Obavijesti

News

Komentari 163

Nepokoreni grad: Dan kad je mali crveni fićo postao heroj...

Nepokoreni grad: Dan kad je mali crveni fićo postao heroj...
2

JNA je na današnji dan 1991. demonstrirala silu na ulicama Osijeka. Crvenog fiću pregazio je tenk. To je i danas jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata

VIDEO

Snimka "drobljenja" malog fiće na današnji dan 1991. godine obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ubrzo je ušao u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:58

Naime, bila je vrela lipanjska noć. Branko Breškić (31) točio je gorivo u svog crvenog fiću na benzinskoj crpki. Nije slutio da je to posljednji 'tank' i posljednji dan druženja sa njegovim limenim ljubimcem. Tada je Branko i svi Osječani koji su se zatekli na cesti ugledao demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada. Bez razmišljanja je krenuo s benzinske za kolonom tenkova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Možda će ih fićo zaustaviti'

Po tvrdnjama očevidaca neustrašivi 31-godišnji Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Mislio je da će ih možda na taj način zaustaviti. Kad je tenk naišao na prepreku jednostavno je smrskao. Malenog fiću je doslovno 'zdrobio'.
U tenku je  bio Josip Ilić, Hrvat iz jednog mjesta kraj Županje, a u Osijeku služio vojni rok. Mladić je samo izvršavao naredbu. Zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se “Po gasu!”. Ilić nije imao druge mogućnosti nego uništiti crvenog 'mališana'.

Vlasnik fiće i tenkist postali prijatelji

Branko je uskoro  postao hrvatski branitelj, nekoliko puta je ranjen no rat je preživio. Nastradao je 2001. u prometnoj nesreći. Ilić je poslije pobjegao iz JNA. Zanimljivo je  da su se Branko Breškić i Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, a susreli su se upravo na mjestu gdje je tenk zdrobio taj maleni automobil. Sprijateljili su se, ali ni tenkist nije dugo poživio.  Umro je 2010. godine, u 38. godini.

"Crveni fićo“ je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. Fićo gazi tenka! ili Crveni fićo umjetnička je instalacija u Osijeku. Simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

U sklopu obilježavanja dana osječkih branitelja službeno je otkrivena kao trajni podsjetnik na velikosrpsku agresiju na Osijek kao i na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu