Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
114 komentara

'Ne produžiti vozačku, to nije namjera, ali voziti pijan jest'

Slobodne govore u Saboru zastupnici su iskoristili kako bi progovorili o slučaju ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac. U njezinu obranu stala je Sunčana Glavak (HDZ)

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
114 komentara

Saborski zastupnici nakon 11 dana odmora vratili su se na posao, a radni dan počeo je slobodnim govorima. Teme su bile od Uljanika do ministrice Gabrijele Žalac koja je sjela za volan s nevažećom vozačkom dozvolom i naletjela na djevojčicu (10).

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je da smo u utorak nažalost svjedočili još jednom bezuspješnom pokušaju spašavanja brodogradnje u Hrvatskoj i odgodom proglašenja stečaja Vladi se želi dati još nešto malo vremena. 

- Znamo kakvi su kapaciteti i mogućnosti ove nesposobne Vlade i sumnjam da će i to vrijeme biti dovoljno, a agonija radnika i dalje traje. Radnici i njihove obitelji su i dalje gladni i dalje strepe za svoje radno mjesto, za egzistenciju svoje djece i dalje ne primaju plaću - rekao je Bernardić. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naveo je i da je Uljanik došao u probleme zbog lošeg planiranja, loše kontrole državnih jamstava i loših revizija kojima se prikrivalo stvarno stanje, a što je, kaže, nekima očito bilo u interesu. Podsjetio je da je Uskok prije pola godine upao u Uljanik no do danas od njih ništa nismo čuli. 

- I dok u zemlji cvjetaju kriminal, korupcija, nepotizam, HDZ ide iz afere u aferu. Stječe se dojam da je glavni državni odvjetnik otišao na godišnji odmor - kazao je Bernardić.

Pobrojao je i sve HDZ-ove afere od Borga, Ine, borbenih aviona, slučaja kiretaže, slučaj Hitne pomoći i druge. 

Božo Petrov (Most) osvrnu se na nesreću ministrice Žalac. 

- Imali smo predstavu pošli tjedan sa svim elementima igrokaza, jednu dramu, dramolet, imali smo i pokajanje i suze i oprost. Sve srećom nije prošlo s težim posljedicama. To vrijeme Vlada je potrošila da bi mogla opravdati da je eto puno veći benefit za Hrvatsku predani rad ministrice Žalac nego moguća sankcija zbog činjenice da godinama krši zakon. I onda takav jedan rijetki kadar se ne može otpustiti iako godinama krši zakon zbog neke tamo vozačke dozvole jer je puno napravila - kazao je. 

Naveo je kako se u Vladi hvale kako je ministrica Žalac zaslužna za učinke svog ministarstva, a činjenice navodi govore da su Vlada i resorna ministrica podbacili 2,7 milijarde kuna u odnosu na vlastiti plan.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Andrej Plenković je tražio i dobio od građana mogućnost da vodi državu. Onda neka sebi ne dopusti da ostane upamćen kao osoba koja je potratila 4 godine. Možda njegovi mentori mu diktiraju da ovako radi ali na kraju kad se podvuče crta, samo mi samostalno odgovaramo za svoje postupke i isto tako i on - rekao je.

Petrov je poručio kao Hrvatska može i mora bolje. 

- Ne želim da na kraju potratimo ove godine, kada crta podvuče da se ništa nije napravilo, da imamo jednakog ovakvog premijera koji će obzira što je svima jasno koliko je ova Vlada bila nesposobna, i dalje ukazivati prstom na neke druge iako će mu javnost cijelo vrijeme govoriti da je car gol - zaključio je Petrov. 

Na slučaj Žalac osvrnuo se Branimir Bunjac (Živi zid). Kazao je kako do danas ne znamo koliko je brzo ministrica Žalac vozila, jer policija taj podatak ne otkriva. Nejasno mu je zašto policija tvrdi da za takvu nesreću ne treba dizati kaznenu prijavu iako imamo tisuće sličnih slučajeva gdje je kaznena prijava bila podignuta. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Bunjac navodi kako je ministrica, da je htjela, mogla podnijeti neopozivu ostavku, da je ministricu premijer je htio maknuti, mogao je to i bez ostavke. Vrhunac mu je da je ministrici vozačka istekla prije dvije i pol godine. pa pita je li moguće da netko tko vozi auto nije vidio da mu je vozačka dozvola istekla.

- Slučajno ili ne, tih dvije i pol godine se poklapa s mandatom rada Vlade, što pokazuje bahati stav ministara, koji od stupanja na dužnost smatraju da ne moraju više poštivati nikakve zakone RH iako su ovdje u ovom Visokom domu prisegnuli upravo suprotno. Očito je da se na ovaj način uvode u RH dvostruki kriteriji, neodgovornost kakvu zapadni civilizirani svijet ne poznaje - rekao je. 

Upozorava kako prema svemu sudeći ministrica neće snositi nikakve sankcije izuzev 500 kn koje je platila.

- Njima nije bitno što se dogodilo, njima je samo bitno kakva je članska iskaznica. To je poruka koja se šalje gospodo ovim vašim ponašanjem i očito je da su do sada Vlade radile na način čuvajte nas, pazite nas, a ova vlada radi na način, ne čuvajte nas, gazite nas - zaključio je Bunjac.

Sunčana Glavak (HDZ) prozvala je 'moraliste' u Saboru zbog amnezije koja ih je zahvatila. Anki Mrak Taritaš (GLAS) spočitnula je što je zaboravila u imovinskoj kartici stanove i primanja iz HGK, Davoru Bernardiću je spočitnula vožnju u pijanom stanju 2016. godine, ali ga podsjetila i na sve ljude iz SDP-ove Vlade koji su imali afere - Jakovinu, Zlatar Violić, Šipuša, Čačića, Merzel-Lovrić, Sabo, Radman, kojima, navodi, nije padalo na pamet podnijeti ostavke. Spomenula se i da se ne smije ni mažnjavati kazetofone iz automobila. 

- Zaboraviti produžiti vozačku dozvolu, može se dogoditi svakome. To nije namjera, ali sjesti pijan i voziti automobil to je namjera - kazala je Glavak. 

Zagreb: Moda Sunčane Glavak tijekom sjednice Sabora RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kada govorimo krimenu ministrice napomenula je kako treba imati dozu ljudskosti i reći kako se to može dogoditi svakome. 

- Važno je da za nikoga nema privilegija pa tako ni za ministricu Žalac. Ona je platila kaznu kao što bi platio svaki drugi građanin. Može li se dogoditi svakome od nas nehotice da zaboravim produžiti vozačku dozvolu? Može. No voziti pijan, ukrasti novac, zatajiti novac, to nije zaborav i zbog toga se mora odgovarati, a na nama je da pitamo u kojoj su fazi neki od ovih procesa  - poručila je HDZ-ova zastupnica. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message