Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

'Nemamo još stav oko upute za davanje prednosti braniteljima'

Ministrica je izjavila da uputa o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku. Sazvala je hitan sastanak pravnih službi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja još nema jedinstven stav oko ministričine upute prema kojoj nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja škola, ali je predsjednica Udruge Suzana Hitrec izjavila da će tražiti sve mjere zaštite, što uključuje i Ustavi sud.

Potpredsjednik udruge Damir Šegota iz Rijeke kaže su da u Udruzi o tome neformalno razgovarali, ali da očekuje sastanak na kojem će odlučiti što će konkretno poduzeti.

BRANITELJI - RAVNATELJI Matić: To je šatoraški zahtjev, tako to ni partizani nisu radili

Nije to jednoznačno da će netko tko ima prednost kao branitelj biti zaposlen. On po meni može imati prednost ako je neriješena situacija kod reizbora ravnatelja. Šegota ističe da treba vidjeti što ta odredba znači u odnosu na školski odbor i nastavničko vijeće koje bira ravnatelje, zatim, na činjenicu da kandidati predlažu program odnosno način rukovođenja u svom mandatu, koji će se morati implementirati.

Treba dakle, vidjeti kako će se protumačiti što to znači „prednost“, kazao je Šegota i dodao da je za sada jedino izvjesno da je ta odredba zakona stupila na snagu.

TOMISLAV KLAUŠKI I to je reforma obrazovanja: Branitelji će ovladati školama

Predsjednica Udruge ravnatelja Suzana Hitrec znatno je odlučnija. Ona je izjavila da će Udruga u zaštiti svojih prava obratiti, ako treba, i Ustavnom sudu. Tom odredbom su uskraćena prava školskih ravnatelja, te se zaobilazi Zakon o odgoju i obrazovanju, kazala je Suzana Hitrec i dodala da je Udruga zatražila hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

NASTAVNICI U ŠOKU Branitelji bez posla u prednosti na izboru za ravnatelje škola

Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.

"Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona", rekla je Divjak.

"S obzirom da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima - ukoliko taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama", dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu, gdje na Sorbonnei sudjeluje na ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu.

Kako javlja N1, ministrica Divjak zatražila je hitan sastanak pravnih službi ministarstava zbog 'nesuglasja pravnih tumačenja' oko  Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message