Obavijesti

News

Komentari 35

Ne mogu ih prehraniti: Grci djecu ostavljaju u domovima

Ne mogu ih prehraniti: Grci djecu ostavljaju u domovima
3

Prije su u domove dolazila djeca iz obitelji koje su bile socijalni slučajevi. Sad se to promijenilo. Kriza je pogodila sve i svatko se mora brinuti na sebe, kažu odgojitelji

VIDEO

Roditelji u Grčkoj sve češće svoju djecu ostavljaju u SOS dječjim selima jer, pogođeni ekonomskom krizom, nemaju dovoljno novca da bi ih prehranili. 

Njemački Bild piše kako je u nekoliko zadnjih mjeseci više od 1000 ljudi tražilo smještaj za djecu u domovima. 

U dječjem selu u Ateni roditelji su ostavili djevojčicu Ioannu (9). Ona gotovo svaka dva sata plače za roditeljima koji žive stotinama kilometara daleko. U domu su je ostavili prošli tjedan jer su zbog krize ostali bez posla. 

Isto se dogodilo i Evagelisu (7). Njegovi roditelji žive u Ateni, ali se za njega više nisu mogli brinuti kako su htjeli. Dok su ga doveli u SOS selo, rekli su mu: 'Ovdje će ti biti bolje'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ioanna, Evagelis i ostala djeca nas često pitaju kada će kriza proći i kada će se roditelji vratiti po njih. Govorimo im kako svaka kriza mora jednom završiti. Nažalost neku djecu roditelji posjećuju vrlo rijetko jer žive daleko - kažu odgojitelji. 

Voditelj SOS dječjih sela u Grčkoj George Prototapas kaže kako su kod njih prije bila isključivo djeca iz obitelji teškog socijalnog stanja, no to se od početka krize potpuno promijenilo.

- Sada dolaze roditelji iz obitelji koji prije nisu bile socijalni slučajevi. Ponekad nam na vratima ostavljaju djecu. Nismo nikada mislili da će do toga doći - kaže Prototapas. Dodaje kako su prije krize obitelji same mogle riješiti probleme.

- Pomagali su im bake i djedovi ili rođaci. No mjerama štednje su svi pogođeni. Svatko se mora brinuti najprije za sebe. Čini i se da je ovo tek početak. Vjerujemo kako će nam uskoro još više roditelja ostavljati djecu - rekao je Prototapas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.