Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
106 komentara

'Neka predsjednica sjedne u auto i pokuša prijeći granicu'

Očito je da Vladin povjerenik u Agrokoru smiruje situaciju i odgađa rješenje do iza izbora, a to nije održivo. SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, kaže Bernardić

Foto: PIXSELL, 24sata
106 komentara

SDP je u petak u Hrvatskom saboru uputio prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi Agrokora. Rasprava o opozivu ministru financija Zdravku Mariću, koji su također SDP- ovci uputili u saborsku proceduru, kao i formiranje istražnog povjerenstva, prema zakonskim rokovima na dnevnom redu sabora mora biti unutar sljedećih 30 dana.

 

POGLEDAJTE VIDEO: 

SDP- ovci očekuju da istražno povjerenstvo utvrditi kako je i u kojim okolnostima nastao koncern Agrokor, kakva je uloga bila tržišnih regulatora,  oko računovodstvenog izvješćivanja, zbog čega je Vlada odlučila predložiti Zakon o postupku izvanredne uprave, da li je kredit HBOR- a odobren u skladu s procedurama te sve ostale relevantne činjenice.

- Ovo povjerenstvo je tu da utvrdi okolnosti zadnjih 27 godina koje su dovele do situacije koju imamo danas. Sudbina Agrokora je neizvjesna. Povjerenik je osigurao samo 80 milijuna eura iz čega su isplaćene plaće, a nisu namireni mali dobavljači. Očito je da povjerenik smiruje situaciju do iza lokalnih izbora. Vlada je donošenjem Zakona zbog jedne kompanije dovela u neravnopravan položaj sve ostale i omogućila Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji da donesu slične zakone i na taj način ugroze hrvatsku imovinu. Zemlja se trese, a Vlada se pravi kao da se ništa ne događa. zato je naša odgovornost da kroz ovaj prijedlog saborskog istražnog povjerenstva odgovorimo na pitanje gdje je novac građana. Hrvatski narod to ima pravo znati- poručio je šef SDP- a Davor Bernardić. 

Očekuje da će ovo povjerenstvo, kao što je istražno povjerenstvo otkrilo korupciju u INA- i, rasvijetliti slučaj oko Agrokora i "ustanoviti tko je šutio, a tko mutio".

Kako je istaknuo Gordan Maras, od svih istražnih povjerenstava koja su osnovana u saboru, ovo povjerenstvo je najvažnije. 
- Obuhvaća probleme pretvorbe i privatizacije koje smo imali od 90- ih do sad kad je kriza eskalirala. Postoji ogromno nepovjerenje javnosti prema onima koji odlučuju, prema ministrici Dalić i ministru Mariću koji dolazi iz Agrokora koji je sigurno bio upoznat sa svim poslovnim aktivnostima oko Agrokora. Kroz ovo povjerenstvo želimo dati javnosti i odgovore tko je sudjelovao u izradi lex Agrokor, da li su istiniti navodi da su određeni interesni krugovi utjecali na one koji su pisali Zakon, kao i to da li je povjerenik povezan s nekim dobavljačima- istaknuo je Maras.

Poručuje kako očekuje podršku svih klubova zastupnika, ponajprije Mosta, da se formira istražno povjerenstvo.
- Oni koji podnose prijave na temelju informacija iz medija, vjerojatno će oni biti najzainteresiraniji da čuju kako su se stvari odvijale iz prve ruke. Gospodin Petrov je podnio kaznenu prijavu i bilo bi nelogično da onda ne želi istražno povjerenstvo- poručio je Maras.

Što se tiče ministra financija Zdravka Marića, Bernardić poručuje kako je situacija sasvim jasna.
- Ministar financija mora biti osoba bez mrlje. Ovo nije ništa osobno. Ali evidentno je da je znao i šutio, da se izuzeo, ali sudjelovao i glasao i da se zna što se događalo u konkretnom slučaju. Hrvatski financijski sustav je krvožilni sustav i jezgra zdravog hrvatskog organizma- rekao je Bernardić.

Maras je nadodao kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, što se tiče povlaštenog kredita kojeg je Marić dobio u HPB- u dok je bio državni tajnik i član NO, prema službenoj dužnosti mora pokrenuti istragu.

"Gužve na granici se moraju riješiti u 24 sata"

Bernardić je, na pitanje novinara, komentirao i gužve na granicama i postupak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je uputila pismo čelnicima EU.
- Predlažem joj da, umjesto što piše pismo, neka sjedne u auto i pokuša pismo donijeti preko granice pa će se osobno uvjeriti kako je prijeći granicu. Ta situacija se mora riješiti u 24 sata. Odgovorna vlada, odgovorno ponašanje. Neodgovorna vlada pusti neka teče i onda imamo situaciju koja se u Hrvatskoj događa danas. Srbija uzima imovinu, Slovenija prijeti uzimanjem imovine, sastaju se po Beogradu kako bi vjerojatno anektirali imovinu Hrvatske. S  druge strane kaos je na granicama, a premijer viče da je sve u redu. Ne, nije u redu- zaključio je Bernardić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message