Obavijesti

News

Komentari 1

Netanyahuova vlada predlaže snimanje na biralištima

Netanyahuova vlada predlaže snimanje na biralištima
1

Obraćajući se kabinetu u nedjelju, Netanyahu je rekao da će prema zakonu koji parlament mora odobriti prije izbora, promatrači moći mobitelima snimati na biralištima

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua predložila je u nedjelju zakon koji dopušta snimanje kamerama na biralištima 17. rujna, što protivnici smatraju pokušajem zastrašivanja arapskih glasača. 

Desničar Netanyahu koji se na izborima bori za politički opstanak pošto nakon travanjskih izbora nije uspio sastaviti vladajuću koaliciju i sada želi osigurati peti mandat, već je upozorio da bi mu pobjeda mogla biti ukradena na biralištima jer predizborne ankete pokazuju tijesnu utrku. 

Na prethodnim izborima Netanyahuova stranka Likud slala je promatrače opremljene kamerama skrivenima na tijelu na birališta u arapskim izbornim jedinicama, a što su tamošnji političari opisali kao zastrašivanje birača. 

Obraćajući se kabinetu u nedjelju, Netanyahu je rekao da će prema zakonu koji parlament mora odobriti prije izbora, promatrači moći mobitelima snimati na biralištima.

"Svi snimaju. Svaka je trgovina opremljena nadzornim kamerama, pa zašto bi onda birališta bila jedina mjesta gdje snimanje nije dopušteno", zapitao je Netanyahu.

“Predloženi zakon kaže da će kamera snimati što se događa na biralištu, ali ne i u glasačkoj kabini", rekao je Netanyahu i obećao da će "tajnost glasanja biti čvrsto očuvana", prenosi izraelski lsit Times of Israel. 

Vlada je jednoglasno odobrila nacrt zakona o kojem će se raspravljati u utorak u Knessetu, a u srijedu će je predviđeno drugo i treće čitanje.   

Arapski čelnici kritizirali su takav zakonski prijedlog. Osmišljen je da "potakne panično glasanje birača s desnice" i "suzbije arapske glasove", kaže Ayman Odeh iz Zajedničke arapske liste. 

Yaid Lapid, jedan od čelnika centrističke stranke koja prema anketama vodi mrtvu utrku s Likudom, opisao je zakon kao "rasistički".

Arapi čine 21 posto izraelskog stanovništva i općenito ne glasaju za Likud već za vlastite arapske stranke ili za kandidate centra ili izraelskih stranaka ljevice. 

Nacrtu zakona usprotivilo se i Središnje izborno povjerenstvo ocijenivši da uvođenje kamera u posljednji trenutak "može voditi u kaos".

Državni odvjetnik Avichai Mandelblit, savjetnik vlade za pravna pitanja, također je istupio protiv nacrta zakona koji bi, po njegovu mišljenju, mogao kršiti zakon o privatnosti glasača. 

Iz tog razloga većina zapadnih demokracija ograničava korištenje kamera na biralištima.

Dva tjedna nakon izbora Mandelblit će saslušati Netanyahua u vezi s optužbama za tri slučaja korupcije. Netanyahu koji je na vlasti 10 godina, odbacuje svaku krivnju. 

Pokretanje videa ...