News

Komentari 11

'Nemam informacija o prodaji udjela Sberbanka u Agrokoru'

'Nemam informacija o prodaji udjela Sberbanka u Agrokoru'

Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru, započeo je primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize, rekao je u srijedu za Reuters savjetnik predsjednika Uprave...

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da nije imao prigodu u zadnje vrijeme razgovarati s predstavnicima ruskog Sberbanka te da nema nikakvih saznanja o prodaji njihova udjela u Agrokoru.

Upitan što kaže na jučerašnju izjavu savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva da je Sberbank započeo primati ponude za prodaju svog udjela u koncernu Agrokor, Plenković je odgovorio kako se nisu vidjeli u posljednje vrijeme, a kad su se vidjeli, o tome su obavijestili javnost.

"Nemam nikakvih saznanja niti ću špekulirati ovo što izlazi u medijima", rekao je.

Na novinarsku opasku da je to izjava Poletaeva dana Reutersu, Plenković je kazao da kada bude razgovarao s predstavnicima Sberbanka tada će znati više reći o tome. "Ja nisam imao prigode u zadnje vrijeme s njima o tome razgovarati", rekao je.

Novinari su premijera pitali i je li dogovor bio da Sberbank u idućem razdoblju ne preprodaje svoj udio i je li on trenutno na snazi. "Gledajte, ono što je važno je da se novi Agrokor nakon nagodbe transformira vlasnički, a oni koji su postali vlasnici su bili vjerovnici ranije. Dakle nitko od ovih aktera koji su tu nije tu došao slučajno, došao je sa nekim naslovom", kazao je premijer.

Rekao je i da "ono što je važno je da se implementira nagodba nakon svih odluka od strane Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda".

"A ono što će pojedini od novih vlasnika raditi mi ćemo pažljivo pratiti, vidjeti ono što je nama u interesu, da održivost kompanije u smislu poslovanja, u smislu financijske stabilnosti bude u fokusu. Tko će u budućnosti, da li je to za nekoliko godina ili kasnije biti vlasnik ovako velikih kompanija, to jednostavno bilo tko pa ni Vlada ne može niti garantirati niti jamčiti", istaknuo je.

Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru, započeo je primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize, rekao je u srijedu za Reuters savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, dodavši da budući dioničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška.

U listopadu je hrvatski Visoki trgovački sud potvrdio nagodbu vjerovnika koja uključuje zamjenu duga za dionički udjel te bi Sberbank uskoro mogao postati najveći dioničar sa 39,2 posto udjela.

Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije. "Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge", izjavio je. 

Najčitaniji članci