Obavijesti

News

Komentari 18

'Ne treba izvanredna sjednica Sabora radi Mostova zahtjeva'

'Ne treba izvanredna sjednica Sabora radi Mostova zahtjeva'
1

Na upit zašto je Kujundžić ostao na svojoj poziciji s obzirom da su mnogi nezadovoljni njegovim radom, predsjednik Sabora kaže da su se prilikom rekonstrukcije vodili načelom maksimalne političke korisnosti za Vladu

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak kako smatra da ne treba održati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne stanke radi Mostova zahtjeva za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića.

- Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki nakon 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru, kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima, upitan hoće li sazvati sjednicu s obzirom na Mostovu najavu da će zatražiti Kujundžićevu smjenu.

Upit o sjednici poslat će Odboru za Ustav,  poslovnik i politički sustav 

Budući da u ovom slučaju neće biti tako, već će to biti zahtjev određenog broja zastupnika, Jandroković drži kako ne treba održati izvanrednu sjednicu tijekom ustavne stanke. Najavio je da će upit o tome poslati Odboru za Ustav,  poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na upit zašto je Kujundžić ostao na svojoj poziciji s obzirom da su mnogi nezadovoljni njegovim radom, predsjednik Sabora istaknuo je da su se prilikom rekonstrukcije vodili načelom maksimalne političke korisnosti za Vladu, vladajuću većinu i HDZ.

- Odluke su donesene nakon temeljite analize, dodao je.

Isto je ponovio na upit o tome zašto je Tomislav Tolušić otišao, dodavši da je pojedinačno analizirati dosta zahtjevno jer se mora voditi računa o kontekstu.

- A kontekst je bio takav da je bilo nužno povući ove radikalne poteze, naglasio je.

Vezano za nezadovoljstvo HDZ-ovca Josipa Đakića Tolušićevom smjenom komentirao je kako se radilo o zahtjevnoj situaciji.

Politika je ponekad jako stresan posao

- Vrlo rijetko netko želi i prihvaća u potpunosti svoju odgovornost jer smo svi mi tu malo subjektivni. Naravno da onima koji su se našli u poziciji da su smijenjeni nije ugodno, no morali smo donijeti takvu odluku. Onima o kojima se odlučivalo naravno da je to pomalo traumatično, treba se staviti u njihove cipele, no mi se bavimo politikom, to je takav posao, ponekada jako stresan, rekao je Jandroković.

Ne boji se, kaže, da bi stanje u stranci moglo eskalirati s obzirom da se mnogo toga nagomilalo u zadnje vrijeme.

Za bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava i aktualnog kandidata za čelnu poziciju u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića ocijenio je kako dobro razumije fondove, njegovo ih je dosadašnje ministarstvo dobro koristilo te je uvjeren da će i na novoj poziciji dobro raditi.

Jandroković nije želio komentirati navode da ga je jučer tijekom sastanka oko rekonstrukcije Vlade bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac prozvala zbog toga što je u jeku afera koje su joj se pripisivale pjevušio: 'Netko me sabotira…'

- Nisam od onih koji prepričavaju sastanke koji se događaju iza zatvorenih vrata, to pitajte one koji vas informiraju, poručio je novinarima.

Promjene će Vladi dati vjetar u leđa

Ustvrdio je kako je zadovoljan predloženim novim ministrima, a na svim sastancima o rekonstrukciji Vlade postojala je suglasnost da su to važne promjene koje će dati dodatan vjetar u leđa Vladi u zadnjoj godini mandata.

- Ove promjene bile su nužne kako bi se stvorilo ozračje u kojem Vlada može normalno raditi jer, nažalost, problemi koje smo imali bacili su u drugi plan sve dobro što se događalo. U medijima, u javnosti ništa drugo nije moglo doći do izražaja od te atmosfere koja je vodila u smjeru analiza što rade ministri, koje su njihove eventualne pogreške, problemi, propusti i moralo se donijeti ovakvu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti nesmetano raditi, naglasio je Jandroković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a