News

Komentari 37

'Ne smijemo odustati od cilja bolje i snažnije Hrvatske!'

'Ne smijemo odustati od cilja bolje i snažnije Hrvatske!'

Aktualna predsjednica je u spomen obilježavanja 28. godina od međunarodnog priznanja, na svom Twitteru poručila da nikad ne smijemo odsutajati od cilja uvijek bolje i snažnije Hrvatske

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske istaknula da taj dan podsjeća na obvezu da nikada ne odustanemo od cilja uvijek bolje i snažnije Hrvatske.

- Prošlo je 28 godina od međunarodnog priznanja! Mladi koji su tada rođeni ulaze u godine zrelosti, a sve nas ovaj veliki dan podsjeća na obvezu koju imamo prema svima koji su položili živote za slobodu i neovisnost da nikada ne odustanemo od cilja uvijek bolje i snažnije Hrvatske - priopćila je Grabar-Kitarović na Twitteru.

Prije 28 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s našom zemljom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.

Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Najčitaniji članci