Obavijesti

News

Komentari 42

Neki učenici dobivaju računala, a neki običnu olovku i bombone

Neki učenici dobivaju računala, a neki običnu  olovku i bombone
1

Razlike u onome što se osigurava učenicima najviše ovise o budžetima županija. Pritom je važno istaknuti kako su osnovne škole pod upravljanjem lokalne samouprave

VIDEO

Mnogim roditeljima u Hrvatskoj stisnulo se srce nakon statusa još jednog u nizu iseljenika koji su sreću potražili negdje drugdje.

Naime, Slobodan Mufić, koji se odselio u Švedsku, na Facebooku je prošli tjedan napisao kako je njegovu 11-godišnju kći u školi dočekalo praktički sve: od kompletne opreme i knjiga, čak i šiljila i trokuta, obroka, pa sve do i-Pada i taksija za odlazak na dopunsku nastavu hrvatskog jezika. I sve se to pokriva se iz budžeta za školstvo, a roditelji i djeca, piše Mufić, moraju brinuti jedino da je baterija i-Pada napunjena.

I zato se stisnulo srce svakome roditelju koji će u Hrvatskoj ovih dana izdvojiti i po nekoliko tisuća kuna da bi namirio samo osnovne potrebe svojih školaraca, iako nam je obavezno školstvo navodno besplatno.

Stoga smo istražili koliko i što osiguravaju škole diljem Hrvatske. Pritom je važno istaknuti kako su osnovne škole pod upravljanjem lokalne samouprave, te uglavnom budžeti za škole ovise o stanju same županije.

Ta logika pojašnjava i činjenicu da su zagrebački školarci, odnosno njihovi roditelji, u dosta boljem položaju od mnogih drugih. Uz besplatne učenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, od ove godine u 48 škola kreće se s pilot-projektom uvođenja školskih uniformi (majice, te obuća), za što Grad Zagreb izdvaja oko 10 milijuna kuna. Zagreb inače pokriva i besplatne udžbenike za učenike iz poplavljenih područja općine Gunja, Vrbanja i Drenovci te za učenike iz grada Petrinje.

Roditelji s oko 200 kuna mjesečno sudjeluju u programima produženog boravke, te s do 200 kuna mjesečno u cijeni užine i toplog obroka u školi.

U Zadru, pak, prvašići će dobiti tek - raspored sati.

- Naše prvašiće u razredima će čekati poklončići sa slatkišima i rasporedom sati - rekao nam je Davor Barić, ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci.

Svim prvašićima gradski je odjel za odgoj i školstvo pripremio grafitnu olovku i raspored sati.

- Sva djeca koja imaju pravo na dječji doplatak, dobit će i besplatne udžbenike. Prvih sto zahtjeva smo riješili i isplatili, a sljedećih sto mi je upravo na stolu. Lani je 1450 djece ostvarilo pravo na besplatne udžbenike, a ove godine očekujemo nešto više zahtjeva. Sva školska djeca dobit će tjedno jednu voćku i mlijeko preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji će od odve godine osigurati i obroke za djecu iz obitelji slabijih primanja, no broj djece još nije poznat. Za darovite učenike u školama osigurano je milijun kuna - kazao nam je pročelnik gradskog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.     

U Istarskoj županiji nešto je bolja situacija. Neke općine i gradovi sufinanciraju kupnju knjiga za učenike od 1. do 8.razreda. Grad Vodnjan sufinancira nabavku školskih udžbenika učenicima svih razreda osnovne škole za ovu školsku godinu, u vidu jednokratne financijske pomoći u visini od 200 kuna. U jednoj od najrazvijenijih općina u Istri, Medulinu, prvašići se sufinanciraju s 500 kuna, potvrdili su nam čelnici općine.

- Ne kupujemo kompletne udžbenike jer želimo potaknuti nasljeđivanje školskih knjiga što je puno jeftinije i praktičnije. Za učenike od 2. do 8. razreda osigurava se bon od 200 kuna. Također, OŠ Medulin može se pohvaliti sa 7 pametnih ploča - kazali su u općini.

A ove će godine udžbenike za prvašiće, djecu bez oba roditelja i djecu roditelja kojima je oduzeto pravo na roditeljsku skrb po Rješenju Centra za socijalnu skrb sufinancirati i Splitsko-dalmatinska županija.

Projektom ukupne vrijednosti 2.909.195 kuna, obuhvaćene su 93 škole na području Splitsko-dalmatinske županije sa ukupno 4642 učenika.

Jedan od svjetlijih primjera su sjeverne županije poput Varaždinske, gdje grad Varaždin sufinancira i produženi boravak, školski sport, organizira ljetovanje na Rabu za socijalno ugroženu djecu, te druge aktivnosti. Potpisan je i ugovor o zapošljavanju 77 asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama. Grad je osigurao i 1.450.000 milijuna kuna za dokup udžbenika i svih radnih bilježnica za 3.000 osnovnoškolaca na području Grada Varaždina. U Varaždinu ove godine kreće i projekt škola otvorenih vrata, koji će djeci osiguravati programe i nakon nastave.

Besplatne udžbenike i obuću najavio je i grad Vukovar, no tamo još postoje škole koje se doslovce raspadaju.

Dakle, sve se svodi na lokalnu inicijativu i novčane mogućnosti općina i gradova.

- Hrvatska vrlo malo ulaže u obrazovanje. U nekim školama učenici rade s pametnim pločama, a drugima još nemaju ni dovoljno računala - pojašnjava Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. S njom se slaže i Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama:

- Najveći dio proračuna ide za plaće i materijalna prava, a one su najniže u odnosu na ostale zemlje Europske Unije. Preostaje premalo novaca za pravi razvoj sustava obrazovanja za ulaganje u opremu, u standarde, edukaciju, unaprjeđenje. Ako se to ubrzo ne promijeni, postat ćemo zemlje sa sve manjom perspektivom.

Državno školstvo u zemljama EU-a

SLOVENIJA - Javne škole su im besplatne. Međuobrok, kao i ručak, djelomično su subvencionirani. Svaka škola ima učionicu s računalima. Učenici ne nose uniforme.     

LITVA - Besplatne su im knjige, a radne bilježnice, uniforme i obroke plaćaju. Učitelji se prilagođavaju socijalnom statusu učenika. Primjerice, printaju im radne bilježnice.     

DANSKA - U školama nemaju uniforme. Osnovna škola besplatna je većini učenika. Privatne škole su iznimno popularne, a sufinancira ih država. Obrok im nije besplatan.     

NJEMAČKA - Javne škole su besplatne. Zbog toga imaju malo privatnih škola. Teško je odrediti što točno država financira jer imaju više sustava obrazovanja.     

PORTUGAL - Roditelji plaćaju knjige. Javne škole nemaju uniforme. Imaju besplatan međuobrok u školi, a ručak im stoji oko 14 kuna. Prijevoz također plaćaju sami.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk