Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Neprocjenjivi novčić: Tajna prvog hrvatskog srebrnjaka

Tjednik Express otkriva blago koje je bilo skriveno u odajama Muzeja Slavonije. Ovo je mala izložba velikih dragocjenosti, opisao je izložbu kustos Zvonko Bojčić

Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
29 komentara

Kad smo Zvonka Bojčića, kustosa osječkog Muzeja Slavonije, zamolili da nam u jednoj rečenici opiše fascinantnu izložbu Zlato i srebro srednjeg vijeka bio je vrlo kratak i jezgrovit: “Ovo je mala izložba velikih dragocjenosti“! Posjetitelji su dobili tako jedinstvenu prigodu prvi put vidjeti neke eksponate koji su dosad bili duboko skriveni u najskrovitijim odajama Muzeja Slavonije. Poput jedinog sačuvanog i nikada javno prikazivanog najstarijeg hrvatskog novčića s kraja 12. stoljeća, koji je kovao hrvatski herceg Andrija.

- Istina, očuvan je jedan jedini novčić iz toga razdoblja i njegova vrijednost je neprocjenjiva. Dovoljno je reći da ima oznaku R5, što je u numizmatici najveća ocjena za raritete - kaže Bojčić. Prema kustosovim riječima, hrvatski denar, odnosno hrvatski frizatik, kao prvi hrvatski novac nije zanimljiv samo zbog svoje rijetkosti i što ga nigdje drugdje više nije moguće vidjeti.

- Hrvatski denar je prvi hrvatski novac nastao u vremenu nakon što je Hrvatska s Ugarskom potpisala sporazum o uniji kojim je Hrvatska priznavala ugarskog vladara, a Hrvatskom su upravljali hercezi koji su kao dokaz određene samostalnosti Hrvatske imali pravo kovati svoj novac. Prvi hrvatski novac koji je kovan bio je, dakle, taj hrvatski denar. Na njemu se s jedne strane vidi taj prvi slavonsko-hrvatski grb, polumjesec s poluzvijezdom, a s druge strane je tvrđava sa zvijezdom i na njemu se prvi put vidi natpis “dux croatiae”. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message