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH jer se približavanju savezu protive vlasti RS.

Zbog blokada iz RS BiH je tek prošle godine države uspjela dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i to nakon čekanja koje je potrajalo gotovo deset godina koliko su vlasti u Banjoj Luci odbijale dopustiti uknjižbu vojne imovine na državu.

U RS-u su u tim blokadama imali punu potporu Rusije a veleposlanik Ivancov sada je okvalificirao NATO kao "agresivni vojno-politički blok koji stvara podjele u Europi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost".

Ciljajući na publiku iz reda bosanskih Srba ruski je veleposlanik poručio kako je NATO iz svojih egoističnih političkih interesa, kršeći međunarodno pravo bombardirao gradove te osiromašenim uranijem kontaminirao Balkan.

NATO se priprema za eventualni drugi val koronavirusa u svijetu
NATO se priprema za eventualni drugi val koronavirusa u svijetu

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO kojima se podrivaju temelji funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja-jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazanu i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih načela“, napisao je Ivancov.

Komšić i Izetbegović uputili prijekor ruskom veleposlaniku, Dodik ga brani

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručili su u subotu ruskom ambasadoru kako će BiH biti članica NATO-a bez obzira na protivljenje Moskve, dok je srpski član državnog vrha Milorad Dodik rekao da od toga neće biti ništa. 

Nakon što je ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov u kolumni za banjolučki list "Glas Srpske" iznio stajalište po kojemu BiH ne bi trebala biti članica NATO-a koji je opisao kao "agresivni blok", Komšić je u posebnoj izjavi ruskom diplomatu uputio prijekor kako se miješa u unutarnje poslove druge države i ne poštuje odluke koje je ona donijela.

"Podsjećam ga da je on (Ivancov) samo diplomat jedne strane države na tlu nezavisne i suverene BiH", kazao je Komšić, reagirajući na istup ruskog veleposlanika.

Komšić je optužio veleposlanika Ivancova da svojim ponašanjem destabilizira prilike u BiH, dodajući kako je očito da se Rusija prema njegovoj zemlji ponaša na isti način kao i prema Crnoj Gori koja je na meti Moskve zbog svoje prozapadne politike.

"Moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima jer poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene", izjavio je Komšić.

Na sličan je način reagirao i čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA)  koja je dio vladajuće koalicije.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je jasno da se Rusija "gura" u unutarnje stvari BiH.

"Neće ovdje vladati Rusija ili bilo tko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne gospodinu veleposlaniku", kazao je Izetbegović.

No poruke ruskog veleposlanika dopale su se Dodiku koji je iz Banje Luke poručio Komšiću i Izetbegoviću kako su oni tek "trbuhozborci svojih zapadnih mentora".

Ustvrdio je kako ne postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u niti će je biti te kako će Republika Srpska na tome dosljedno inzistirati. 

Opredjeljenje za članstvo BiH u NATO-u sastavni je dio ranije usvojene vanjskopolitičke strategije koju je usvojio Predsjedništvo BiH a ta je odrednica i dio Zakona o obrani no Dodik smatra kako ranije donesene odluke ne vrijede pa stoga nema ni nastavka puta ka članstvu u Alijansi.

NATO je prošle godine odobrio BiH stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca