Obavijesti

News

Komentari 92

Nekoliko scenarija: Most želi spasiti obraz. A tko bi izbore?

Nekoliko scenarija: Most želi spasiti obraz. A tko bi izbore?
1

Danas bi se se Vlada treba očitovati o SDP-ovu prijedlogu izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku. Sjednica će biti telefonska, navodno između 16 i 17 sati

VIDEO

Dok se čeka izjašnjavanje ministara u vezi povjerenja Prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, u javnosti se pojavljuje nekoliko mogućih raspleta ove krize:

1. Karamarko sam podnosi ostavku

Tomislav Karamarko mogao bi sam podnijeti ostavku na mjesto Prvog potpredsjednika kako bi riješio krizu koja opterećuje Vladu i poštedio HDZ izlaska na prijevremene izbore s neizvjesnim ishodom.

Time bi se on žrtvovao za stranku i Vladu i možda čak na tome zaradio bodove kao stranački vojnik. Mogao bi čak utjecati na djelovanje Vlade sa čela HDZ-a, dok bi ga u Vladi zamijenio neki drugi dužnosnik HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je, međutim, u ovom trenutku gotovo nemoguće očekivati.

2. Vlada izglasava povjerenje Karamarku

Druga, puno izvjesnija mogućnost, je da će Vlada izglasati većinom glasova povjerenje Karamarku kao Prvom potpredsjedniku. Božo Petrov će spasiti obraz glasajući protiv Karamarka, a Vlada će spasiti samu sebe tako što će ostaviti sve kako je bilo, prebacujući lopticu na Hrvatski sabor.

3. Kupovanje vremena

U slučaju da Most bude preglasan, a Karamarko preživi izglasavanje u Vladi, cijela priča prebacuje se u Sabor gdje bi se zastupnici trebali izjasniti o SDP-ovu prijedlogu za izglasavanjem nepovjerenja Prvom potpredsjedniku Vlade. HDZ-u bi to najviše odgovaralo jer bi kupio vrijeme za lomljenje Mosta i vrbovanje što više zastupnika na njihovu stranu.

4. HDZ smijeni Karamarka

Postoji mogućnost, premda gotovo teoretska, da HDZ u subotu na Općem saboru smijeni Karamarka zbog ovih afera, učvrsti savez s Mostom, stabilizira Vladu i čeka priliku da se u idućim mjesecim riješi Bože Petrova i njegovih zastupnika.

5. Petrov izlazi iz Vlade

Naravno, postoji i opcija da Božo Petrov nakon današnjeg izjašnjavanja o Karamarku demonstrativno istupi iz Vlade. Da kaže kako je to kap koja je prelila čašu, da on ne može sjediti u Vladi s kompromitiranim kolegom, da traži prijevremene izbore ili čak - a o tome se dugo spekulira - sruši Vladu i prebaci se u koaliciju sa Zoranom Milanovićem.
Opcija je malo vjerojatna, ali postoji.

6. Preslagivanje Vlade

U igri je mogućnost famoznog preslagivanja većine, koja je navodno počela prelaskom penzionera Špike iz Domoljubne koalicije u klub Milana Bandića, gdje bi HDZ popabirčio nove partnere kako bi se riješio Mosta i spasio Karamarka. Ipak, takvo preslagivanje bilo bi mu lakše izvesti iz pozicije moći, prije mjesec dana, nego sada iz kompromitirane pozicije Karamarkovom aferom. Tko bi sada stao uz Karamarka?

7. Slom Mosta

Što ako Karamarko preživi izglasavanje u Saboru? U tom slučaju Mostu je odzvonilo jer bi to značilo da je uspjela Šeksova najava "lomljenja Mosta", a zna se da HDZ u tome ima određenog iskustva. 

8. Pad Karamarka

Što ako se Karamarku izglasa nepovjerenje u Saboru? Iz takve odluke račva se opet nekoliko scenarija. Karamarka zamjenjuje novi HDZ-ovac, HDZ izlazi iz Vlade, ide se na prijevremene izbore... 
Međutim...

9. Izbori najesen

Izbore je praktički nemoguće održati bez Ustavnog suda. Ustavni suci moraju se izabrati dogovorom vladajućih i oporbe. Bez dogovora nema izbora, jer Ustavni sud odlučuje o žalbama na rezultate izbora. Ako se parlament raspadne prije toga, upitna je procedura izbora ustavnih sudaca i odvijanje samih izbora, koji bi vjerojatno bili najesen.

10. Kome se ide na izbore?

I napokon, pitanje je kome se uopće ide na izbore?

Mostu s ovakvim rejtingom sigurno ne, HDZ-u ne baš previše, SDP-u se ide, ali Zoran Milanović ne ostavja dojam da mu se sadašnja pozicija šefa oporbe koji ne dolazi na radno mjesto u Saboru mijenja za užarenu premijersku poziciju.

U ovoj nerealnoj situaciji svaka opcija zvuči realno. Kao što ova pozicija Vlade i vladajuće koalicije izglasa kao pat pozicija u kojoj nitko nema pobjednički potez i u kojoj svaka od strana riskira vlast ili rejting u javnosti.

Od prvog dana mandata ove Vlade jasno je da ona može pasti sutra, kao i da može preživjeti do kraja mandata. Pitanje je samo u kojem obliku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje