Obavijesti

News

Komentari 1

Ne mogu spašavati rudare jer strahuju od druge eksplozije

Ne mogu spašavati rudare jer strahuju od druge eksplozije
7

Novozelanđani još ne znaju ima li preživjelih nakon eksplozije u rudniku ugljena. Dvojica rudara su se izvukla, a 29 ih je zatočeno u rudniku ugljena Pike River

VIDEO

Spasilačke ekipe čekaju 'zeleno svjetlo' kako bi ušle u rudnik Pike River, 50-ak kilometara od Greymoutha na jugu Novog Zelanda gdje je zatočeno 29 rudara. Daniel Rockhouse (24) i Russell Smith (50) izvukli su se kroz pomoćni izlaz i pješačili dva kilometra kako bi pozvali pomoć za kolege. 

Rudnik je eksplodirao u petak oko 16.30 sati po lokalnom vremenu. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije opasni zemni plin metan. Svi čekaju da počne spašavanje. Svaki rudar ima kisika za 30 minuta, dovoljno da dođu do spremnika u kojem ima dovoljno zaliha da prežive nekoliko dana. Osim što je pod zemljom visoka koncentracija metana i ima vrlo malo kisika, uopće se ne zna je li još netko preživio prvu eksploziju. 

Spasioci za sada samo upuhuju zrak u rupu od 5000 metara. Među zatočenim rudarima su dva Britanca, dva Australca i jedan Južnoafrikanac.

Škotu je ovo druga nesreća u zadnja tri mjeseca

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Škot Pete Roger (40) preselio se s djevojkom Dianne Morris na Novi Zeland prije dvije godine. Počeo je raditi u rudniku kao mehaničar u travnju. Ovo je drugi put da je zatočen u rudniku. Prije tri mjeseca bio je pod zemljom osam sati nakon eksplozije. 

Izvukao se živ i dočekala ga loša vijest

Novozelanđanina Daniela Rockhousea (24), jednog od dvojice rudara koji se izvukao nakon eksplozije, dočekala je vijest o drugoj tragediji. Osim što mu je brat zatočen pod zemljom, umro im je djed od srčanog udara. Daniel radi u rudniku dvije godine. Oženjen je i ima kćer od tri godine. Samo nekoliko sati prije nesreće napisao je na Facebook profilu 'Umoran sam da mi svakodnevno život visi o koncu... Nema dana da se ne ozlijedim, a ni mjeseca da skoro ne poginem...'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji