Obavijesti

News

Komentari 51

Ne smiju sve donirati: Izlovili su i zakopali tone ribe iz jezera

Ne smiju sve donirati: Izlovili su i zakopali  tone ribe iz jezera
2

ISUŠILI AKUMULACIJU: Zbog oštećenja Hrvatske vode morale su sanirati cjevovod koji Novu Gradišku i okolicu snabdjeva vodom. Dio ribe su donirali, a dio zatrpali u jamu...

VIDEO

Stanovnici Nove Gradiške, Okučana i okolnih mjesta koji su priključeni na javni vodoopskrbni sustav kojim gospodari komunalno poduzeće Slavča d.o.o. ovih posljednjih dana ljeta vodu troše na kapaljku.

– Vodu za piće ne dobivamo iz akumulacije Bačica, sa Strmca vrlo malo, a Davor nam ne može isporučiti onoliko vode koliko nam treba. Bukvalno se snalazimo kako znamo i umijemo samo da grad ne ostane bez vode – rekao je Mario Dautović, jedan od šefova u Slavči.

To područje skoro svakog ljeta ima problema s vodom, što zbog suše ili visokih temperatura kada voda u glavnoj akumulaciji bude zdravstveno neispravna. Jesen i proljeće se također problematični jer dolazi do velikog zamućenja, pa su novogradiščani primorani vodu za piće kupovati u trgovačkim lancima.

Ove godine osim suše Hrvatske vode odlučile su sanirati ispusni cjevovod iz akumulacije.  Da bi to uradili morali su ispustiti svu vodu iz jezera. Neslužbeno doznajemo da cijevi kroz koje otječe voda, a koje se nalaze ispod glavnog nasipa akumulacije nisu mijenjane 47 godina kada je Bačica izgrađena. Prilikom ispuštanja vode Hrvatske vode susrele su se s problemom što učiniti s velikom količinom ribe koja se nalazi u akumulaciji.

Pozvali su osam ribičkih društava koja su nekoliko dana izlovljavala ribu i dijelila stanovništvu.

– Bilo je tolstolobika preko 40 kilograma, smuđa, šarana, i druge ribe i to pravih komada. – rekao je jedan od čitatelja koji se zatekao na Bačici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema neslužbenim podacima izlovljeno je oko osam tona ribe, ali nažalost jedan dio je uginuo pa su teški strojevi morali iskopati jamu i u nju zatrpati uginulu ribu.

U Hrvatskim vodama su na upit zašto nisu svu ribu podijelili stanovništvu rekli da im to nije dozvolio Zakon o donacijama.

– Znači bolje je neka ugine i zakopaj, nego dati narodu da pojede – rekao je muškarac koji se s praznom vrećicom vraćao sa akumulacije. U Hrvatskim vodama dodaju kako su već 2014. primijećena oštećenja na cijevima.

Iako su ona otklanjana problem je postajao sve veći pa su objekt ocijenili opasnim i pristupili hitnoj sanaciji.

- Kako je u akumulaciji primijećena znatna količina ribe Hrvatske vode su organizirale izlov ribe u dva navrata. Riba je predana sportsko ribolovnim udrugama na raspolaganje – priopćile su Hrvatske vode.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer