News

Komentari 56

Neki u Americi koriste lijek za životinje protiv korone: 'Niste konj. Niste krava. Prestanite!'

Neki u Americi koriste lijek za životinje protiv korone: 'Niste konj. Niste krava. Prestanite!'

Iz FDA poručuju kako Ivermectin ne služi liječenju i prevenciji korone i pozivaju ljude da prestanu koristiti lijekove za životinje od kojih se moguće otrovati

Američka agencija za hranu i lijekove FDA poslala je ozbiljno upozorenje ljudima da prestanu koristiti veterinarske lijekove za liječenje korone nakon što su zaprimili više prijava o hospitalizacijama ljudi koji su uzimali lijek Ivermectin koji je namijenjen konjima, prenosi NBC.

- Niste konji. Niste krave. Ozbiljno, svi. Prestanite - napisali su iz FDA na Twitteru i objasnili zašto ovaj lijek može biti opasan za ljude.

Ivermectin nije protuvirusni lijek i inače se koristi za liječenje ili spriječavanje parazitskih oboljenja kod životinja.

- Ovi lijekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koje mogu težiti puno više od čovjeka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude - upozorava FDA.

Postoje tablete Ivermectina koje je FDA odobrila za ljude, ali se one značajno razlikuju po sastavu od onih životinjskih i koriste se uglavnom za stanja uzrokovana parazitskim crvima, ušima te kožnim bolestima. 

Najčitaniji članci