Obavijesti

News

Komentari 1

'Nestalo je povjerenja među saveznicima to zahtijeva snažno promišljanje Europljana'

'Nestalo je  povjerenja među saveznicima to zahtijeva snažno promišljanje Europljana'

Američki predsjednik Joe Biden je objavio novi strateški savez s Australijom i s Velikom Britanijom koji minira unosan ugovor o francuskim podmornicama s Canberrom

VIDEO

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u ponedjeljak je, na američkom tlu, ponovo kritizirao "nedostatak volje za konzultiranje" Sjedinjenih Država u podmorničkoj krizi i "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla".

"Ponajprije je riječ o nestanku povjerenja među saveznicima" koji "zahtijeva snažno promišljanje Europljana", rekao je na tiskovnoj konferenciji u New Yorku, na rubu godišnje Opće skupštine UN-a.

"Savez znači transparentnost", "predvidljivost", "iznošenje stajališta", "dijalog", "neskrivanje", ocijenio je, "sve to zahtijeva danas pojašnjenje".

'Slučaj podmornice': Australija želi bolje odnose s Francuzima
'Slučaj podmornice': Australija želi bolje odnose s Francuzima

Ponovo je izrazio žaljenje zbog "nagle objave" američkog predsjednika Joea Bidena o novom strateškom savezu s Australijom i s Velikom Britanijom koji minira unosan ugovor o francuskim podmornicama s Canberrom.

To podsjeća na "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla", istaknuo je, jasno smjerajući na mandat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministar je ujedno izrazio žaljenje zbog "izrazito konfliktnog smjera" u odnosima s Kinom koji se primjećuje na američkoj strani, ocijenivši da se Europljani moraju zauzimati za "alternativni obrazac" koji se temelji na "nadmetanju", gdjekad i "snažnom".

Požalio je zbog toga što je Europa "isključena" iz američke strategije za indopacifičko područje.

Jean-Yves Le Drian nije rekao kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegova američkog kolege Joea Bidena. Bit će to "ovih dana", rekao je kratko.

Macron i Biden razgovarat će o neuspjehu s podmornicama
Macron i Biden razgovarat će o neuspjehu s podmornicama

Što se njega tiče, "nije se planirao sastati" s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u New Yorku. "Imat ću prigodu susresti se s njime u hodnicima", rekao je samo.

Ministri EU-a izrazili "solidarnost" s Parizom u krizi s Washingtonom - Borrell

Zemlje Europske unije pružile su u ponedjeljak "potporu" Francuskoj u podmorničkoj krizi s Washingtonom, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ministri vanjskih poslova dvadeset sedam zemalja, koji su se sastali na rubu godišnjeg zasjedanja UN-ove Opće skupštine "jasno su izrazili svoju solidarnost s Francuskom", rekao je novinarima.

Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije, propao dogovor o kupnji podmornica
Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije, propao dogovor o kupnji podmornica

Prošli tjedan objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD-a, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.

Tim paktom Francuska je izgubila unosan posao prodaje podmornica Australiji koja se okrenula Amerikancima i Britaniji, što je razbjesnilo Pariz koji tvrdi da mu je savez sklopljen iza leđa.

Ova situacija ponovo upućuje na potrebu "jačanje kapaciteta djelovanja europske obrane", ocijenio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...