News

Komentari 35

Ne mogu ih prehraniti: Grci djecu ostavljaju u domovima

Ne mogu ih prehraniti: Grci djecu ostavljaju u domovima

Prije su u domove dolazila djeca iz obitelji koje su bile socijalni slučajevi. Sad se to promijenilo. Kriza je pogodila sve i svatko se mora brinuti na sebe, kažu odgojitelji

Roditelji u Grčkoj sve češće svoju djecu ostavljaju u SOS dječjim selima jer, pogođeni ekonomskom krizom, nemaju dovoljno novca da bi ih prehranili. 

Njemački Bild piše kako je u nekoliko zadnjih mjeseci više od 1000 ljudi tražilo smještaj za djecu u domovima. 

U dječjem selu u Ateni roditelji su ostavili djevojčicu Ioannu (9). Ona gotovo svaka dva sata plače za roditeljima koji žive stotinama kilometara daleko. U domu su je ostavili prošli tjedan jer su zbog krize ostali bez posla. 

Isto se dogodilo i Evagelisu (7). Njegovi roditelji žive u Ateni, ali se za njega više nisu mogli brinuti kako su htjeli. Dok su ga doveli u SOS selo, rekli su mu: 'Ovdje će ti biti bolje'. 

- Ioanna, Evagelis i ostala djeca nas često pitaju kada će kriza proći i kada će se roditelji vratiti po njih. Govorimo im kako svaka kriza mora jednom završiti. Nažalost neku djecu roditelji posjećuju vrlo rijetko jer žive daleko - kažu odgojitelji. 

Voditelj SOS dječjih sela u Grčkoj George Prototapas kaže kako su kod njih prije bila isključivo djeca iz obitelji teškog socijalnog stanja, no to se od početka krize potpuno promijenilo.

- Sada dolaze roditelji iz obitelji koji prije nisu bile socijalni slučajevi. Ponekad nam na vratima ostavljaju djecu. Nismo nikada mislili da će do toga doći - kaže Prototapas. Dodaje kako su prije krize obitelji same mogle riješiti probleme.

- Pomagali su im bake i djedovi ili rođaci. No mjerama štednje su svi pogođeni. Svatko se mora brinuti najprije za sebe. Čini i se da je ovo tek početak. Vjerujemo kako će nam uskoro još više roditelja ostavljati djecu - rekao je Prototapas.