News

Komentari 134

'Nećemo u mirovinu sa 67': HSU najavljuje referenedum

'Nećemo u mirovinu sa 67': HSU najavljuje referenedum

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) protivi se namjeri Vlade da produži radni vijek sa 65 na 67 godina i najavljuje da će pokrenuti skupljanje potpisa

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) protivi se namjeri Vlade da produži radni vijek sa 65 na 67 godina i najavljuje da će protiv takvog zakonskog prijedloga pokrenuti skupljanje potpisa za referendum, kako bi građani sami odlučili žele li da im se produlji rok za odlazak u mirovinu.

Stariji građani će raditi do smrti

"Situacija je apsurdna i jedini lijek protiv ove mjere jest da narod uzme stvar u svoje ruke, a mi ćemo mu dati priliku. U trenutku kada ćemo vidjeti zakonski prijedlog ići ćemo skupljati potpise za referendum pa neka građani odluče direktnom demokracijom", rekao je u četvrtak predsjednik HSU-a Silvano Hrelja na konferenciji za novinare.

"S jedne strane imamo puno mladih koji prvo zaposlenje dobiju u 30. - 35. godini, a s druge strane imamo starije građane koji će raditi do smrti, gdje cijela koncepcija izdvajanja doprinosa za mirovinsko osiguranje pada u vodu jer mirovinu neće koristiti ni deset godina", kazao je.

Hrelja očekuje da će izmjene mirovinskog zakona biti predložene u drugoj polovici godine budući da bi trebale stupiti na snagu početkom 2017. Također se nada da će se u prikupljanju potpisa za referendum HSU-u pridružiti druge političke i civilne organizacije. 

Ističe kako Vlada svojim "kvazireformama" predlaže i skraćenje prijelaznog roka za produljenje dobi za odlazak u mirovinu za punih deset godina, te da vrijedi od 2028. godine, kao i povećanje penalizacije te skraćenje roka za prijevremenu mirovinu sa pet na tri godine, i to bez uvažavanja godina radnog staža.

Prikupljeno 63.083 potpisa protiv poskupljenja dopunskog

"Kaže premijer Tihomir Orešković da su mjere u Nacionalnom programu reformi dobre za građane. Ja ne razumijem taj jezik, ako je ovo što se predlaže u mirovinskoj reformi dobro za građane, onda ja ne znam gdje živim. Očito u zemlji 'Tunguziji'", kaže Hrelja.

Izvijestio je i da je HSU dosad prikupio 63.083 potpisa protiv povećanja cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja, te se zahvalio svih aktivistima, čija je dob između 65 i 75 godina, koji su požrtvovno prikupljali potpise proteklih tjedana unatoč lošem vremenu, svjesni što im se želi oduzeti.

Akcija prikupljanja potpisa završava u subotu, a predat će ih premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti Boži Petrovu.

Govoreći o poskupljenju police, Hrelja je upozorio kako je novac za dopunsko osiguranje strogo namjenski jer se temelji na ugovoru između HZZO-a i građana, i ne može se upotrebljavati za sanaciju zdravstvenog sustava.

"Onaj tko misli da novac dopunskog osiguranja može 'prevaliti' u sanaciju bolničkog sustava ili sustava zdravstva grdno se vara i može 'popiti' kaznenu prijavu zbog toga jer je to strogo namjenski novac", kazao je Hrelja i upozorio ministra zdravlja Darija Nakića i Upravno vijeće HZZO-a da ne ruše dostupnost zdravstvene zaštite građanima.

Najčitaniji članci