Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nautičari, pažnja: što vam treba za sigurnu plovidbu?

Kažu da se u brod treba zaljubiti, jer samo tako veza s njim može potrajati. A svaku vezu treba održavati i brinuti se o njoj. Uz održavanje, brodu treba i dobro osiguranje, prilagođeno njegovoj namjeni i potrebama vlasnika, pardon, partnera u ljubavi

Foto: Uniqa osiguranje

Svaki moreplovac ima svoj, autentični doživljaj mora i plovidbe, motive koji ga tjeraju da napusti čvrsto tlo i otisne se na pučinu. Uzrečica „Hvali more, drž' se kraja“ istinskim ljubiteljima plovidbe ništa ne znači. Oni znaju da je život na brodu puno jednostavniji. Riječ koja ga najbolje opisuje je - sloboda. 

Ploviti se – mora!

Kad stupite u svoj brod, jahtu, jedrilicu ili gumenjak, počinju vas škakljati leptirići radosti u trbuhu. Vaše plovilo vodi vas u stvarnost u kojem postojite samo  vi i more. Nema svijeta koji vas smeta, samo vjetar koji vam pomaže uspostaviti smjer, nebo nad vama i more ispod vas. Ako ste spretni, hranu možete uloviti i sami. Ima li što ljepše od toga?

Nema, dok je more mirno, a vi se za nevere držite kopna. Za osjećaj sigurnosti koji će vas pratiti i dok je vaš brod usidren u luci i dok uživate u čarima otkrivanja skrivenih uvala i zalasku sunca, važno je svoje plovilo dobro osigurati. Tek nakon toga ploviti se može, ali bez briga. 
Foto: Uniqa osiguranje  Kako osigurati brod

Brod se osigurava kao i auto. Ovisno o kategoriji plovila, osiguravaju se brodice dulje od 2,5 metra ili ukupne snage porivnih strojeva veće od 5 kW. U drugu kategoriju spadaju jahte, plovila dulja od 12 metara koja mogu prevoziti najviše 12 putnika. Kao i u slučaju automobila, priznaje vam se bonus ako u prethodnoj godini trajanja osiguranja niste imali štetu na brodu.

Što se sve može osigurati

Život na brodu je lijep, ali prepun rizika. Veće nevrijeme može oštetiti pa čak i potopiti plovilo. Moguće je da vam vaša brodica ili jahta  nestane i nikad ju ne pronađete jer lopovima nisu mrska ni morska prometala. Pomorske nezgode u kojima se mogu oštetiti plovila i ozlijediti ljudi još su jedan rizik koji treba osigurati jer ste kao vlasnik broda odgovorni za vašu posadu ali i posadu na drugim plovilima ako ste vi skrivili nezgodu. Brodska oprema se također može osigurati – strojni sustav i pribor, pa čak i stvari u brodu.  Najbolje ćete svoje plovilo zaštititi kasko osiguranjem koje pokriva krađu, ali i troškove vađenja i zbrinjavanja olupine.   
Foto: Uniqa osiguranje
Što je s brodicama u charteru

Postoji i paket osiguranja za charter koji obuhvaća osiguranje odgovornosti vlasnika odnosno korisnika plovila, kasko, osiguranje od gubitka prihoda, osiguranje charter kaucije,  te paket osiguranja za skipere i posadu. 

Koliko to košta

Cijena osiguranja, osim o pokrićima za koja se odlučite, ovisi o vrsti i starosti brodice ili jahte ili flote, mjesta stalnog veza, namjene plovila itd., pa je najbolje savjetovati se s prodajnim predstavnikom koji će vam objasniti sve opcije i napraviti izračun police. Nautička sezona je blizu, brodica na našem moru sve je više, a gušći promet znači i veći rizik od nepredvidivih događaja. Plovidba je strast koja se ne može zauzdati, no zato je sve velike rizike dobro pokriti i mirno spavati, čak i na nemirnom moru. 

Ako vam treba ponuda  za osiguranje vašeg plovila (brodice, broda, jedrilice ili jahte), ispunite upitnik i javit će vam se UNIQA savjetnik sa svim odgovorima i pokojim dobrim savjetom za održavanje vašeg plovila. Neka vam je mirno more! 

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message