Obavijesti

News

Komentari 64

'Bude li na jesen otkaza, za to neće biti kriv novi Pravilnik'

'Bude li na jesen otkaza, za to neće biti kriv novi Pravilnik'
6

Ministar Željko Jovanović je predstavio Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, kojem se sindikat učitelja žestoko protivi

VIDEO

Ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavio je u srijedu Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

- Jesmo li zadovoljni našom školom, odnosom među učenicima, odnosom učenika prema učitelju, javnosti prema školi? Možemo zaključiti da je većina nezadovoljna. Za našu Vladu se čuje da nije bila u stanju provesti ni jednu reformu. A kad krenete provoditi reforme, kaže se da one ništa ne znače - rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

No, ovom Pravilniku žestoko se protive sindikati. Tvrde da će zbog njega bez posla ostati između 500 do 1000 učitelja, a njih do 35 posto ili oko četiri tisuće prijeći će s punoga na nepuno radno vrijeme.

'Problemi nastali prije nego je ovaj tim preuzeo Ministarstvo'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mnogi su si dali za pravo da pričaju o ovom pravilniku, a da ga nisu ni pročitali. Mogu prosvjedovati i izvoditi igrokaze, ali bez argumenata, to je uzalud. Ako nismo zadovoljni, treba riješiti probleme koji su nastali puno prije nego je ovaj tim preuzeo Ministarstvo - dodao je ministar. 

Ni on, ni njegova pomoćnica za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac nisu mogli reći koliko će se ljudi, primjenom ovog Pravilnika, pokazati tehnološkim viškom.

Bit će 4500 manje učenika, pa treba smanjiti i broj učitelja

- Uzrok nije u ovom pravilniku nego u ranijem rastu broja zaposlenih u nesrazmjeru s brojem učenika. To je jedini razlog zašto će na jesen možda biti tehnoloških viškova. Ne možemo dati brojku, ali znamo da će iduće godine biti 4500 manje učenika - kaže ministar. Njegova pomoćnica također je rekla da ne može sada odgovoriti na to pitanje.

- Da sam ravnatelj mogla bih dati odgovor. Kad vidim kako ću zadužiti kojeg nastavnika - rekla je.

Novi pravilnik zbog otkazivanja granskih kolektivnih ugovora

Održala je prezentaciju te pojasnila da se ministarstvo odlučilo na izradu pravilnika zbog otkazivanja granskih kolektivnih ugovora, koji se van snage stavljaju 27. ovog mjeseca.

- Morali smo osigurati nesmetano funkcioniranje sustava nakon tog datuma - rekla je te dodala kako će se pravilnik primjenjivati od jeseni.

Pravilnikom se mijenja osnovica za utvrđivanje radnog vremena učitelju te se radno vrijeme utvrđuje temeljem redovne i/ili izborne nastave i neposrednog odgojno-obrazovnog rada razrednika. Jednako se vrednuju i izvannastavne aktivnosti.

- A, ne kao do sada da su posebni status imali učitelji koji su bili zaduženi, primjerice, vođenjem školskog zbora ili orkestra, učeničke zadruge ili sportskog kluba - rekla je Glasovac i dodala da poslovi satničara, voditelja smjene ili područne škole ne mogu biti zamjena za redovitu nastavu. Mogu, kaže, biti samo zamjena za izvođenje dodatnog rada, dopunske nastave ili izvannastavnih aktivnosti. 

Nastavniku se priznaje pravo na pripremanje za nastavu 

Također, svakom se nastavniku priznaje pravo na pripremanje za nastavu što do sada nije bilo normirano. Glasovac je na plastičnom primjeru objasnila što to točno znači i to na primjeru nastavnika likovne kulture.

- Ravnatelji imaju šest mjeseci da se organiziraju i vide postoji li u njihovoj školi potreba za izvannastavnom aktivnosti dizajna - rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag