News

Komentari 162

'Nema fašizacije u Hrvatskoj, iza svega stoje neke skupine'

'Nema fašizacije u Hrvatskoj, iza svega stoje neke skupine'

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u razgovoru za HRT osvrnuo na jučerašnju prozivku Kolinde Grabar-Kitarović koja mu je zamjerila kvalitetu rada hrvatskih veleposlanika

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u razgovoru za HRT osvrnuo na jučerašnju prozivku Kolinde Grabar-Kitarović koja mu je zamjerila kvalitetu rada hrvatskih veleposlanika u inozemstvu. Naime, predsjednica je izjavila kako joj se ponekad čini da naši veleposlanici više brane interese zemalja primateljica nego Hrvatske.

- U Hrvatskoj nema rastuće fašizacije. Iza svega stoje određene interesne skupine. Oni, naravno, imaju pravo komunicirati, oni to čine i to je normalno, ali nikada meni strani veleposlanik nije rekao da u Hrvatskoj nešto nije na visokoj razini. Ja im često kažem da smo napredniji od njihovih zemalja, i njihovim ministrima - kaže Kovač.

Najavio je i izbor novih diplomata:

- Dok sam ja ministar nema osveta i revanšizma. Postoje kriteriji, profesionalnost prvenstveno. Time ćemo se voditi pri odabiru novih, bit će ih 10-ak ovog ljeta. Strukturirano radimo, ne kao prošla Vlada. Pripremit ćemo to na ljeto kako Bog zapovijeda.

Govoreći o blokadi srbijanskih pregovora s EU, Kovač kaže kako Hrvatska aktivno pomaže da se pronađe rješenje za napredovaje Srbije prema EU.

- Mislim da je to jasno svima, da smo napravili velike iskorake, u odnosima sa susjedima prevladava normalan ton. Sad smo formirali upravu za gospodarske poslove. Diplomacija u funkciji gospodarstva, želimo u svijetu biti prepoznati i po uvjetima ulaganja u RH. Tu će pomoć i naši diplomati raspoređeni po svijetu - kaže Kovač.

Najčitaniji članci