Obavijesti

News

Komentari 19

'Nećemo tiskati novac kako bi pokrili naše proračunske rupe'

'Nećemo tiskati novac kako bi pokrili naše proračunske rupe'
1

U svom prvom gospodarskom osvrtu nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, Medvedev je obećao da će održavati kontrolu nad proračunom, ali i da će voditi brigu o sigurnosti...

VIDEO

Rusija neće početi tiskati novac kako bi poduprla gospodarski rast te neće dozvoliti da joj populizam diktira proračun, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u novinskom članku objavljenom u četvrtak.

U svom prvom gospodarskom osvrtu nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, Medvedev je obećao da će održavati kontrolu nad proračunom, ali i da će voditi brigu o sigurnosti i socijalnim potrebama.

"Ne možemo dopustiti populizam.. posebice ne u proračunu", napisao je Medvedev za ruski dnevni list u državnom vlasništvu Rossijskaja Gazeta.

Skupina ekonomskih stručnjaka bliska Kremlju pozvala je vladu da poveća potrošnju kako bi pomogla izlasku ruskog gospodarstva iz recesije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rusija, pod pritiskom sankcija zapadnih država nakon akcija u Ukrajini i znatnog pada cijene nafte, svog najvažnijeg izvoznog proizvoda, predviđa ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,5 posto.

Na nedjeljnim izborima Ujedinjena Rusija, stranka Medvedeva i ruskog predsjednika Vladimira Putina, osvojila je 76 posto mjesta u Dumi, više nego u 2011., kada je imala nešto više od polovine mjesta u donjem domu parlamenta.

"Nećemo krenuti putem pokretanja tiskarskih strojeva u neuravnoteženom gospodarstvu, jer to nosi katastrofalne posljedice. Ako nema novca u proračunu, nećemo ga tiskati kako bismo pokrili nedostatne prihode. Svi razumijemo da takav novac, proizveden samo od papira, hrani inflaciju i devalvira zarade, plaće i mirovine ljudi", napisao je Medvedev.

Rusko ministarstvo financija predložilo je da se u razdoblju od 2017. do 2019. državna potrošnja zamrzne na ovogodišnjoj razini, što bi značilo smanjenje potrošnje kad se uzme u obzir inflacija.

Ovogodišnji proračunski deficit, prvotno planiran u visini od 3 posto BDP-a, sada se procjenjuje da će dosegnuti 3,2 posto. U nadolazećim godinama ministarstvo planira njegovo smanjivanje za 1 postotni bod.

Medvedev je istaknuo i da se problemi gospodarskog razvoja ne mogu riješiti samo državnim novcem, a kao glave prioritete vlade naveo je sigurnost, ulaganja u ljudski kapital, pomoć najranjivijim skupinama i infrastrukturu. "Proračunska struktura treba to odražavati", napomenuo je.

Kazao je i da usprkos geopolitičkim uvjetima, zemlja treba krenuti prema gospodarskom otvaranju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje