Obavijesti

News

Komentari 110

Neslaganje od početka: Sukob zbog Agrokora bio je nerješiv

Neslaganje od početka: Sukob zbog Agrokora bio je nerješiv
1

Sukob je tinjao nekoliko mjeseci. U Mostu tvrde da je Plenković štitio Todorića, a u HDZ-u misle kako Most provocira zbog uspjeha na lokalnim izborima

VIDEO

Vi znate što sam ja mislio o Karamarku. Sve najgore. Ali sad se vidi da Karamarko nije bio uzrok pada prošle vlade, nego mostovci, rekao nam je jedan istaknuti hadezeovac prije mjesec dana, pa onda zaključio: “Oko Nove godine ne ginu nam izbori...”.

Sukobi hadezeovaca i mostovaca buktjeli su u gotovo svim ministarstvima, razvijajući se oko skoro svih pitanja, i to od početka. Most je imao jednu politiku oko Ine, oko Agrokora, oko privilegija zastupnika, oko pristojbe za HRT, oko ZERP-a, oko popisa birača, oko prebivališta, oko Bandića... HDZ je imao posve drugu.

U trenucima kad Most nije imao nikakav stav, čekali su da HDZ izađe sa svojim, pa bi onda kontrirali. Na kraju bi se nekako ipak dogovorili, ali bilo je jasno da između karaktera u tom braku postoji temeljno neslaganje, koje čak i Crkva priznaje dostatnim razlogom za razvod. HDZ je, naime, sistemska stranka, oni su konzervativci koji žele sačuvati cijelu konstrukciju hrvatske zgrade netaknutom, dok su mostovci revolucionari koji - barem tako tvrde - žele srušiti sve što je trulo u državi Danskoj, sve “stupove društva”, kako bi sve krenulo iz početka. To se zove “clean start”. Ne postoji par ministara HDZ-a i Mosta koji bismo ocijenili skladnim. Kad je Božo Petrov najavio primjenu “in and out” formule za spas Agrokora - koja je trebala značiti da država ulazi u posrnuli koncern, konsolidira ga, pa izlazi - Martina Dalić pred desecima se kamera podrugljivo podsmjehnula Boži Petrovu, stavljajući mu pred svima do znanja da njegove ideje zaslužuju njezin prezir. Slaven Dobrović bio je u sukobu s mnogim HDZ-ovim ministrima i županima, najviše s Gabrijelom Žalac. Kad je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića “kao obični građanin”, Plenković se jedva suzdržao od energičnijeg komentara, zadržavajući se na nekoj diplomatskoj ispraznici (floskuli).

No kad je Vlaho Orepić, najavljujući policijske akcije u Agrokoru, de facto dao naslutiti da će doći do uhićenja Ivice Todorića, Plenković je izgubio strpljenje i rekao da policiju nitko neće zloupotrebljavati zbog izborne promidžbe. Odmah mu je replicirao Petrov, i to tvrdnjom da se uvijek održavaju neki izbori pa bi onda policijski lovostaj trebao trajati zauvijek. Čini se da je tu zapravo glavna linija sukoba. Most je za lokalne izbore zaigrao na nekoliko loših karata koje su tu, zaigranu opciju, počele skretati na put poraza. Loš kandidat u Zagrebu, čiji se rejting kreće oko jedan posto, odustajanje Roberta Pauletića u Splitu te beznadni kandidati u svim većim gradovima Hrvatske doveli su Most u situaciju u kojoj su prije bili Laburisti: u nacionalnim anketama imaju solidan rejting, ali nemaju nikakvu moć na terenu, osim nekoliko beznačajnih utvrda, poput Metkovića, Omiša i Vrgorca, pa je mostovcima uhićenje Ivice Todorića bilo trofej poput onog bijelog medvjeda iz podruma Nadana Vidoševića. Plenković se, međutim, suprotstavio toj opciji, tvrde u Mostu. Povukao je žestok potez, koji ga može učiniti novim faraonom HDZ-a, ali ga može stajati i karijere, jer se desna struja sprema za traženje njegove ostavke.     

Bitka za interpretaciju

Božo Petrov i Most tvrdit će da je Plenković srušio Vladu da zaštiti Todorića, dok će Plenković tvrditi da Most sve čini zbog izbora.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik