Obavijesti

News

Komentari 163

Ramljak: Cilj je smiriti tenzije i vratiti povjerenje u Agrokor

Ramljak: Cilj je smiriti tenzije i vratiti povjerenje u Agrokor
9

"Vremena je malo, ja od danas sam 24 sata samo u tome i pokušat ću sa svojim timom, kojeg već imam u pripremi osigurati da smirimo tenzije, da vratimo povjerenje dobavljača"

VIDEO

Ante Ramljak, kojeg je Vlada u ponedjeljak predložila za izvanrednog povjerenika za Agrokor, i premijer Andrej Plenković obratili su se javnosti. S njima su ne konferenciji za medije bili i ministar Tomislav Tolušić i ministrica Martina Dalić.

Nešto prije 15 sati, novoizabrani izvanredni povjerenik Ante Ramljak stigao je u pratnji Dalić u Agrokor, na svoje novo radno mjesto.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

POGLEDAJTE VIDEO:

Vlada je upravo na sjednici izabrala Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika Agrokora Više na http://bit.ly/2nwsGVO Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Monday, April 10, 2017

- Drago mi je da mogu nakon ove sjednice Vlade predstaviti gospodina Ramljaka kao iskusnog čovjeka koji je većinu svog poslovnog života proveo u gospodarstvu. Ima iskustva u jednom okviru državne uprave što će mu sigurno biti korisno. Odluka je na putu prema Trgovačkom sudu, a danas očekujemo i formalnu odluku. Time su se ostvarili preduvjeti za aktivaciju zakona. Današnji dan je početak sustavnog rješavanja krize i prije svega prva faza restrukturiranja Agrokora. Najvažnije je da u dijalogu s dobavljačima, kreditorima banaka, s nama će biti i povjerenik, precizno odredimo dinamiku aktivnosti. Ključno je da dođe do nove likvidnosti. Na taj način do Uskrsa će se osigurati isplate plaća zaposlenicima i isplata tražbina. Ja se zahvaljujem dobavljačima, pokazali su zrelost, razumijemo njihove nedoumice. Zahvaljujem i zastupnicima koji su glasovali za zakon, pokazali su razinu odgovornosti. Oni koji nisu, pozivam ih da prepoznaju značaj i ozbiljnost situacije - kazao je premijer.

- Vjerujem da će se kolege u oporbi postupno osvijestiti i da će biti dionici ovog procesa. Gospodin Ramljak ima potrebne reference i potrebno iskustvo. Kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu koja pozna aktere hrvatskog gospodarstva, koja točno zna tko je tko i kakvi su međusobni odnosi. Osoba koju Vlada postavlja na tu poziciju mora ima institucionalnu memoriju. Očekujem smirivanje tržišta, konsolidiranje. Vlada vodi proces, uložila je puno odgovornosti - dodao je premijer.

Ramljak: Vremena je malo, imamo težak zadatak

Htio bih se zahvaliti na iskazanom povjerenju. Pred nama je težak zadatak, bitka za Agrokor, njegove zaposlenike, dobavljače, vjerovnike, da se ovaj problem u Agrokoru ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske i šire regije, kazao je Ramljak.

- Vremena stvarno nemamo puno, malo ga je. Ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušat ću zajedno sa svojim timom već imam osigurati da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo povjerenje. Dobavljača, vjerovnika, banaka i da normaliziramo poslovanje. To je prvi prioritet. Već danas ćemo imati sastanke s dobavljačima i bankama i pokušat ćemo sve da omogućimo isplatu plaća do Uskrsa. Ako to uspijemo, i dobavljačima i radnicima, pogotovo malim OPG-ova, pred nama se onda nalazi duže razdoblje sveobuhvatnog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i biti intenzivno, no vjerujem da nitko nema iluziju da će to biti preko noći. To će idućih 12 mjeseci biti intenzivan posao. Cilj mi je vratiti ozbiljno narušeno povjerenje dobavljača i smiriti situaciju. Kako je rekao premijer, da to bude lagani maestral. Bit ću  na raspolaganju, ali vas molim da mi date vremena. Dajte mi vremena ovaj prvi tjedan - rekao je Ramljak.

Danas deblokada računa

Očekuje da će do kraja tjedna od strana banaka biti osigurani prvi iznosi za likvidnost, da se u prvom redu osiguraju plaće i novac dobavljačima koji ga već dugo očekuju.

Plenković je dodao da će danas doći do deblokade računa.

Spominjao se iznos od 150 milijuna eura za početak, hoće li to biti dovoljno?

- Ako taj iznos dogovorimo, vjerujemo da za početak hoće. Zajedno s dnevnom likvidnosti i priljevom novca - rekao je Ramljak. 

Što će biti s Alvarezom?

Na pitanje, što će biti s Antoniom Alvarezom III., Ramljak je kazao kako to ne bi komentirao te da će on predstaviti svoj tim.

Ministar Marić danas je glasao za povjerenika, znači li to da da Plenković računa na njega i dalje u priči oko Agrokora?

- Ja na njega računam od momenta kad sam tražio da bude ministar financija. Bit će uključen u sva relevantna pitanja - odgovorio je premijer.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao je da mislim blokirati da novac Agrokora izlazi iz Srbije.

- Nikakva ograničavanja prava vlasništva hrvatskih kompanija koje postoje u Hrvatskoj ne može biti - kazao je premijer.

Ramljak: Mora doći do promjene vlasničke strukture Agrokora

Novi povjerenik Ramljak kazao je kakvom vidi budućnost Agrokora.

- Kad uđete u proces restrukturiranja morate voditi računa o tome koji su prije svega ciljevi. Agrokor je bila jedna megakompanija, toliko velika da s ovakvim lošim procjenama može ugroziti sustav. Zato je i donesen ovaj Zakon. Budućnost kompanije vidim u tome da ćemo morati sjesti s kreditorima, vjerovnicima, dogovoriti se i vjerojatno će se kompanija u budućem razdoblju morati restrukturirati na način da će doći do promjene vlasničke strukture i svega što s time ide - rekao je novi povjerenik.

Problem s Agrokorom je razotkrio probleme s mnogim drugim tvrtkama. Može li se dogoditi da ako se Agrokor sanira da druge tvrtke potonu jer nisu zdrave?

- Naš je cilj da ovaj slučaj iskoristimo i za identificiranje problema u poslovanju, za njihovo rješavanje, za sigurnost i na taj način izvučemo određene lekcije koje nam ovaj primjer daje. To je jedan od širih ciljeva - kazao je Plenković.

Ramljak: Obećajem da ću dati sve od sebe

Obećajem da ću dati sve od sebe da uspijem, kazao je Ante Ramljak.

- Ovo je ozbiljan situacija, prijeti nam ozbiljna ekonomska, ne bih rekao katastrofa, ali problem. Tko god poziv od Vlade, to mu može biti samo na čast - odgovorio je Ramljak na pitanje zašto je prihvatio ovaj posao.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)