Obavijesti

News

Komentari 64

Oštećeno je 35.153 objekata na potresom pogođenom području

Oštećeno je 35.153 objekata na potresom pogođenom području

EMSC je kroz noć zabilježio nekoliko slabijih potresa na sisačkom području. Najjači među njima iznosio je 2,3 po Richteru s epicentrom kod Gline

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
SISAK

UŽIVO: Građani sljedeća tri mjeseca neće morati plaćati režije

21.40

U volonterskoj akciji koju je na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije pokrenulo Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) iz Zagreba, od 19.  do  22. siječnja sudjelovalo je 75 studenata volontera s tog Sveučilišta, priopćeno je u petak iz HKS-a.

Akciju pod imenom 'Moj dan za potresom pogođenu braću i sestre' organizirao je sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo zajedno sa studentima volonterima HKS-a.

U akciji je sudjelovalo 75 studenata volontera s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Prijevoz od Zagreba na potresom pogođena područja besplatno je osigurao autobusni prijevoznik Samoborček, navodi se u priopćenju.

Volonteri HKS-a su radili u Caritasu Sisačke biskupije zajedno s drugim volonterima. Njihova je zadaća bila sortirati, posložiti, utovariti i istovariti humanitarnu pomoć.

Rektor HKS-a  dr. Željko Tanjić, pročelnica Odjela za sestrinstvo prof. Marta Čivljak i sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo  20. siječnja posjetili su u Caritasu Sisačke biskupije studente volontere kao i studente HKS-a i njihove obitelji  u mjestima Gora, Strašnik, Brest Pokupski, Petrinja i Sisak. Na kraju obilaska susreli su se s mjesnim biskupom  mons. Vladom Košićem koji je zahvalio što su studenti volonteri HKS-a ovaj tjedan bezrezervno poklonili svoje vrijeme i entuzijazam stanovništvu stradale  županije, naveli su iz HKS-a.

21.00

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je prijavljeno 35.153  oštećenih stambenih objekata u razornom potresu, od čega je pregledano 19.721 objekata, navedeno je u petak navečer iz županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 240, a neuporabljivo zbog oštećenja je 2 469 objekata.

Oznaku 'privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled' ima 2 024, a 'privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije' 2 407 objekata.

Uporabljivo - bez oštećenja je  509 objekata, uporabljivo bez ograničenja - 4 555, a uporabljivo s preporukom o postupanju je  7 517 do sada pregledanih stambenih objekata, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka do večeras u 19 sati.

17.52

Njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberga na potresom pogođeno područje dopremili su u petak treći konvoj pomoći u kojem je, među ostalim, bilo 16 kamiona tegljača i četiri kombija, a stiglo je 17 stambenih kontejnera, vatrogasna oprema i građevinski materijal za obnovu.

Donirano je i jedno bolničko vozilo.

Konvoj su dočekali državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić te županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić.

S konvojem su stigla i 43 njemačka vatrogasca, koji su posjetili zapovjedništvo Vatrogasne operativne zone u Glini, gdje im je prikazan rad vatrogasaca na tom području.

Vatrogasci Baden-Württemberga prvi su konvoj sa 110 tona vatrogasne opreme, medicinske opreme i prehrambenih potrepštine dopremili 2. siječnja.

Drugi konvoj, koji su činila 23 vatrogasna vozila i tegljača, dostavio je 8. siječnja vatrogasnu opremu, građevinski materijal, odjeću, higijenske i prehrambene potrepštine. Također su za potrebe vatrogasaca na pogođenom području donirana tri navalna vozila i dva kombija.

Kako je priopćila Hrvatska vatrogasna zajednica, dugogodišnji prijatelji hrvatskoga vatrogastva, vatrogasci Baden-Württemberga posebnu vezu imaju s vatrogascima Sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujući kontaktima zapovjednika Gerhadra Laija i Mije Brlečića još od Domovinskog rata, njemački vatrogasci su na to područje dostavili oko 50 vozila te veliku količinu vatrogasne i ostale opreme.

- U ovom trećem konvoju stigao je veći broj stambenih kontejnera koji će pomoći smještaju građana na stradalom području, a vatrogasna oprema će biti raspoređena vatrogascima na terenu. Od srca zahvaljujem dragim prijateljima na ovoj donaciji - rekao je zapovjednik Brlečić.

16.56

Seizmolog Krešimir Kuk u petak je u kapeli na groblju sv. Roka u Petrinji postavio i predstavio novu opremu za praćenje potresa te je tom prigodom rekao kako njome pratimo seizmičku aktivnost serije potresa na širem epicentralnom području.

Opremu, koja je namijenjena Seizmološkoj službi pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 4,5 milijuna kuna.

- Postavljeni su seizmografi i akcelerografi, obje vrste instrumenata za bilježenje potresa. Akcelerografi služe za bilježenje jačih potresa, smještaju se uglavnom na zgradama i na nekim užim područjima gdje promatramo jačinu potresa na tom užem području, a seizmografi bilježe cijelu seizmičku aktivnost šireg područja i one najslabije potrese koje akcelerografi ne mogu i služe za praćenje generalno seizmičnosti područja na kojem se trenutno događaju - rekao je Kuk.

Kako je dodao, trenutačno je još vrlo aktivna serija potresa koja je ne tako davno počela.

- Očekivano će s vremenom slabjeti, kako s jačinom, tako i s učestalošću, no još nekoliko mjeseci očekujemo seizmičku aktivnost, a što više vremena protekne, potresi bi trebali biti slabiji - rekao je Kuk, ističući važnost armirane gradnje.

Također je rekao da je seizmološka oprema vrlo važna, no kvalitetne opreme, dodao je, nikad nema dovoljno jer će ona u nekim standardima pokriti uže epicentralno područje.

- Nas je, ljudstva i tehnike malo, a tu slijedi sad i cijela telekomunikacijska infrastruktura koju mi moramo postići da signal potresa s ovog područja dolazi u Zagreb, gdje se on promptno obrađuje. Kad se postavi svih ovih 20 seizmografa na ovo šire područje, moći ćemo reći da imamo osnovu za registriranje svih potresa koji će se događati na ovom području u ovoj seriji - objasnio je Kuk.

Nabavom te opreme Seizmološka služba prvi put u povijesti Hrvatske ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa i mobilni komplet seizmološke opreme koja će se po potrebi koristiti na cijelom teritoriju.

Komentari 64