Obavijesti

News

Komentari 615

Seljaci zaustavljeni u Osijeku: 'Mi do Zagreba nećemo doći'

Seljaci zaustavljeni u Osijeku: 'Mi do Zagreba nećemo doći'
8

Ipak, odlučili su i dalje ostati na cestama i pitaju se vlada li u Hrvatskoj strahovlada kada ih policija blokira. Novi rok za sastanak premijeru daju do utorka u 10 sati

VIDEO

Pet minuta prije podneva baranjski su poljoprivrednici s 50-ak traktora krenuli prema Zagrebu. Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić je kazao kako su traktori krenuli s prosvjednog punkta u Čemincu te se, preko Osijeka, Podravskom magistralom uputili prema Zagrebu.  No, nisu stigli daleko. Policija ih je zaustavila već na ulazu u Osijek na baranjskoj obilaznici. 

- Ne možemo ni naprijed ni natrag, ovo je udarac po hrvatskom seljaku. Ne znam što ćemo poduzeti, svađati se nećemo, ovo je sramota, cijeli je promet prebačen na Osijek – kazao je Pranjić, javlja Večernji list.

- Krenuli smo civilizirano, najavili smo svoje aktivnosti i trebale su nam se priključiti ostale udruge čiji nas članovi sada zovu i pitaju što se događa - rekao je Pranjić, a prenosi HRT

Na novinarski upit što će prosvjednici poduzeti, Pranjić je odgovorio kako se sigurno neće sukobljavati s policijom. 

Policija: Mi po zakonu možemo zaustaviti vozila

U policiji kažu kako sukladno zakonu "mogu iz određenih razloga zaustaviti vozila".  

– Nakon što policija utvrdi činjenice, sukladno procjeni stanja sigurnosti, utvrdit će se daljni tijek postupanja – kazao je Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Dokad će seljacima biti blokiran put i kada će se odlučiti o daljnjem postupanju, u policiji kažu kako za sada nije poznato te da o tome odlučuju PU osječko-baranjska, ali i Ravnateljstvo policije. 

Policija je došla do Petra Pranjića i odvela ga do automobila da "na miru porazgovaraju". – Petre, uz tebe smo – dovikuju mu seljaci. 

'Policija nas odavde ne pušta'

- Dečki su rekli koje su mjere i da je, što god da se pokuša, belišćanski most blokiran i sva Baranja. Nas se ne pušta odavde. Ostat ćemo još malo, vidjeti reakcije drugih udruga koje su nam se trebale priključiti. Hoće li one što učiniti, to ne znam. Mi do svog cilja, izgleda, doći nećemo – kazao je nakon razgovora s policijom Pranjić, najavljujući skorašnje povlačenje traktora s obilaznice. 

Objašnjeno mu je kako je put blokiran radi sigurnosne procjene, ugroze prometa i građana. Seljacima je ovo, dodao je, velika škola. - Nikakvog incidenta nije bilo. Čim ovo ludilo prođe poduzet ćemo pravne korake, uzeti jaku odvjetničku kuću. Sva sredstva koja koristi naša Poljoprivredna komora, na čelu s Marijom Brlošićem, a koja je neaktivna, preusmjerit ćemo pravnicima i tu trakavicu presjeći. Ostvarit ćemo svoja prava na sudovima jer ovako ne ide – najavio je. Jasno im je, nastavio je, da su nemoćni pred policijom, ali "nisu ni tvrdoglavi". – Kazna je pozamašna, ja sam na nju bio spreman i odgovarat ću za svoje postupke pa neka Prekršajni sud procijeni koliko sam zgriješio, hoće li to biti dvije godine električne stolice, vješanje do podne i tako. Neka ovo bude sram državu – zaključio je Pranjić.

Tražit će razrješenje predsjednika HPK

Pranjić je najavio da će prosvjednici pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošića i drugih čelnika Komore, jer drži da nisu dobro zastupali interese poljoprivrednika.

Ni ostali neće za Zagreb, novi rok za premijera je utorak

Kako je policija zaustavila seljake u Slavoniji, ni ostali neće traktorima u Zagreb. To su odlučili na sastanku u Pavlovcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Odlučili su i dalje ostati na cestama i pitaju se vlada li u Hrvatskoj strahovlada kada policija blokira seljake. Novi rok za sastanak premijeru Zoranu Milanoviću daju do utorka u 10 sati, u ponedjeljak će zahtjev urudžbirati. Ne javi li im se do tada, pravnu će pomoć pokušati naći u Bruxellesu. U utorak će objaviti i nastavljaju li ili prekidaju prosvjede.

