Obavijesti

News

Komentari 28

'Neću biti budala i tolerirati kriminal ovršnoga sustava...'

'Neću biti budala i tolerirati kriminal ovršnoga sustava...'
1

Kervatin smatra da dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja...

VIDEO

Čelnica udruge Blokirani Miriam Kervatin u utorak je oštrim pismom ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću najavila ostavku na mjesto članice radne skupine koja priprema novi ovršni zakon ako Vlada u roku od tjedan dana uredbom ne riješi problem blokiranih. Ministar Bošnjaković izrevoltirao ju je svojim istupima gostujući u televizijskim emisijama. 

- Gostujući u 29. siječnja u u Dnevniku Nove TV i HRT Otvoreno, pohvalio se “najboljim Ovršnim zakonom na svijetu”, a kroz neaktivnost Ministarstva (radna skupina ne radi već 3 mjeseca) poručio da nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj, i da vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke – pojasnila je Kervatin i nastavila: "Ne namjeravam biti ničija “korisna budala”, ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, a ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija je, koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice”.

Kervatin je u oštrom pismu ministru Bošnjakoviću navela uvjete pod kojima bi odustala od svoje ostavke i to su: 

"Da se sve što se ne može smatrati sudom izbaci iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova. Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah”.

Kervatin svoje zahtjeve potkrepljuje citatima presuda Europskog suda pravde navodeći da:

– se javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu smatrati „sudom”.

– javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa, koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”

- dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način, koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

– kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:

(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,

– nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

Pravnu osnovu za iznad navedene uvjete citiram iz presuda Europskog sud Pravde ( ECJ) iz Luksemburga C 551/15 ; C 484/15 od travanj, 2017.

Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih, moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06. veljače.2018.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa