Obavijesti

News

Komentari 91

'Ne možemo živjeti na novcu posuđenom od naše djece...'

'Ne možemo  živjeti na novcu posuđenom od naše djece...'
3

U Hrvatskoj želim vidjeti gospodarski rast, nova radna mjesta, rast zaposlenosti..., rekla je Kolinda Grabar Kitarović na prvoj sjednici Vijeća za gospodarska pitanja

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je prvu, konstituirajuću sjednicu Vijeća za gospodarska pitanja čiji članovi su predstavnici raznih gospodarskih institucija, udruga, fakulteta i medija. 

Grabar-Kitarović se osvrnula na nedavni službeni posjet Slovačkoj Republici koja bilježi gospodarski rast od 3 do 4 posto, smanjuje broj nezaposlenih i stvara nova radna mjesta te je istaknula kako je rast zaposlenosti ključ rješenja, ključ izlaska iz gospodarske krize. 

- To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj, gospodarski rast, otvaranje novih radnih, mjesta, rast zaposlenosti, stvaranje novih proizvoda, izvoz, fiskalnu disciplinu i svakako učinkovitu državnu upravu - kazala je.

- Kada čujem prigovore kako gospodarstvo nije u domeni Predsjednice Republike, ne mogu se s time složiti. Svjesna sam da nemam alate izvršne vlasti niti, u tom smislu, želim stvarati alternativu demokratski izabrane vlasti - rekla je Grabar-Kitarović i istaknula svoju odgovornost prema hrvatskim građanima. Predsjednica je rekla kako su i dosadašnji predsjednici imali svoja Gospodarska vijeća koja su ih savjetovala te da ona nastavlja dobru tradiciju, ali u drugačijem formatu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne želim da Gospodarsko vijeće bude debatni klub, već želim aktivnu, operativnu i konkretnu ulogu sa snažnom dinamikom rada i iznošenja preporuka i smjernica - kazala je. 

Predsjednica je rekla kako se na današnjoj sjednici raspravljalo o nizu pitanja vezanih izravno ili neizravno za gospodarstvo. Od pitanja obrazovanja, posebice potrebe uvođenja dualnog obrazovanja, praćenja modernih trendova i potreba tržišta rada do činjenice da Hrvatska ulaže samo 0,6 do 0,7 posto BDP-a u istraživanje i razvoj.  

- Učinkovitost administracije, nekorumpiranost, odnosno borba protiv korupcije moraju biti jedne od tema o kojima ćemo razgovarati u buduće vrijeme - najavila je hrvatska predsjednica. 

'Promjene će biti rezovi koji uklanjaju bol u gospodarstvu i društvu'

Isto tako, nepredvidljivost sustava, fiskalni i parafiskalni nameti, demografski trendovi, uključujući i potencijalni odlazak dvjesto tisuća mladih obrazovanih ljudi iz Republike Hrvatske do 2019. godine, društvena odgovornost, ali i klima i mentalitet koji vladaju u hrvatskom društvu jedno su od pitanja za buduće rasprave. 

- Ne možemo više trošiti nego što zarađujemo i ne možemo si više dopustiti živjeti na novcu posuđenom od naše djece - rekla je Grabar-Kitarović.

Između ostalog, dodala je, rad Gospodarskog vijeća ima cilj potaknuti razvoj cjelokupnog institucionalnog okvira koji mora biti temelj kontinuiranog gospodarskog razvoja. 

- Činjenica je da se moramo mijenjati ako želimo izići iz pozicije u kojoj se nalazimo. Promjena se ne smijemo plašiti -  kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako promjene neće biti bolni rezovi već rezovi koji uklanjaju bol u gospodarstvu i društvu. Istaknula je da od Gospodarskog vijeća očekuje da predloži mjere, aktivnosti i inicijative koje će dovesti do tih promjena.

'Da bi sve ovo postigli potrebna je promjena mentaliteta'

- Efikasnu javnu upravu sa sustavom vrednovanja i priznavanja uspješnosti i izvrsnosti, porezni sustav kojem je cilj poticanje poduzetništva i zapošljavanja, a ne samo proračuna, obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada, teritorijalni ustroj temeljen na učinkovitosti i uslužnosti građanima, odgovornost i disciplina države, tvrtki i građana - navela je Grabar-Kitarović kao primjere rezultata koje, ako ih ostvarimo, rekla je, mogu samo pozitivno utjecati na naše živote. 

- Da bi sve ovo postigli potrebna je promjena mentaliteta, posebno po pitanju odgovornosti, kako osobne tako i institucionalne - smatra hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se na problem javnog duga, predsjednica Grabar-Kitarović ističe kako daljnje ignoriranje i nedovoljna pažnja prema tom problemu vodi u smjeru drastičnih i razarajućih posljedica, kakvima danas svjedočimo u eurozoni. 

Pri tome je naglasila kako je upravo postizanje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva ono čemu težimo, a što do sada još nismo uspjeli postići, barem ne u  zadovoljavajućoj mjeri. Još nas opterećuju stare navike i modeli gospodarskog ponašanja koji se nisu pokazali učinkovitima i koji su uvijek do sada dovodili do kriznih situacija.

- Izazova je mnogo, a tema još više kojima se ovo Vijeće mora pozabaviti. Želim zahvaliti svim članovim Vijeća što su se odazvali i prihvatili poziv da sudjeluju u njegovu radu. Ja im ovom prilikom želim uspješan rad u nadi da će njihovi prijedlozi padati na plodno tlo. U svemu tomu potreban nam je optimizam i vjera u budućnost koju, vjerujem, da smo svi danas ovdje pokazali - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje