Obavijesti

News

Komentari 10

Neke mjere pomoći: Povoljniji krediti malim poduzetnicima

Neke mjere pomoći: Povoljniji krediti malim poduzetnicima
1

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti paket mjera pomoći gospodarstvenicima pogođenima koronavirusom. Sutra će se o njima raspravljati u Saboru, a u četvrtak bi trebale biti odmah i izglasane

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je u utorak uoči sjednice Vlade na kojoj će biti donesen paket mjera pomoći gospodarstvenicima u ovoj krizi epidemije koronavirusom kako je cilj očuvati gospodarstvo i likvidnost, za što će biti dovoljno novca.

- Možemo smiriti naše gospodarstvenike. Što se tiče europskih projekata, tu isto tako postoje značajne prilike. Odmah ćemo udvostručiti sredstva koja HAMAG BICRO provodi za kredite malih i mikro poduzeća, koji će biti dostupni od sljedećeg tjedna. Kamate će za obrtna sredstva biti između 0,5 i jedan posto, dakle vrlo povoljni krediti - naveo je ministar Pavić dodavši kako će se, na prijedlog Europske komisije, ponuditi i tzv. korona krediti od 378 milijuna kuna prve tranše za mala, srednja i mikro poduzeća do 100.000 eura također s povoljnijim kamatama.

- Svjesni smo da jedinicie lokalne samouprave i poduzetnici će biti u problemu pa će u ovom paketu mjera biti i za operativni program konkurentnost, kohezija i ono što ministar Aladrović radi za europski socijalni fond, isplatit ćemo svim korisnicima 75 posto ZNS-ova odmah unaprijed, kako bi osigurali protočnost novca - rekao je. 

Osim toga, dodao je, dogovoreno je da će se za sve europske projekte omogućiti produljenje roka trajanja za tri mjeseca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar prometa Oleg Butković istaknuo je kako se neke mjere tiču koncesijskih naknada.

Na pitanje je li pametnije da država u ovom trenutku preuzme na sebe troškove, umjesto što nudi odgode plaćanja, Butković je

istaknuo kako je to teško u ovom trenutku jer se ne zna koliko će ova kriza trajati. 

- To je osnovni parametar, ne znamo koliko će trajati. Vidjet ćemo sve - rekao je dodavši kako u njegovu resoru za sad svi radovi na infrastrukturnim projektima idu normalno.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao kako se većina horizontalnih mjera koje će Vlada danas predstaviti odnosi na turizam, a neke od njih su odgode plaćanja boravišne pristrojbe, članarine, koncesija na turistička zemljišta...

- Sad još razgovaramo s jedinicima lokalnih samouprava  o onom dijelu poreza koji je paušal, od 150 do 1500 kuna za obiteljski smještaj. To je njihov čisti prihod i moramo vidjeti kako ćemo to, hoćemo li kroz opći porezni zakon - rekao je. 

Za sezonske radnike, njih 5000, donesene su mjere produženja za tri mjeseca statusa stalnog sezonca, što je nekih 11,5 milijuna kuna.

Što se tiče poslovanja hotela, rekao je kako su praktički svi zatvoreni.

- Tu i tamo neki mali hotel radi, ali kod mene na Lošinju i u Istri znam da se sve zatvara - rekao je.

Na komentare nekih ekonomskih stručnjaka da koronavirusom neće biti najpogođeniji turizam, nego sektor izvoza, Cappelli je poručio "o tom po tom" te da je i turizam izvoz.

Marić zahvalio vozačima kamiona i blagajnicama

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako će sve što se tiče likvidonosnog jaza u smislu javnih davanja ići na teret centralnog proračuna.

- Procijenili smo da državni proračun, odnosno centralna država može lakše doći do tih likvidnih sredstava nego lokalne jedinice ili sam HZZO. Uz opći porezni zakon koji danas predlažemo, izmjenu jednog članka, otvorena ta mogućnost da se kroz Zakon o izvršenju proračuna otvori taj dodatni tijek - rekao je dodavši kako se radi o odgodi plaćanja. 

- Nema nikakvih naredbi, ali sigurno ćemnoge jedinice lokalne samouprave slijediti naš primjer i u okviru svojih mogućnosti olakšati poduzetnicima i građanima na svojim područjima - rekao je.

Jako je važno, naglasio je, održati likvidnost sustava, sučavti radna mjesta i plaće. 

- Pratimo situaciju i vidimo da su pojedini poslodavci već krenuli u otpuštanja ljudi, naša želja je da se to ne događa i smatramo da bi im ovim mjerama to bila dodatna zraka u plućima da mogu  funkcionirati - rekao je naglasivši kako ovo nije konačni set mjera. 

- Ako će se stvari dodatno komplicirati, mi smo spremni korigirati i predlagati nove mjere - rekao je. 

Mjere su, dodao je, dosta dobre te se nikoga ne ostavlja na cjedilu. 

- Kako one koji su već pogođeni, tako ni one koji će tek biti - rekao je ministar.

Jedna od mjera je i ograničavanje izvoza određenih roba te spriječavanje podizanje cijena.

Naglasio je da koliko je zadaća osigurati likvidnost gospodarstva i građana, ne mogu zanemariti funkcioniranje same države.

Zahvalio je svim vozačima kamiona koji prevoze robu, kao i blagajnicama u trgovinama na angažmanu u ovoj situaciji.

- Kapa do poda. Ti ljudi rade fenomenalan posao - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1