Obavijesti

News

Komentari 22

Navalili na Nevena Mimicu: Na dijalog došlo više od 350 ljudi

Rekao bih da sam ja imao više koristi od ovog susreta nego građani, kaže Mimica zbog koga su u Zagreb došli autobusi iz Nove Gradiške, Osijeka, Pule, Čakovca...

VIDEO

Više od 350 ljudi u ponedjeljak u Zagrebu je sudjelovalo na dijalogu s povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača Nevenom Mimicom. Autobusima su došli iz Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Osijeka, Čakovca, Pule i Karlovca. 

Predviđene su bile tri glavne teme - što se za građane promijenilo otkad je Hrvatska članica Europske unije; gospodarska kriza u EU  i kako je riješiti, te prava potrošača. 

Tako su ga pitali kako Komisija gleda na potrošački aktivizam prvenstveno Udruge Franak te na koji način se može riješiti problem različite kvalitete istih proizvoda u pojedinim zemljama članicama.

- Nažalost, zasad ne postoje propisi prema kojima bi razlika kvalitete istih proizvoda bila kršenje potrošačkih prava. Velike kompanije najčešće se brane kako se tu radi o marketinškoj slobodi te da se proizvodi razlikuju zbog razlike u ukusima i tradiciji potrošača u pojedinoj zemlji. Počeo sam raditi na tome da se ipak uvedu neki propisi kojima bi se taj problem regulirao na razini cijele Europske unije - rekao je Mimica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Konkretniji od Viviane Reding

Iako je na većinu pitanja odgovarao općenito i diplomatski, bio je konkretniji nego potpredsjednica Komisije Viviane Reding, koja je Dijalog s građanima održala u Trstu u rujnu prošle godine. 

Ipak, svojim pitanjima velik broj hrvatskih građana pokazao je da nisu dovoljno informirani o načinu funkcioniranja Europske unije. Velik dio njih došao je na susret s Mimicom kako bi upozorili na specifične probleme koje imaju.

'Ovakva komunikacija s građanima je budućnost'

Na konferenciji za novinare Mimica je kasnije izjavio kako je ovakav način komunikacije političara i građana budućnost.

- Rekao bih da sam ja imao više koristi od ovog susreta nego sami građani. Čuo sam s kojim se problemima susreću, što im je najvažnije i koji su njihovi prijedlozi za promjene. Očekivanja građana su sve veća, a vidim i da su nestrpljivi jer sve pozitivne strane ulaska u EU nisu se pokazale u prvih osam mjeseci, iako to objektivno nije ni moguće - rekao je Mimica.

Istaknuo je kako su reforme Vlade ključne za gospodarski rast, ali i da jednokratna porezna opterećenja neće biti dovoljna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag