Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Nestalo šest izbjeglica: Dječaci su pobjegli iz Doma za djecu

S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje, rekla je Magda Sindičić

158 komentara

Iz organizacije za pomoć izbjeglicama Are You Syrious kažu kako su dječaci u zagrebačkom domu bili mjesec dana, nisu imali prevoditelja te da, iako su to zatražili, nije pokrenut postupak traženja azila.

Njih trojica, stari između 15 i 18 godina, iz Doma za djecu pobjegli su u nedjelju.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu kako su upoznati sa slučajem te da surađuju s policijom.Zagrebačka policija potvrdila nam je da tragaju za izbjeglicama, međutim o slučaju ne žele govoriti jer se radi o maloljetnicima.

- Bojimo se da su odlučili poći dalje na put u Europu s krijumčarima ljudi. S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje ili će ih koristiti za promet drogom - rekla je Magda Sindičić iz udruge Are You Syrious. Dodala je da su u zadnjih nekoliko mjeseci mnoga djeca izbjeglice koja su u Hrvatsku stigla bez pratnje odraslih otišla iz domova. Uvjerena je da država nema pojma koliko djece izbjeglica ima te da se gube u sustavu.

- Apsurdna je situacija da je jedna naša volonterka dobila zakonsko skrbništvo nad petero djece, a kad je došla na adrese domova u kojima su se trebali nalaziti, troje djece nije bilo, nestala su. Znači da ni sam sustav ne zna gdje su djeca te kad i kako odlaze iz domova – govori Sindičić.

U ministarstvu tvrde da su izbjeglice imali svu potrebnu skrb, da su ih pripremali za tečaj hrvatskog jezika i da su ih namjeravali potom upisati u školu.

A splitska policija još ne zna gdje su tri maloljetna Afganistanca koji su nestali iz Splita 21. srpnja prošle godine. Riječ je o tri brata koje su zatekli u ilegalnom prelasku državne granice. Kako nisu imali nikoga punoljetnog u pratnji, alarmiran je i Centar za socijalnu skrb, koji im je dodijelio skrbnika. Međutim, pobjegli su.     

Izbjeglice u Beogradu još uvijek nemaju organiziran transport     

Mnogo izbjeglica boravi u neljudskim uvjetima u jednom beogradskom skladištu na temperaturama od 15 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. Čekaju na mogućnost daljeg putovanja ka zapadnoj Europi. U Srbiji se vode rasprave oko toga tko je kriv za nevolje ovih izbjeglica.     

'Svu djecu želimo spojiti s njihovim roditeljima'

Koordinatorica udruge Are you Syrious tvrdi da će njeni članovi tražiti zakonsko skrbništvo nad izbjegličkom djecom kako bi ih u konačnici mogli spojiti sa njihovim obiteljima.     

Možda vas zanima i ovo:
Message