U Zagreb je trebalo stići oko 1000 traktora

Pranjić je prije nego ih je zaustavila policija rekao kako očekuje da će im se pridružiti i prosvjednici iz ostalih slavonskih županija, koji će se postupno priključivati koloni, te da u ponoć, kad očekuju da će stići u Zagreb, doći s oko 1000 traktora. Istaknuo je kako od svih ranijih zahtjeva poljoprivrednici sada u prvom redu traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg drže da manipulira javnošću i iskrivljuje sliku o stanju u poljoprivredi. 

- Neka ministar Jakovina ne misli da smo mi šačica očajnika i bijednika. Neka stisne zube, pa neka nas večeras dočeka na Markovu trgu da popijemo kavu - poručio je Pranjić resornom ministru.

Traktorima za Zagreb kreću i prosvjednici iz Županje koje predvodi Tomislav Pokrovac. Ostaje vidjeti hoće li i njih zaustaviti policija.

Neki spremni i na oštrije prosvjede i blokadu granica

O daljnjim koracima se odlučuje i na sastanku u Pavlovcu kod Kutine.

Neki su čak spremni i na oštrije prosvjede što bi, kažu, značilo blokade svih graničnih prijelaza, a treća je opcija prekid prosvjeda. 

Kako javlja HRT, Pranjić je naglasio kako su se seljaci na taj potez odlučili jer ne pristaju na kolebanje koje se pojavilo kod dijela poljoprivrednika koji su u subotu odustali od najavljenog odlaska prema Zagrebu. 

Trebali su krenuti u subotu u 18 sati

Seljaci su, podsjetimo, dali ultimatum premijeru Zoranu Milanoviću još u petak popodne i rok od 18 sati da zakaže sastanak s njima. S obzirom na to da premijer nije odgovorio na njihov zahtjev, trebali su jučer u 18 sati krenuti za Zagreb, no dotad se većina seljaka povukla s punktova.

Mnogi se prepali visokih kazni, a neki su se vratili radovima u polju

Mnogi su to učinili zbog straha od najavljenih kazni koje sežu i do 30.000 kuna. Drugi su se, pak, nakon 10 dana prosvjeda morali vratiti poslu, čeka ih siliranje kukuruza i drugi radovi u polju. 

Mnogi su rekli kako neće ići u blokadu Zagreba jer nemaju goriva ni novaca za put u Zagreb, a autocestom ne smiju.  

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je u subotu navečer kako nakon 'isteka ultimatuma' nema dojava da su se slavonski seljaci-prosvjednici uputili traktorima prema Zagrebu, javlja HRT.

U blokadu bi mogli oni koji su bliže Zagrebu 

Ocijenio je kako bi takav prosvjed eventualno mogli organizirati poljoprivrednici s područja koja su bliže Zagrebu, poput onih iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke ili Zagrebačke županije. 

Laslo je izvijestio i da se dio seljaka s traktorima već povukao s đakovačke obilaznice, a desetak traktora se nalazi uz prometnicu. 

Laslo: Prosvjed bi trebao potrajati do ponedjeljka

Na upit hoće li se prosvjedi nezadovoljnih seljaka nastaviti, Laslo je rekao kako je to "stvar dogovora" te kako drži da bi trebali potrajati do ponedjeljka. 

Čini se kako su u Vladi i očekivali sličan scenarij. 

Jakovina: Neće biti blokade ni nereda

Naime, u subotu je ministar poljoprivrede Tihomir  Jakovina izjavio kako neće biti blokade Zagreba ni nereda. 

- Još ću jednom napomenuti da je to vrlo mali broj nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji nažalost, i zbog neznanja i zbog 'huškanja' dijela samozvanih seljačkih vođa, koji stvarno nemaju iza sebe niti rezultata niti poljoprivrednu proizvodnju, niti bilo kakav veći utjecaj, nego strašno puno demagogije, politikantstva i isprazne priče. Podgrijavaju nezadovoljstvo pojedinih proizvođača i na taj način čine štetu, prije svega, hrvatskim poljoprivrednicima - rekao je Jakovina. Ponovio je kako država nema dodatnog novca za isplatu poticaja ali da će seljacima pomoći drugim mjerama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 615
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21