Obavijesti

News

Komentari 205

Grčka opovrgava: Nismo našli ostatke nestalog zrakoplova

Grčka opovrgava: Nismo našli ostatke nestalog zrakoplova
22

Krhotine su pronađene oko 80 kilometara jugoistočno od lokacije na kojoj je posljednji put bio u dometu radar, odnosno južno od otoka Karpatosa

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

22:58 - I Egipatske vlasti su se ispričale i objavile kako pronađeni ostaci ne pripadaju nestalom zrakoplovu

21:50 - Grčke vlasti za Reuters su kazale kako pronađeni ostaci ne pripadaju letu MS804

20.20 - Francuski ured za istraživanje nesreća u Kairo je poslao tim od tri istražitelja te tehničara tvrtke Airbus, javlja AP. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istovremeno, SAD su ponudile pomoć u istrazi, no tajnik za medije Bijele kuće Josh Earnest kazao kako nije siguran da će Francuska, Grčka i Egipat prihvatiti ponudu. Također dodao je da američki predsjednik Barack Obama nije telefonom razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

19.24 - Potpredsjednik kompanije EgyptAir Ahmed Adel informaciju o pronalasku olupine zrakoplova potvrdio je u razgovoru za CNN. 

- Locirali smo olupinu. Našli smo prtljagu i ostatke zrakoplova, no točno mjesto pada zrakoplova još treba biti utvrđeno - rekao je. 

19.02 - Kompanija EgyptAir putem objave na Facebooku potvrdila je da su pronađeni dijelovi zrakoplova Airbus leta MS804 koji se srušio u Sredozemno more blizu grčkog otoka Karpatosa. 

U objavi stoji kako su potvrdu dobili od egipatskog ministarstva vanjskih poslova. 

- EgyptAir izražava najdublje saućešće obiteljima i prijateljima putnika leta MS804. Egipatske i grčke vlasti surađuju u potrazi za ostacima zrakoplova - stoji u objavi. 

17.20 - Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za rušenje zrakoplova. 

16.47 - Kapetan egipatskog broda na društvenoj mreži Facebook objavio je fotografju na kojoj je navodno dio s nestalog leta MS804. 

- Pronašao sam prsluk za spašavanje i krhotinu sjedala iz zrakoplova - napisao je ispod Facebook objave. 

16:03 - Grčke vlasti objavile su da su pronađeni ostaci dijelovi plastike, ali da su u blizini pronađena i dva prsluka za spašavanje koji vjerojatno pripadaju zrakoplovu, iako za to još nema službene potvrde. 

15.22 - Grčki vojni dužnosnik za AFP je izjavio kako je pilot zrakoplova u moru spazio dva narančasta predmeta, prenosti Telegraph

15.14 - Grčka televizija objavila je kako su zrakoplovi u potrazi južno od otoka Karpatosa pronašli dijelove za koje vjeruju da pripadaju nestalom zrakoplovu EgyptAira. Kako na Twitteru javlja Reuters, krhotine su pronađene oko 80 kilometara jugoistočno od lokacije na kojoj je posljednji put bio u dometu radara, 370 kilometara jugoistočno od Krete, ali unutar egipatskog zračnog prostora.

14.58 - Egipatski ministar zračnog prometa Sherif Fethy kazao je kako tamošnje vlasti više vjeruju da je uzrok pada teroristički akt nego tehnički problemi na letu. 

Pokretanje videa...

00:37

14.38 - Grčki ministar obrane Panos Kamenos kazao je kako je zrakoplov na visini od oko 11.000 metara za 90 stupnjeva naglo skrenuo ulijevo, a zatim za 360 stupnjeva udesno te počeo gubiti visinu. Na oko 4300 metara nestao je s radara, prenosi BBC

14.30 - Prema dosadašnjim informacijama, moguće je da je do pada zrakoplova došlo zbog incidenta u kokpitu, smatra stručnjak za avijaciju Paul Charles.

- Informacije sugeriraju da je do nesreće došlo nakon incidenta u kokpitu zrakoplova. Prema informacijama koje imamo, ne mora značiti da je zrakoplov pogođen projektilom ili da je u njemu aktivirana bomba, ne mora biti riječ o eksplozivnoj napravi. Ovi podaci sugeriraju da je došlo do nekakve situacije u kokpitu u koju je na neki način bio uključen sam pilot - rekao je Charles za BBC.

14.03 - Egipatski ministar za civilno zrakoplovstvo rekao je kako je danas težak dan i kako ga ne interesiraju nikakve teorije i teze.

- Sve dok ne nađemo ostatke zrakoplova ništa ne možemo isključiti niti potvrditi - rekao je ministar. 

14.00 - "U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala", kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio "plamen na nebu" oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

"Dosad nismo pronašli apsolutno ništa", rekao je Reutersu časnik grčke obalne straže.

13.39 - Let Pariz-Kairo Egyptaira koji je planiran za četvrtak popodne neće biti odgođen. U avionu bi trebale biti i obitelji nestalih koje su rekle da žele otputovati u Kairo. 

13.31 - Na području koje je avion prelijetao u trenutku pada vladali su gotovo odlični vremenski uvjeti. 

13.20 - Grci tvrde i da se avion počeo okretati i naglo je izgubio visinu te nestao s radara.  Bild piše da je avion napravio okret od 90 stupnjeva na lijevu stranu, a  onda za 360 na desnu i nakon toga se spustio na visinu od 4500 metara. 

13.02 - Grčki ministar obrane objavio je kako je egipatski zrakoplov naglo izgubio čak 6700 metara visine prije nego je nestao s radara.

12.48 - Egipatski premijer Sherif Ismail je rekao kako se ne može isključiti niti jedna mogućnost vezana za pad zrakoplova Egyptaira pa ni teorizam

12.36 - Obitelji putnika su se požalile medijima da im vlasti ništa ne govore.

12.35 - Francuski predsjednik François Hollande​ je potvrdio da se zrakoplov Egyptaira srušio u more, a francuski istražitelji su najavili istragu. 

12.30 - Grčke vlasti su objavile kako prilikom zadnjeg kontakta s pilotom aviona nije prijavljen nikakav problem. Svjedoci kažu da su vidjeli "vatru na nebu", a zrakoplov je jednostavno nestao s radara. Stručnjaci tvrde da je Airbus A320 siguran zrakoplov i da je malo vjerojatno da je pao zbog tehničkog kvara, vjeruju da je najizgledniji scenarij teroristički napad. Više pročitajte OVDJE. 

12.18 - Pojavila se snimka za koju svjedoci tvrde da prikazuje posljednje trenutke zrakoplova EgyptAira koji se pretvorio u 'goreću loptu na nebu'. Ipak, autentičnost snimke nije potvrđena. Snimku pogledajte OVDJE

11.36 - BBC je objavio kronologiju nestanka zrakoplova: U 23.09 sati u srijedu zrakoplov je poletio iz zračne luke Charles de Gaulle u Parizu. U 2.27 sati u četvrtak, grčka kontrola leta je zabilježila zadnji signal zrakoplova. U 2.30 sati Egipat je izgubio vezu sa zrakoplovom. U 3.15 sati zrakoplov je trebao stići u Kairo. 

11.05 - Grčke vlasti kažu da su pokušali kontaktirati avion 10 minuta prije nego je nestao no nije bilo odgovora. 

10.47 - Avion se srušio oko 130 nautičkih milja (oko 240 kilometara) od otoka Karpatos, rekao je grčki izvor za AFP. 

9.54 - Francuske vlasti kažu da su u avionu bila tri egipatska zaštitara. 

9.51- Prema grčkim izvorima zrakoplov je pao kod otoka Karpatos u egipatskom zračnom prostoru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

9.40 - Obitelji i prijatelji putnika zrakoplova Egyptaira okupljaju se u zračnoj luci Charles de Gaulle. Francuske vlasti su poslale vojne avione i brodove koji će pomagati egipatskim vlastima u potrazi za avionom. 

9.37 - Egipatske vlasti su rekle kako nije točna informacija da je avion poslao poziv u pomoć. 

8.50 - Reuters je objavio kako je grčka kontrola leta razgovarala s pilotom dok je zrakoplov nadlijetao otok Kea. Vjeruje se da je to zadnja snimka iz pilotske kabine. Grci kažu kako im pilot nije prijavio nikakve probleme. 

8.45 - Obiteljima nestalih u međunarodnoj zračnoj luci u Kairu je pružena medicinska pomoć. 

8.41 - Egipatske vlasti su objavile da se avion srušio. Prema zadnjim informacijama zrakoplov je ipak poslao poziv u pomoć. 

8.30 - Grčka je rekla kako je pokrenula potragu u području južnog Mediterana gdje je s radara nestao zrakoplov EgyptAir. Izvor iz Ministarstva obrane je rekao kako istražuju prijavu kapetana trgovačkog broda koji je prijavio 'plamen na nebu' na 130 nautičkih milja južno od Karpathosa.

8.00 - Francuske vlasti objavile su da nije isključena niti jedna teorija vezano uz nestali zrakoplov, pa ni mogućnost da je riječ o terorističkom napadu. Francuska vlada otvorila je krizni centar u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle u kojem su medicinsko osoblje, psiholozi i savjetnici. Francusko ministarstvo vanjskih poslova otvorilo je hitni broj za rodbinu nestalih putnika.

Zrakoplov EgyptAira koji je poletio u srijedu navečer iz Pariza prema Kairu nestao je s radara. 

U zrakoplovu, Airbusu A320, nalazi se 56 putnika i 10 članova posade  čime je revidirana ranija brojka o njih 69.. Mediji navode da su među putnicima u zrakoplovu bile i dvije bebe te jedno dijete.

Među putnicima su bili 30 Egipćanina, 15 Francuza, jedan Britanac, jedan Belgijac, dva Iračanina, jedan čovjek iz Kuvajta, iz Saudijske Arabije, iz Kanade, iz Portugala, iz Alžira i jedan iz Čada. Zadnji kontakt sa zrakoplovom je bio deset minuta prije nego je nestao. 

"Dobro obaviješteni izvor u EgyptAiru rekao je da je zrakoplov na letu MS804, koji je poletio iz Pariza u 23.09 prema Kairu nestao s radara", kazala je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

EgyptAir je kazao i da je avion koji je letio na visini od 11.280 metara posljednji put viđen iznad Sredozemnog mora. Zrakoplov je ušao u egipatski zračni prostor no to nije prijavio, tvrde u kompaniji, javlja CNN. Zrakoplov navodno nije poslao nikakav poziv u pomoć. Kada je nestao, u zraku je bio oko tri sata i 40 minuta. Let je trebao ukupno trajati četiri sata. 

Ihab Raslan iz egipatskog civilnog zrakoplovstva tvrdi da je avion tek trebao ući u egipatski zračni prostor i da je zrakoplov vjerojatno pao u more između Krete, Cipra i Egipta.  

U potrazi egipatskim vlastima pomaže i Grčka. Zrakoplov traže brodovima te helikopterima i avionima iz zraka. 

Egipatske vlasti kažu da se vrši intenzivna potraga za zrakoplovom. Prema karti koju je objavio Los Angeles Times avion je letio i preko Hrvatsku. 

Zrakoplov je izgrađen 2003. godine, a pilot je imao 6275 sati leta, od čega 2101 sat baš na tom modelu. Kopilot je imao 2766 sati leta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1