Obavijesti

News

Komentari 53

Linić: HDZ-ovcima je normalno da se policija zloupotrebljava

Linić: HDZ-ovcima je normalno da se policija zloupotrebljava
5

Slavko Linić je rekao kako postoje obmane i laži policije, a Hebrangu nije jasno zašto se na temelju izjave Damira Polančeca treba osnivati istražno povjerenstvo

VIDEO

U Saboru je burno već od prve minute sjednice. Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar zatražio je na početku sjednice da pred zastupnike dođe ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji u 10 sati prisustvuje sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Lesar želi da za govornicom Karamarko odgovori na pitanje zbog čega sa dužnosti ne razriješi ravnatelja policije Olivera Grbića.

- Ravnatelj policije je izjavio da je tadašnji potpredsjednik Vlade Polančec na njega pokušao utjecati kako bi usporio aferu Spice. Ako se to dogodilo Grbić je morao Polančeca ili uhititi ili kazneno prijaviti. Što se nije dogodilo pa je Grbić počinio kazneno djelo, a ministar Karamarko je javno rekao kako stoji iza Grbića - objasnio je Lesar zbog čega želi da se Karamarko pojavi pred zastupnicima.

Nakon Lesarovog zahtjeva predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio je u ime Kluba stanku, a to su potom učinili i HNS-ovci, HDSSB-ovci HDZ-ovci i IDS-ovci.

- Ako netko zloupotrebljava policiju to je zlouporaba do boli. Ako netko zloupotrebljava pravosuđe to je put u pakao iz kojeg nema povratka- poručio je IDS-ov Damir Kajin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po povratku u sabornicu prvi je riječ zatražio Zoran Milanović koji je zatražio da Sabor prihvatio prijedlog Kukuriku koalicije da se osnuje istražno saborsko povjerenstvo koje bi utvrđivalo činjenice oko pisanja anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebice anonimki koje se tiču nabavke oružja u Rijeci 1991. godine.

- Uvjereni smo da je utvrđivanje istine putem rada povjerenstva u interesu svih stranaka pa i HDZ-a i Hrvatske. Reakcije iz redova HDZ-a nije bilo pa smo sami podnijeli ovaj prijedlog - rekao je Milanović.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić također je zatražila osnivanje povjerenstva podsjetivši kako je ono potrebno jer se radi o situaciju u kojoj je bivši potpredsjednik vlade pod svojim imenom i prezimenom javno rekao da je ravnatelj policije pozvao zastupnike ili članove stranke HDZ da podnose anonimne prijave protiv jedne vrlo konkretne grupe ljudi - oporbenih političara, posebice protiv Slavka Linića i Radimira Čačića.

- Da je ta optužba došla i anonimno trebala bi biti istražena. A ako je iznesena pod punim imenom dobiva još veću težinu. Temeljem te izjave stvorila se sumnja da se represivni aparat, a to je policija, upotrebljava u svrhu političkog progona, odnosno u svrhu političke diskvalifikacije. To je temelj svih diktatura. Prijedlog ovog povjerenstva je da se ustanovi da li je to istina ili nije. Ukoliko to nije istina povjerenstvo će to utvrditi, ako jeste to je nešto po čemu institucije ove države, pravosuđe, DORH, moraju postupiti. To je preozbiljna optužba. Na pragu smo ulaska u EU, ne možemo si dozvoliti da živimo pod sumnjom da se policija upotrebljava u svrhu političkih obračuna - zaključila je Pusić.

I klub HDSSB-a podržao je osnivanje istražnog povjerenstva.

- Ne postoje kazneni postupci niti istrage za oružje i sve što se događalo u Rijeci. Postoje obmane i laži policije. To je tragedija - rekao je Slavko Linić i dodao kako je HDZ-ovcima normalno da netko zloupotrebljava policiju. 

- Stalno podmećete, u sprezi ste s policijom i s ove govornice lažete i optužujute - dodao je.

Andriji Hebrangu nije jasno zašto bi se na temelju izjave Damira Polančeca trebalo osnivati istražno povjerenstvo jer je nepravomoćno optužen u dva predmeta, a protiv njega se vodi još nekoliko istraga. 

- Neka institucije istraže je li ovo skuhano u poznatoj kuhinji i moramo li svi upasti u tu juhu - dodao je Hebrang. Lesar je na to ispravio njegov netočni navod i rekao kako se zahtjev ne temelji na Polančecovoj izjavi već izjavi Olivera Grbića. Kajin je dodao kako 'teško policija može istražiti svojeg šefa koji je sve radio u dosluhu državnog vrha ove zemlje'.

- Polančec-Sanader su Uskočki predmeti. Nije došlo do toga da je policija i politika pokrenula postupke nego je to učinilo hrvatsko pravosuđe. Ono što je policija učinila jest da su dopustili Sanaderu da išeta iz države - rekao je Kajin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović